Elektronik ‘yeşil’e büründü, dönüşüm ve güneş öne çıktı.

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Geri dönüştürülmüş malzemeyle üretilen, güneş ışığıyla şarj edilen, daha az enerji tüketen yeşil elektronik cihazlar Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2010’a damga vurdu. Güneş enerjisiyle çalışan şarj cihazlarının yeni modelleri tanıtıldı.

SON yıllarda teknoloji firmalarının gündemlerinde önemli bir yer kaplamaya başlayan ‘yeşil IT’, Las Vegas’ta (ABD) düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2010’da da dikkat çeken trendlerden biri oldu. Fuarda her yıl yer alan “sürdürülebilir teknoloji ve ürün” bölümü daha da genişledi, katılımcı firma sayısı arttı. Daha az enerji harcayan, çevreye daha az zarar veren, geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan teknolojik cihazlar üretmek için birbiriyle yarışan elektronik üreticileri fuarda yeni ürünlerini sergileme şansı buldu.

Güneş ışığıyla şarj

iPhone ve Blackberry’ler için güneşle çalışan şarjlar, dönüştürülmüş materyallerden yapılan telefon ve ses aksesuarlarıyla, firmalar çevreye verdikleri zararı daha azaltmayı hedefliyor. Solargenix firması, iPhone, Blackberry ve dizüstü bilgisayarlar için güneşle çalışan alternatif şarj çeşitlerini sergiledi. Firma, fotoğraf makinelerinde ve diğer elektronik cihazlarda kullanılabilen solar teknolojisiyle şarj edilebilen pillere de sahip. Miniwiz adı verilen bu şarj cihazı, enerji olarak rüzgar ya da güneş ışınlarını kullanıyor. Miniwiz’in, Dynamo Hub isimli güç jeneratörü ise bir bisiklete takıldığında insan gücünü kullanarak enerji topluyor ve 5 voltla çalışan cep telefonu ve mp3 çalarların şarj edilmesini sağlıyor.

Navigasyonla yeşil caddeler

Elektronik cihazların kullanımında olmazsa olmazlardan olan hoparlör gibi ürünler de dönüştürülmüş malzemeden yapılıyor. Dijital haritası geliştirici firması olan Navteq, ‘Yeşil Caddeler’ adını verdiği ürünüyle ilgi çekiyor. Bu ürünün navigasyon yazılımı ve cihazı, eko güzergah, eko-sürüş, öngörülebilir yolculuk kontrolü ve hibrid araç yenileme fırsatları sunuyor. Bu bilgiler yakıt tüketimini azaltarak karbon emisyonunu düşürüyor.
Yeşil teknoloji inovasyonlarında, cep telefonu ve diğer mobil cihazlarda fazla kendini göstermese de Motorola tamamını dönüştürülmüş malzemeden ürettiği Renew model cep telefonuyla ilgi çekti. Telefon tamamen geri dönüştürülmüş malzemeden üretildi. LG’nin E2350V LED TV monitörü de yüzde 90 dönüştürülmüş malzemeden yapıldı.

Siz yürürken, laptop ‘güneş’le şarj olsun

VOLTAIC solar çantalarla çanta sırtınızda yürürken, içindeki laptop, mp3 çalar, cep telefonu gibi elektronik cihazlarınız güneş ışınıyla şarj oluyor. Her çantanın ön yüzünde solar paneli bulunuyor. Bir saatlik güneş ışığı mp3 çalarların 3 saat çalışmasını sağlıyor. Bütün Voltaic çantalar güneş ışığının kaybolması durumuna karşı da pille de çalışabiliyor. Böylece güneş ışığı gittiğinde zorda kalınmasını önlüyor. Bütün Voltaic çantalar, cep telefonları ve laptoplar için standart adaptöre sahip.

Ultra yeşil mini netbook
SONY çok satan Vaio W serisinin ‘eko’ versiyonunu çıkardı. Ultra yeşil mini ‘netbook’un yüzde 23’ü geri dönüştürülmüş CD malzemesinden yapılmış. Laptop’un çantası da tamamen dönüştürülmüş malzemeyle üretildi. Çantada, plastik şişelerden dönüştürülmüş malzeme kullanıldı. 10.1 inç’lik LED ekranı bulunan laptop, sekiz saatlik de şarj ömrüne sahip. Laptop’un fiyatı 480 dolar belirlendi. 1 GB’lık hafızası olan laptop’un 250 GB’lık kapasitesi bulunuyor. 1.2 kilogramlık Sony Vaio W Eco Edition, Windows 7 Starter sürümüne sahip.

Video gözlüğü de üç boyutlu oldu

MULTIMEDYA içeriğin izlenmesini sağlayan video gözlükleri de üç boyutlu hale geldi. Myvu firmasının ürettiği video gözlüklerini 3D boyutlu hale getirdi. Crystal 701s gözlükleri, göze takılıyor ve video oynatıcısının üç boyutlu izlenmesini sağlıyor. DVD oynatıcısı, cep telefonu ya da oyun konsoluna takılabilen gözlüklerle yolda, araçta, uçakta film izlemek olası. Canlı renklere ve kontrasta sahip gözlüklerin dört saatlik pil ömrü bulunuyor.

TV’ye, ‘Yüzde 100 gerçeklik hissi’ verdi

YENİ nesil Samsung LED HDTV’ler, gerçeklik hissini yüzde 100’e yakın yaşatan derinlik, üç boyut (3D), bağlanabilirlik gibi özellikleriyle öne çıkıyor. Samsung, 3D işlemcili, internet bağlantısı ile interaktif deneyimler sunan LED (ışık yayan diyot) televizyon serisinin yeni neslini tanıttı. Samsung LED 9000 serisi, en ince LED TV’lerinden biri ve full HDTV olma özelliğine de sahip. Samsung Electronics Başkan Yardımcısı Yangkyu Kim, “Enerjimizi yılın LED TV serisine kanalize ettik. TV’ye gerçeklik hissini veren derinlik katarak tüketicilere çarpıcı deneyimler sunmak istiyoruz” dedi.

Intel’in yeni işlemcisi ATM’leri akıllandıracak

INTEL, Las Vegas’ta düzenlenen CES 2010’da kullanıcının performans ihtiyaçlarına göre işlemci hızını ayarlayan akıllı Turbo Boost teknolojisini ve bu teknolojiyi içeren yeni Core ailesini tanıttı. Intel’in yeni çözümleri ATM’lerin yanı sıra tıbbi cihazlar iletişim ekipmanları ve endüstriyel makineleri de daha akıllı hale getirecek. Intel Mimari Grubu’nun Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Sean Maloney, yeni ürünlerin şirket tarihinde ilk kez duyurulduktan hemen sonra ortalama fiyat kademelerinde üretim ve dağıtımı gerçekleştirilecek ürünler olduğuna dikkat çekti.

Alıntıdır
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst