Evde Cilt Yapımı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
PPCMO4.jpg

3L03z1.jpg

URBKd6.jpg


Merhaba. A4 boyunda fazla sayıda dokümana (Resim, yazı, fotokopi, vb.) sahipseniz ve tüm bunları delip telli bir dosyada saklamak yerine kendi başınıza evde bunları cilt yapabilirsiniz.

Gerekli malzeme listesi :

1- 3-4 adet çamaşır mandalı

2- Peligom (çok amaçlı yapıştırıcı, büyük boy) 1 adet

3- Demir testeresi (1 adet)

4- Maket bıçağı (1 adet)

5- Ambalaj (koli) bandı (1 adet)

6- Cetvel (1 adet)

7- Makas (1 adet)

8- İp (50-60 cm)

9- Orta kalınlıkta veya ince (Seçime bağlı) dış cilt malzemesi (A4 boyutunu 2 yandan cilt sırtı payıyla karşılayacak ebatta) ince karton veya diğer uygun malzeme türü seçilebilir.

10- Diğer boş A4 kağıtları (3-4 adet)

İşlem Basamakları:

1- A4 ebatlı kağıtları düz bir zemin yüzeyinde (Parke, marley veya beton) üst üste koyun..

2- Hem enden, hem boydan A4’lü cilt içini oluşturmadan önce düz (sıfıra sıfır) düzeye gelmesi için zemindeki düz bir sırtlarını bu yüzeye hızla düşürüp vurarak sağlayın. Dışarı çok fazla taşanları ise elinizle iterek eşit düzeye getirin.

3- Bu son şartta düzgünlüğü bu düzeyde sabitlemek için sırt kısmı (Açılıp kapanacak olan) kısmına 3-4 adet çamaşır mandalı tutturun. Eğer ip kullanmadan sadece sırttan yapıştırmalı cilt yapacaksanız sırt kısmına yapıştırıcıyı bolca (birkaç sürümden ve kuruduktan sonra tekrar birkaç kez) sürün ve açık havada kurumaya bırakın.

4- Bu sırtta ip içeren, daha sağlam bir cilt yapısı için yapıştırıcıyı sürmeden önce, ince dişli bir testereyle iki tarafından mandallarla tutturulmuş iken sırtta çaprazlaına 1-2 nmm’lik derinlikte ve ipin içine girebileceği derinlikte kanalları açın.

5- Uygun uzunluktaki pamuk ipliğini bu kanallara tornavida ucuyla ittirip bu açılmış kanal içinde kalmalarını ve iki tarafta kapağa yapışacak uzunluk paylarını da bırakın.

6- Kanal içinde alan iplere ve sırt kısmına birkaç paso poligomu tedirerek sürün ve açık havada kurumaya bırakın.

7- Başka temiz bir A4’den kesilen sırta yapıştırılacak kağıt parçasını makasla kesin. A4’lü bu cilt (Dış kapsız cilt hali) için uygun ebatta ince kartondan dış kapak malzemesini makasla biraz pay (tolerans) bırakarak kesin ve poligomla sırtından bastırıp (Arada yani sırt kısmnda hiç boşluk kalmayacak şekliyle) yapıştırın.

8- Dış kapak malzemesini bir makasla A4 ciltli kağıtlara bir zarar vermeden dikkatlice keserek sıfıra sıfır düzeye (Tümünü A4 kağıtlarının ebatına, A4 ciltli kağıtlarla cilt kapağı kartonunu birlikte) getirin.

9- Bir cetvelle yaklaşık 1 cm.lik cilt açılma payı bırakmak için bir kalemle bunu çizip sonra falçatayla birkaç kez elinizle sağa ve sola (Arkası için de geçerlidir) çekerek fazla kesmeden yandan yine bu cetvel yardımıyla kıvrılıp açılmasını sağlayın.

10- 2 adet boş A4 kağıdını ve sırt için başka bir A4’den kseilen kağıt parçasını kullanarak karton kabın dış kaplamasını (Karton beyaz değil geri dönüşümlü ise beyaz yapabilmek amaçlı) peligomla yapıştırın.

11- Ön ve arkada ve sırta yapıştırılan A4 kağıdını ıslanma ve kirlenme riskine karşı 11. şekildeki gibi ambalaj bandıyla tüm kağıt yüzeyleri kaplayarak kapatın Çünkü kaplanmış bu son haliyle bu cildi daha sorunsuz olarak kullanırsınız. Kolay gelsin.
 
ORta okulda cilt yapmıştık iş teknik dersinde hey gidi günler ... Red Kit dergilerini (o zamanlar gazetenin biri hafta sonları dağıtıyordu) ciltlemiştim :).
 
Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler.

Bir Öneri.
10. maddede kullanılacak kağıdı renkli kağıt seçip kırtasiyede ince bir pvc ile kaplatıp öyle kapak yapsak hem banttan daha iyi durur ve hemde daha düzgün görünür. Bu durumda 11. maddeye gerek kalmayabilir.
 
Evet, olabilir, o da güzel ve diğer başka bir çözüm. Bu katkınız için teşekkür ederim. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst