HP Encoder pin bağlantılarını tespit edemiyorum

Katılım
30 Tem 2018
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
26
Elimde HP Deskjet 1000 modelinden sökmüş olduğum CB760-80017-B encoder var. Bağlantılarında hangi pinin ne olduğu yazılmamaış. Bunu pcb ye bakarak öğrenebilirmiyiz ?

7DaPBr.jpg


Encoder İşaretli kısmın arka tarafında. İşaretli kısmın ilerisinde sensör var o lazım değil bize onu kullanmıyacağım.

r15R0z.jpg
 
Elimde HP Deskjet 1000 modelinden sökmüş olduğum CB760-80017-B encoder var. Bağlantılarında hangi pinin ne olduğu yazılmamaış. Bunu pcb ye bakarak öğrenebilirmiyiz ?

7DaPBr.jpg


Encoder İşaretli kısmın arka tarafında. İşaretli kısmın ilerisinde sensör var o lazım değil bize onu kullanmıyacağım.

r15R0z.jpg


Merhaba benimde encoder gerektiren bir projem var ben aynı şekilde yazıcımdan söktüm ama bir türlü bağlantı şemasını çıkartamadım siz çıkartabildiniz mi acaba yada forumda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mıdır ?
 
Bu enkoderin pcb ustteki parçasının ve pcb nin alttan goruntusunu alabilir miyiz. Ustteki parcanin bir kac açıdan net resmini eklerseniz belki fikir verebilir. Optik bir enkoder oldugunu dusunuyorum.

Olcu aletiniz varmi? Kullanmayi biliyormusunuz? Elektronik bilginiz ne seviyede?
 
@serkan_48
Merhaba evet ölçü aletini tanıyorum ve kullanıyorum ama optik okuyucunun | 5V | gnd | Output A | Output B | pinlerini nasıl bulacağım hakkında pek bir fikrim yok açıkcası. Onun dışında evet bu optic encoder resimleri aşağı ekledim.

57200

57201
57202
57203
 
Lehimli ayakları sökün parça adı / kodu yer almalı üzerinde, bunu netten aratınca pdf veya resimli olarak pin yapısını elde edersiniz. Optik alıcı 4 ayaklı görünüyor, 3 ayaklı olanı çoğu yazıcıda var hata eski teknoloji diyebileceğimz toplu farelerde 2 adet, günümüz farelerin bazılarının tekerinde hala 1 alıcı - verici şeklinde optik encoder oluyor.

https://www.google.com/search?q=cb7...rome..69i57.6823j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.google.com/search?biw=1...1c.1.64.psy-ab-sh..4.12.1064....0.rin9wRrKRr0
 
Altıda birşey yazdığını zannetmiyorum üstündeki tek kod aşağıdaki resimdedir kodu arattığım zaman hakkında bir bilgi bulamadım. datasheet olsa hepimiz rahatlıyacağız ama maalesef :D

57206
 
Emin olmamakla beraber sana şu tavsiyeleri verebiliirm.

Bu bir optokuplör olarak görünüyor.

Devreye enerji verdiğinizde opto içindeki led ışıldamalı. Yani lede sürekli enerji gelecek. Buda resimde görünen 1100 yazılı direnç lede seri olmalı diye düşünüyorum. şöyle yapın. Buradaki pinleri önce kısa devre konttrol konumunda ölçü aleti ile ana kartın gnd si ile kontrol edin. İlk önce gnd ucunu tesbit edin. Sonra ledin artı ucunu belirleyin 2-3 volt gibi bir voltaj görmelisiniz. Daha sonra diğer kalan bacaklar foto diyot yada foto transistör olacaktır. Osiloskobunuz varsa bu pinlere tek tek ölçüm alarak hangisinde sinyal hangisinde dc voltaj var tesbit edebilirsiniz. ( çalışıren )

Bir tesbit için tavsiye muhtemelen bu optokuplörde kızılötesi led kullanılmıştır. Cep telefonunun kamerasını açın ve bu optoyu cihaz çalışırken kameradan izleyin. Bir tarafın ışıldadığını görmelisiniz kamerada. O taraf optonun led kısmıdır. Geriye alıcı kısım kalıyor.

Kolay gelsin.
 
Ben bir kaç bilgi buldum hatta bir parça adı / kodu ... hazıra beklemeyin üretin türetin, hata yapmaktan korkmayın.

Serkan'ın belirttiği gibi 5vdc olduğunu biliyorsnuz ölçü aletiniz de var besleme yollarını tespit et . Ir verici belli 2 pinli olan karşısındaki alıcı ya tek gövdede 2 yada ayrı yanyana 2 foto transistör. Bunların ölçümü de ledden farksız yani A ve B de belirlendi. İsterseniz basit test düzeneği hazırlar pinleri belirlediğimize göre birinin bağlantısını yaparak da çalıştığını görebilirsiniz.

... Yazan rakamların arkasına sensor yazın bakın neler çıkıyor.
 
@serkan_48 @by lent Hocam bu ürün Türkiye de satılmıyor. Satılanların ise satır sayısı çok düşük. Bende yazıcıdan söktüm dediğiniz gibi denedim. Hatta ingilizce bir makale buldum ve ordan ilham aldım. ve sonuç şu şekilde a-b ayaklarından hiçbir voltaj alamadım Telefon ile led'i kontrol ettiğim zaman herhangi bir kızılötesi ışık yakalamadım. üstelik sensör ısındı. (5v ile denedim) devrede herhangi bir kısa devre tespit edemedim. Not: (+) Voltajı dirençten verdim. yaptığım şema aşağıdaki resimdedir.
Kırmızı: (+)
Siyah: (-)
Mor: (A-B Sensör çıkış)
Makale: Tıkla makaleye git

57258
 
Arkadaşlar Hp printer encoderda artı ucunu 3.3 voltla beslemeniz gerekiyor aksi takdirde çalışmıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst