Hangi kablo tipi ev için daha uygundur? NYA mı yoksa NYM mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Zainab
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zainab

Üye
Merhaba arkadaşlar,

Evde küçük bir tadilat yapıyoruz ve birkaç prizi ve ışık hattını değiştirmemiz gerekiyor. Ustam NYA kablosunu tavsiye etti; ancak biraz araştırdığımda NYM kablosunun da kullanıldığını gördüm. Açıkçası farkları tam olarak anlayamadım.

NYA tek damar ama NYM'nin dış kılıfı var ve bana daha güvenli geliyor. Ama belki bilmediğim başka şeyler de vardır? Priz, aydınlatma gibi klasik ev kullanımlarında hangisi daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve daha güvenli olur?Ayrıca bunu kontrol ettim
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/ayd%C4%B1nlatma-anahtarlar%C4%B1na-n%C3%B6tr-%C3%A7ekmeblue-prism-training Ayrıca bu tür işler için hangi kablo kesitinin kullanılması daha mantıklıdır? 1,5 mm² mi yoksa 2,5 mm² mi? Sigorta tarafında dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Teşekkür ederim. :) 🙏

Merhaba arkadaşlar,

Evde küçük bir tadilat yapıyoruz ve birkaç prizi ve ışık hattını değiştirmemiz gerekiyor. Ustam NYA kablosunu tavsiye etti; ancak biraz araştırdığımda NYM kablosunun da kullanıldığını gördüm. Açıkçası farkları tam olarak anlayamadım.

NYA tek damar ama NYM'nin dış kılıfı var ve bana daha güvenli geliyor. Ama belki bilmediğim başka şeyler de vardır? Priz, aydınlatma gibi klasik ev kullanımlarında hangisi daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve daha güvenli olur?Ayrıca bunu kontrol ettim
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/ayd%C4%B1nlatma-anahtarlar%C4%B1na-n%C3%B6tr-%C3%A7ekmeblue-prism-training Ayrıca bu tür işler için hangi kablo kesitinin kullanılması daha mantıklıdır? 1,5 mm² mi yoksa 2,5 mm² mi? Sigorta tarafında dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Teşekkür ederim. :) 🙏
Güvenlik ve uzun ömür istiyorsanız NYM tercih etmelisin. Çok damarlı ve dış kılıflı daha dayanıklı çünkü dış kılıf nem, darbe ve çizilmelere karşı ek koruma sağlıyor. Esnek ve montajı kolay duvar içine direkt gömebilirsin kanalsız da kullanılabilirsin. Fiyatı NYA'ya göre biraz daha yüksek ama güvenlik ve ömür açısından daha avantajlı.
NYA kullanacaksan esnek değil dış kılıfı yok mutlaka boru içinde çekmelisin vs vs .Prizlerde 2,5 mm², aydınlatmada 1,5 mm² kullan. Sigortaları kablo kesitine göre uygun seç. (10A/16A).
1,5 mm2:
Aydınlatma devrelerine
10A sigorta (16A üstü riskli).
2000W'a kadar örneğin 10 adet 18W LED = 180W, rahat taşır.
2,5 mm2:
Priz hatları için standart bu .
16A sigorta ile kullanılmalısın
3600W a kadar dayanır klima, ütü, elektrikli ısıtıcı gibi yüksek güçlü cihazlar için ideal.

aşağı yukarı aynı şeyleri yazmıştım, benden önce cevaplandı. bana gerek kalmadı.

NYM ile NYY kablo arasındaki fark.
1. NYY ve NYM çok damarlı antıgron kablo olarak geçer.
2. NYY kablo, duvar içine, sıva ve toprak altına direkt gömülebilir. NYM ise, sıva üstü olarak kullanabilir.

Mevcur tesısatın daha önce döşenmiş sıva altı boruları kullanılacaksa, tek damarlı NYA veya çok damarlı kablo kullanılabilir. NYM kabloyu boru içinden geçirmek mümkün değildir.
Ustanız NYA veya NYM derken; çok damarlı tek telli kablodan bahsetmiştir. Ama o cok telli kabloyu kullanırken, uçlarına mutlaka, kablı yüzüğü kullanılmalıdır.

NYM ile NYY kablo arasındaki fark.
1. NYY ve NYM çok damarlı antıgron kablo olarak geçer.
2. NYY kablo, duvar içine, sıva ve toprak altına direkt gömülebilir. NYM ise, sıva üstü olarak kullanabilir.

Mevcur tesısatın daha önce döşenmiş sıva altı boruları kullanılacaksa, tek damarlı NYA veya çoktelli kablo kullanılabilir. NYM kabloyu boru içinden geçirmek mümkün değildir.
Ustanız NYA veya NYM derken; çok damarlı tek telli kablodan bahsetmiştir. Ama o cok telli kabloyu kullanırken, uçlarına mutlaka, kablı yüzüğü kullanılmalıdır.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri