Gt2 triger kayış yapıştırma

jroptog

Üye
Katılım
13 Şub 2019
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
20
Öncelikle merhaba,
Yaptığımız robotun içerisinde kuvvet aktarımını kayışlarla yapmak istiyoruz ama uygun boyda kayış bulamadığımız için 5m toplu olarak aldık. Bu kayışlar devamlı olarak ve hızlı bir şekilde tek bir yöne dönecek. Bu kayışları uygun boyda kestikten sonra yapıştırma işlemi en iyi ne şekilde yapılabilinir? 2 ucun arasına birleştirici gibi bir kaplin koyamayız çünkü alanımız dar ve onlar motora bağlı kasnağa gelince sıkıntı çıkartıyor.
 
Kuvvet aktarımı yapacaksanız açık kayışı birleştirmek çok mantıklı değil zira ek yerinden bir süre sonra kopuyor ki siz baya bir tork aktaracaksınız galiba? Bu nedenle Kapalı kayış almalısınız.

Kapalı kayışların ise ara ölçüsü olmadığı için avara dişli yada kasnak ile gerdirme yapmak gerekiyor.

GT2 kayışların diş derinliği zaten çok fazla değil ve enleri dar (10 mm den büyük var mı bilmiyorum).Büyük kayışlarda birleştirme yapılıyor ama bu seferde onlar GT2 gibi bir dişli sistemde değilde genelde düz kasnakla çalışıyorlar.
 
çok büyük bir tork aktarımı olmayacak 10N kadar sadece, zaten kullanacağımız kayış da 3B yazıcılardakiler gibi
az bir zamanımız kaldı o yüzden bunları yapıştırmak için bir yol bulmamız gerekiyor. Öneriniz var mı acaba?
 
10 N'den kastınız 10 NM ise (Newton Metre) o çapta bir sistem için bir yük.Yok kastınız KGM ise NewtonMetrenin nerde ise 10 katı daha fazla.

Şöyle örnek vereyim 8.5 NM kuvvet için 118 mm lik Nema 34 motor kullanılıyor ki siz daha fazla bir yükten bahsediyorsunuz.
 
https://www.robotzade.com/Force-Up-12V-2000Rpm-Dc-Motor,PR-1423.html
kullanacağımız motor bu. 0.2 kg/cm yani fakat biz biraz hunharca kullanacağımız için durdurma torkuna göre seçelim demiştik.

Bu aletin tutunma torku 0.09 Nm yapar ki evet küçük bir kuvvet.Siz yukarıda 10N yazınca verdiğim örnek ona göre olmuştu ama hali ile yanlış örnek oluyor bu durumda.

Konuya dönecek olursak ilk yazdığım hala geçerli.bu kadar küçük bir kayışta (bu arada kayış boyu ne kadar?) ek yeri gerekli esnemeyi sağlamakta zorlanır hatta sağlayamaz.Neticede birleştirme için kullanılacak meteryal iki ucu bağlamak için 1 mm uçtan içeriden bağlansa toplamda en az 2 mm yapar ve bu dişe oturmayı engeller.

Normal şartlarda küçük kayışlarda birleştirme raptiye,tel ve iplik türevleri ile yapılıyor ki iplikte bildiğim kadarı ile kayış verimi yarıya düşer.Bunun ötesinde yapıştırmayı hiç duymadım görmedim.Bu konuda bilgi sahibi olan birine sormak lazım yapıştırma işini.

Hasılı illaki birleştirme yapacağız diyorsanız ya bu iş için üretilen iplik tel yada raptiye kullanacaksınız yada kapalı kayışa döneceksiniz.Ek olarak kayışların birleştirilmesinde kayış uçlarının kesilme şekli vardır buna dikkat etmek gerekiyor.

Tabi tavsiyem kesinlikle kapalı kayış kullanmanız.
 
Eğer yapıştırmayı veya dikmeyi düşünüyorsanız kayış uçlarını üçgen şekilde kesip birleştirin.
 
peki karbonat ve japonla (farklı önerebileceğiniz materyaller de olur.) ek yapılmasına ne dersiniz, bu durumda sıkıntı çıkartır mı? birleştirme işlemi yapacağız başka şansımız yok.
 
yapıştırcınızda esnek olmalı. ayakkabı tutkalı gibi esnek bir yapıştırıcıyla deneyin.
 
teşekkür ederim. gerdirme sağlamak için ne yapılmalı peki

Not: kasnak-kayışlarla ilk defa uğraşıyorum:)
http://www.akfix.com/100e-universal-silicone
linkteki yapıştırıcıdan elimde var, iş görür mü acaba
Kapalı kasnak, boyut olarak oldukça büyük geliyor.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst