Emi/Rfi İçin Ne Yapabilirim

İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Genelde turnuvalarda lokasyon değiştirdiğim için trafo değilde akü ve inverter tercihini yapacağım fakat akü şarjını trafodan kullanmam gerektiğini söylüyorsunuz(etkileşim olmadan şarj) eğer trafo olmadan şarj etsem, akü ve inverterde de harmonik bozulmalar mı meydana gelecektir? Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum.
Trafo olmadan nasıl şarj edeceksin?
Sadece akü ile kullanacaksan yani akü bitene kadar kullanacaksan zaten sorun olmaz. Ama akü bittiğinde şarj etmek zorundasın.
Eğer akü şarjı için SMPS charger kullanırsan hiçbir anlamı olmaz.
Yeni model çoğu UPS lerin şarjı SMPS dir.
Zaten bu gibi aksaklıkların temel sebebi SMPS sistemlerdir.
Bilgisayarın beslemesi SMPS, başka bir cihazın beslemesi SMPS. İşte bu gibi güç kaynakları kendi başlarına gürültü demektir.
Bu sistemlerdeki gürültüler darbeli gürültü oldukları için ucuz ve basit filtrelerle veya uygulamalarla giderilemez.

Teknik olarak hem cihazın kendi ürettiği gürültü hem de şebekeden gelebilecek gürültüler ve etkileşimler incelenir.
Belki de Şebeke gerilimin temizdir. Ama her evde bulunabilecek herhangi bir digital beslemeli cihaz, örneğin bir KOMBİ, MODEM, LED AMPÜLLER, TV ler hatta basit bir telefon şarj aletii bile PC nin güç kaynağı ile etkileşime girebilir.
Sadece kendi evinizdeki cihazlar değil, komşulardaki herhangi bir cihaz bile etkileyebilir.

En ilkel aygıtlardan olan trafo izolasyon için veya şarj için kullanılırsa, şebekeyi tam izole edecek demektir. Çünkü bir trafonun primer sargısı ile sekonder sargısı arasında hiçbir irtibat olmayıp, galvanik olarak iki sargının dirençleri giga ohmlar seviyesindedir.
Ancak trafo izolasyon için kullanılacaksa özel koşullar gerekmektedir.
Eğer sistemdeki arıza NÖTR veya toprak hattı ile ilgili ise trafo da sorunu çözmeyebilir. Ancak kuvvetli bir toprak hattı yaparsan trafo kesin çözecektir.

Ayrıca kullanacağın inverterin de kaliteli olması gerekmektedir. SMPS inverter kullanacak olursan başka sorunlar da çıkabilir.

Bazı yerlerde EMI filtrelerin sorunu çözebileceğinden bahsedilmiştir.
EMI filtreleri toprak ve nötr hatları etkileşiminde işe yaramaz. Çünkü bu hatlardaki meydana gelen darbeler tüm sisteme yayılmaktadır.
Tesisat kalitesi iyi ise ve tesisatta olası bir EMI gürültüsü var ise bu durumda bu tür filtreler işe yarayacaktır.
Ancak cihazın kendi gürültüsü kendisini etkiliyorsa bu durumda tek seçenek, EMI filtresini cihazın güç girişine çok kısa kablolama ile bağlamaktır.
Örneğin senin PC kendi parazitlerinden etkileniyorsa, iyi kalite bir EMI filtresini PSU girişine kısa kablolarla bağlamak sorunu yüksek ihtimalle engellemektedir.
https://www.astrodynetdi.com/blog/emi-filter-basics
EMI.png
EMI 2.png
 
Denk Otomasyon'dan aldığım emi filtre işe yaramamıştı bir kere daha gönderdim farklı bir yol ile bağlanması için yine olmadı.
Anladığım kadarıyla söylemek istediğiniz izole bir şekilde şarj edilirse ancak akü temiz bir şekilde akım verecek? Fakat söylediğim gibi taşınabilir bir çözüm arıyorum yani o aküyü her zaman izole trafodan şarj edemeyeceğim. Büyük ihtimal trafo da işimi çözemeyecek çünkü nötr ve toprak hattında sorun olabilir.
https://egopowerplus.com/nexus-portable-power-station/ Bu gibi ürünler de izole trafo olmadan işlevselliğini yitirir mi?

Anladığım kadarıyla çözüm Küvvetli Toprak Hattı>İzole Trafo
Heryere de izole trafo ve küvvetli toprak hattı yaptıramayacağım içinde sorunu çözemeyeceğim.
 
Aynı sorundan 2020 den beri uğraşıyorum hala Bir çözüm yolu yok. Siz ne yaptınız?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,001
Kullanıcılar
449,805
Son üye
berkayk304

Yeni konular

Geri
Üst