Emi/Rfi İçin Ne Yapabilirim

Katılım
2 Eyl 2021
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
92
Şebekede ki ağır parazitten ötürü bilgisayarımda ağır bir input lag var. Çok fazla internetten araştırma yaptım sorunu online ups aküsünden kullanınca yada Şebeke dışı(offgrid) elektrik kullanınca sorunu çözenler var. Emi filtre denedim çözemedim ama bazı forumlarda kullanıp çözende göremedim.

Bende bunun üzerine tam sinüs invertör ve 12v 60ah akü alsam, 600w güç tüketen bilgisayarda ne kadar uzunlukta kullanırım? sorunum çözülürmü? Burda invertörün kalitesi önemli, hangi invertörü tercih etmeliyim?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Şebekede ki ağır parazitten ötürü bilgisayarımda ağır bir input lag var. Çok fazla internetten araştırma yaptım sorunu online ups aküsünden kullanınca yada şebeke dışı(offgrid) elektrik kullanınca sorunu çözenler var. Emi filtre denedim çözemedim ama bazı forumlarda kullanıp çözende göremedim.

Bende bunun üzerine tam sinüs invertör ve 12v 60ah akü alsam, 600w güç tüketen bilgisayarda ne kadar uzunlukta kullanırım? sorunum çözülürmü? Burda invertörün kalitesi önemli, hangi invertörü tercih etmeliyim?
Bilimsel doneler belirlenmeyince sonuca varılamaz.
1) Input LAG ? Türkçe anlamı ile giriş gecikmesi. Açıklanmalıdır.
2 EMI (Elektro Magnetic Interface) Elektro manyetik girişim. Genellikle havadan yayılan manyetik alanların etkileşimini ifade etmektedir. Konu içerisinde böyle bir durum söz konusu değildir.
3 Şebekeden bağımsız güç kaynağı kullanımı, sorunu çözer. Ancak sorunun ne olduğunu açıklamaz.
Bu gibi sorunlarda, sadece şebekeden gelebilecek gürültüler ele alınmaz.
Cihazın aynı şebeke hattında bağlı olan başka bir cihaz ile etkileşime girerek, kendi parazitlerinin yine kendisini etkileyebilmesi de çok rastlanılan bir durumdur.
ÖRNEĞİN:
PC güç kaynakları SMPS tip güç kaynaklarıdır. Yani ANAHTARLAMALI güç kaynakları. O halde öncelikli olarak bu güç kaynağının kendi gürültüsünden emin olabilmeliyiz. 80-100kHz civarında anahtarlam frekansına bağlı olarak, hemen yan kanal etkileşiminde bulunabilecek başka bir cihazın frekansı (Örneğin 50kHz) ve bu cihazın giriş karakteristiği, PC nin PSU'sundaki parazitler için bir nev-i yol oluşturup geri yansıma ve hatta bol harmonikli geri yansıma yaptırabilmektedir. Örnek, girişi kapasitif ya da endüktif özellik gösteren bir başka cihazın varlığı.
Ne yazık ki kesin bir neticeye ulaşabilmek için çok pahalı ölçü aletleri gerekmektedir. Bilindik veya ucuz tip enerji analizer'ler ile sağlıklı ölçüm yapılamaz.
Sağlıklı ölçümler için, başta spectrum analyzer ve osilaskop gibi cihazlar gerekmektedir.

12V60A/h lik bir akünün verebileceği güç 12X60=720W/h tir. Tam sinüs inverterlerde takribi verim %50-60 civarındadır. Bu da kabaca en fazla 1 saat civarı kullanım süresi demektir.
 
1)Giriş gecikmesi şu şekilde, farede ve prof. olarak oynadığım oyunda giriş gecikmesi hissediyorum.
Bunun sebebi lokasyon elektrik hattından kaynaklanıyor çünkü arkadaşımın evinde böyle bir sorun yok.
(Elektrik kalitesizliği)
2)Elektronik bilgim olmadığı ve bu gibi sorunları genelde yabancı forum sitelerde araştırdığım için emi gürülütüsü olduğunu anlayabildim. (Electromagnetic Interface) fakat bir tür elektrik kalitesizliği vb. bir olay olabilir o yüzden burada konu açtım.
3)Güç kaynağım Corsair CX750F piyasada ki en iyi filtreli olanlardan diye biliyorum.
Benim amacım sorunu çözmek sorunun ne olduğunu öğrenmek istemiyorum. Bu sorunla uğraşalı 2-3 yıl oluyor ve artık sadece sonuca ihtiyacım var.
Taşınabilir güç istasyonu,solar jeneratör gibi şebekesiz elektrik kaynakları sorunumu çözecektir.
Bunlara alternarif olarak invertör ve akü ile denemek istiyorum çünkü üstte ki saydıklarımın fiyatları çok makul değil.
Emi'den arındırılmış temiz saf sinüs dalgası nasıl elde edebilirim? Özellikle temiz ve saf sinüs dalgası.....
Ev tesisatında sorun olduğunu düşünüyorum fakat taşınabilir bir çözüm arıyorum.
 
Eğer bir farede veya benzer bir ara birimde gecikme oluyorsa bunun öncelikli sebebi cihazın kendi iç yapısı ve iç parazitleridir.
Aynı güç kaynağının 600W modeli bende de bulunuyor. Çok ta kaliteli diyemem.
Aynı marka olmasına rağmen bazı özelliklerin de olmadığı başka bir PSU'ya bakarsak...
https://www.hepsiburada.com/corsair-psu-cx-series-cx750-80-plus-bronze-p-HBV00000B06ZV
Aradaki korkunç fiyat farkını araştırabiliriz.
Bir SMPS güç kaynağının ortak özellikleri yaklaşık eşitlendiğinde, geriye sadece temiz bir gerilim verebilme özelliği (Literatürde Low-Noise PSU) ve filtrelenme özellikleri incelenecektir.
Siz inceleme ve test konularında tecrübeli olduğunuz için, bu önerimi muhtelif güç kaynakları ile test edebilirsiniz...
Benim önerim, marka olarak TAGAN olsa da, bu firma uzunca süredir üretilmemektedir. Çünkü tagan güç kaynaklarının filtreleme özelliğini P4 işlemcilerin zamanında sıkı testlerden geçirmiştim.
https://www.amazon.com/Tagan-Tg700-...000Z9G48S/ref=cm_cr_arp_d_pl_foot_top?ie=UTF8

Elektrik kalitesizliği prensipte tamamen tesisat ile ilgili olup, senin PC'nin yaymış olduğu parazitlerin, hat üzerindeki başka bir cihaz ile enterfere olarak, yine kendisinin etkilenmesidir. Özellikle NÖTR hatlarındaki geri dönüş parazitleri ciddi sorun teşkil etmektedir. Ancak test edilmesi ve ölçülebilmesi meşakkatlidir.

Sorunun nereden kaynaklı olduğunu bilmeden de kesin çözümü söyleyemiyeceğimize göre ancak bazı önerilerde bulunabilirim.
1) Öncelikli olarak etkilenen arabirim veya girdi aygıtları.
Kablosuz fare veya klavye kullanımı harici etkilerin oluşması demektir.
Mümkün ise önce bu aygıtları en ilkel tipler ile (PS2, USB gibi) kablolu yaparak test ediniz.
2) Kablosuz ve özellikle yeni model mikro USB Wi-Fi alıcınız varsa, bunları öncelikle iptal ederek eternet ile bağlantı yapınız. Eternet mümkün değilse Wi-Fi aygıtlarınızı daha eski modeller ile değiştirerek test ediniz.
Bu konuda ben çok çekmiştim :D
Modern mikro USB ASUS marka N tipi kablosuz Wi-Fi cihazım ile sık sık ping sorunu yaşıyor hatta sıklıkla hattan düşüyordum. Kazara çok eski model D-Link 54 Mb/sn Wi-Fi adaptörümü takınca tüm sorunlar bir anda bitiverdi.

Bu testler sorunu çözmez ise diğer bir seçenek şebeke izolasyon trafosudur.
https://www.guvenisregulator.com.tr/p118-izolasyon-trafosu-nedir-ve-ne-ise-yarar
Takribi 1000-2000W gücündeki bir izolasyon trafosu, tüm PC bileşenlerini şebekeden yalıtılmış olarak çalıştırabilecektir. Ancak bu yöntem için bağımsız ve güçlü bir toprak hattına ihtiyaç vardır.
https://trimbox.com.tr/izole-trafo-nedir
Örnek ürün.
https://www.gittigidiyor.com/bilgisayar-tablet/artsan-2-kva-220-220vac-izole-trafo_pdp_668001436

İnvertör ve akü bağımsız olmak kaydı ile sorunu çözecektir. Ancak akülerin şarjı için şebekeye irtibatlandırıldığında yine sorun olacaktır. Çünkü günümüzdeki çoğu inverterler de SMPS tip olup, yeterli izolasyona sahip değillerdir. Ancak invertör eski tip trafolu ise şebekeden tam izole olup, sorunsuz çalışacaktır.
EMİ veya parazit içermeyen bir PSU, tam anlamıyla lineer PSU yöntemi ile elde edilebilir. Bu tip güç kaynaklarının tek unsuru ise trafolu olmasıdır.
CLASS-B tipi bir yükselteç ile, daha önceden elde edilmiş stabil 50Hz lik frekansın, 220V a yükseltilmesi prensibi ile çalışır.
 
Cihazda sorun yok bilgisayar kaynaklı veya psu,mouse kaynaklı bir sorun değil çünkü aynı bileşlenler farklı yerde doğru çalışıyor. Mouse'um kablolu. Ethernet arayüzünden internet bağlanıyorum fakat aynı sorun offline'da da var. Atmış olduğunuz psu gibi çok üst düzey psu kullanıp çözemeyenlerde var. Elektrikte ki harmonik bozuklukları ana sorunum olmalı. İzole Trafo fiyat olarak çok makul gözüküyor ama bağımsız bir toprak hattımız yok. Bağımsız toprak hattı olmadan kullanılabilirmi?
Aküden şarj edip edip kullanacağım, akü'yü şebekeden şarj ettiğim zaman bir nevi bozulmuş mu olacak?
 
Cihazda sorun yok bilgisayar kaynaklı veya psu,mouse kaynaklı bir sorun değil çünkü aynı bileşlenler farklı yerde doğru çalışıyor. Mouse'um kablolu. Ethernet arayüzünden internet bağlanıyorum fakat aynı sorun offline'da da var. Atmış olduğunuz psu gibi çok üst düzey psu kullanıp çözemeyenlerde var. Elektrikte ki harmonik bozuklukları ana sorunum olmalı. İzole Trafo fiyat olarak çok makul gözüküyor ama bağımsız bir toprak hattımız yok. Bağımsız toprak hattı olmadan kullanılabilirmi?
Aküden şarj edip edip kullanacağım, akü'yü şebekeden şarj ettiğim zaman bir nevi bozulmuş mu olacak?
Şöyle düşünelim.
Başka bir PC yi aynı evde aynı koşullarda kullanalım. Aynı sorunları yaparsa, şebeke sorunu demektir.
Elektrikteki harmonikleri test edip ölçemiyorsan, tesisatta mı var, PC nin kendi parazitleri şebekede mi harmonik yaratıyor bilemezsin.
Başka yerde sağlıklı çalışan bir PC, nötr hattında birkaç voltluk bir gerilim dalgalanması olan bir şebekede bu gibi sakatlıklar yaratabilir.
NOT:
Önermiş olduğum PSU'yu bizzat test etmedim. Ancak fiyat unsurunu kriter olarak almıştım. Bu fiyata satılan bir PSU'da iyi kalite filtreleme yapılmamışsa, o fiyat kandırmaca olabilir.

Bir arkadaşım, mouse hareketlerini ses sisteminde duyuyordu. Ses sistemi ve ses kartı son derece kaliteli de olsa, daha eski model bir PC ye bağladığında aynı donanımlar gayet iyi çalışıyordu. Çözebilmek için tabiri caizse sinekten yağ çıkartmıştık :D

İzolasyon trafosu topraklı ya da topraksız kullanılabilir. Ancak şebekede nötr hattı etkileşimi varsa, sorun çözülmez. Nötr hattı etkileşimi için ise vermiş olduğum linkte bir ürün var.
https://trimbox.com.tr/gndseries
urun-karsilastirma-listesi.jpg

İnverter akü şarjı için trafo kullanırsan, etkileşim olmaz. Yani doğrudan izolasyon sağlanmış olacaktır. Tabii ki trafo çıkışına iyi kalite şarj devresi de yapılmalıdır.
 
Genelde turnuvalarda lokasyon değiştirdiğim için trafo değilde akü ve inverter tercihini yapacağım fakat akü şarjını trafodan kullanmam gerektiğini söylüyorsunuz(etkileşim olmadan şarj) eğer trafo olmadan şarj etsem, akü ve inverterde de harmonik bozulmalar mı meydana gelecektir? Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst