Jumper ayarları ile ilgilli genel teknik bilgiler!

Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
227
Puanları
1
Yeni bir harddisk aldığınız ilk yapmanız gereken, aladığınız diskin Master veya Slave olacağına karar vermek. Master ve Slave kavramlarını bilmeyenleri çin bir kaç açıklama yapalım. Anakartlar üzerinde iki adet IDE kanalı bulunmaktadır. Bir IDE kanalına max. 2 aygıt bağlanabilir. Bu kanala iki aygıt bağlayabilmeniz için, aygıtlardan bir tanesi Master yani efendi, diğer ise slave yani köle konumunda olmalıdır. Eğerikiside Master yada Slave olursa, harddiskleriniz çalışmaz. Bazı sistemler ise açılmaz. Jumper'lar ile IDE aygıtının Master veya Slave konumunda olmasını ayarlıyorsunuz.


En soldaki beyaz küçük cisimcik Jumper. İşte o gördüğünüz yerden Master / Slave ayarı yapılıyor. Her Harddisk'te bu jumper konfigürasyonu aynı değildir. Örneğin Maxtor diskler yan tarafta gördüğünüz gibi bir şekil koymuştur harddiskin üzerine. Diğer markalarda gerek Jumper ayarlarını ayrıntılı bir biçimde Disklerin üzerinde anlatır.
Şu anda alacağınız sistem yada harddisk UDMA/66 standardında olacağından, birazda başka hususlardan bahsetmek gerek. UDMA/33 standardında kullanılan kabloların istediğiniz yönünü ister Master , ister Slave aygıta takabiliyorsunuz. Fakat UDMA/66 standardıyla kullanılan yeni tip harddisk kablolarında bir standart oluştu. Yani her uç, sadece belli yere takılacaktı. Öncelikle UDMA/66 Standardının getirdiği yeni tip IDE kabloları hakkında bilgi olmayan arkadaşlar için biraz açıklama yapmak gerekebilir.
Yeni kablo standardının eskisine göre bir farklılığı yok. Yani geriye doğru uyumlu. UDMA/33 Standardındaki bir kablo 40 pinli ve 40 damarlı. UDMA/66 kablosu yine 40 pin fakat 80 kanallı. ARadaki farkı resimle birlikte daha iyi görüyorsunuz. Bu şekilde bant genişliği arttırılmış. Yeni kablolar ile mavi uç sisteme, siyah uç Master aygıta, gri renkli uç ise Slave aygıta bağlanacak. Bazı şeylerin standartlaşmış olduğunu görmek güze, ve ben bunu sevinçle karşıladım. Bahsetmek istediğim bir diğer husus ise Cable Select durumu. UDMA/66 diskleri kullanırken disk üzerindeki Jumper ayarlarını Cable Select durmuna getirmek gerekiyor. ASlında bu çok güzel bir özellik. Bir diski Master'dan Slave hale geçirmek için jumper'larla uğraşmak yerine sadece kablonun farklı ucunu takmak yetiyor.
Harddiskinizin kurulumunu başlatmak için elinizde bir tane başlangıç disketi olsun. Gerekecek olan başlangıç disketini Denetim Masası - Program Ekle Kaldır - Başlangıç disketi sekmesinden yaratabilirsiniz. İlk olarak Fiziksel olarak yüklemeyi yapacağız :
1. Bilgisayarınızı kapatın.
2. Yeni Harddiskinizin Jumper'larını Cable Select moduna getirin. Eski harddiskinizide Cable Select konumuna getirin.
3. Kasa içerisine Harddiskinizi çok sağlam bir şekilde vidalayın.
4. IDE ve Güç kablolarını takın. Kabloları takarken çok dikkat olun. Sizler için derlediğimiz resime çok dikatlice bakın. IDE kablosunda kırmızı bir çizgi var. Güç kablosununda kırmızı bir kablosu var. Bu kırmızılar birbirine bakmalıdır. IDE kablosunun Sisteme takılması gerek kısmıda takmayı unutmuyorsunuz tabiiki.

Bu işlem sırasında harddiskin alt tarafını, yani entegreleri olduğu kısmı ellemeyin. Statik elektrikten solayı harddiskiniz zarar görebilir. Bu işlemi bittikten sonra Bismillah deyip Bilgisayarınız açıyorsunuz.
Tebrikler! En zor bölümü başarıyla geçtiniz. BIOS' a girerek IDE aygıtları Auto Detect ettirin. Harddiskinizi sorunsuzca göüyorsa herşey yolunda gidiyor demektir. Bilgisayarınızı açtıktan sonra FDISK yada benzeri bir program kullanarak harddiskinizi kullanılabilir hale getirmeniz gerekiyor. Eğer FDISK kullanma konusunda sıkıntı çekiyorsanız FDISK Nasıl Kullanılır? adlı yazı işinize yarayacaktır.
Eski diskinizdeki bilgileri yeni diskinize kopyalama istediğinizde Drive Copy araçlarını kullanmak gerekiyor. Yada Norton Ghost gibi programlar ile eski diskinizin image'ini alıp, bu image'i yeni diskinize açabilirsiniz.

Sevgi ve saygılar hoşçakalın arkadaşlar!
 
merhaba,yazıda bahsetttiğiniz şekilleri ben göremiyorum.sorun benim pc de olabilir mi
 
Merhaba sevgili kardeşim.
Sorun olarak şekilleri ben göremiyorum demişsin. Elbette sorun pc kaynaklı olabilir bence imkanın var ise farklı bir pc de de deneyebilirsin. eğer ki orada sorunsuz olursa senin pc de sorun olduğu anlaşılır. Sevgilerimle kal. Hayırlı günler kolay gelsin.
 
Sayın kasimyilmaz,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ancak yazınızda bahsettiğiniz şekiller nerededir, diğer arkadaşların da dediği gibi hiçbir şekil yok.
İlgilenirseniz sevinirim.

Saygılarımla,
 
Merhaba kardeşim,
Şekil derken kasıt ettiğim yer aslında uygulama yapılırken dahada net anlaşılacaktır. Fakat orada olan bölümleri şöyle anlatmak istemiştim.
Yeni bir harddisk aldığınız ilk yapmanız gereken, aladığınız diskin Master veya Slave olacağına karar vermek. Master ve Slave kavramlarını bilmeyenleri çin bir kaç açıklama yapalım. Anakartlar üzerinde iki adet IDE kanalı bulunmaktadır. Bir IDE kanalına max. 2 aygıt bağlanabilir. Bu kanala iki aygıt bağlayabilmeniz için, aygıtlardan bir tanesi Master yani efendi, diğer ise slave yani köle konumunda olmalıdır. Eğerikiside Master yada Slave olursa, harddiskleriniz çalışmaz. Bazı sistemler ise açılmaz. Jumper'lar ile IDE aygıtının Master veya Slave konumunda olmasını ayarlıyorsunuz.En soldaki beyaz küçük cisimcik Jumper. İşte o gördüğünüz yerden Master / Slave ayarı yapılıyor. Her Harddisk'te bu jumper konfigürasyonu aynı değildir. Örneğin Maxtor diskler yan tarafta gördüğünüz gibi bir şekil koymuştur harddiskin üzerine. Diğer markalarda gerek Jumper ayarlarını ayrıntılı bir biçimde Disklerin üzerinde anlatır. Şekil derken orada olan konfigrasyonları anlatmaya çalışmıştım. Galiba melpa kardeşimizde o bölümleri şekil saydı. Jumper ayarları yapmak aslında belki böyle yazısal olarak anlatmayla pek anlaşılmamakta. Gerçi yazmış olduğum yazı yapılan işlemin en kısa ve en net özeti halindedir. Biraz daha dikkatli olunursa bu çözümlenecek kadar kolay bir durumdur. Sevgi ve saygılarımla hoşçakalın...
 
Konuyu güzel yazmışın ama açıklayıcı olarak resimlerden bahsetmişin ama ortada resim yok yoksa hayal gücümüzümü kullanalım :D ::)


yinede teşekkürler..
 
"Örneğin Maxtor diskler yan tarafta gördüğünüz gibi bir şekil koymuştur harddiskin üzerine."

elimde maxtor marka hdd olmadığı için o bahsettiğiniz şekli merak ettim.o yüzden sordum.neyse biyerlerden makstormarka disk bulup inceleyeceğiz bu durumda.size iyi çalışmalar dilerim.
 
Merhaba arkadaşlarım,
Hanibal kardeşimiz bana büyük yardımcı olmuş bende resim çekecektim bu şekilde fakat çok sade ve de en işe yarar şekilde zaten açıklamış. ilgisine ve de alakasına çok teşekkür etmeyi borç bilirim. Umarım ilgilenen arkadaşlarımıza faydalı olur. Sevgilerimle ve saygılarımla hoşçakalın.
 
yukarıdaki "4092 cylinder limit" ifadesini çözemedim bir türlü.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,625
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst