Elektronik Çalışma Sırasında Oluşabilecek Sigorta Atmalarını Önlemek

Rorschach

Üye
Katılım
21 Mar 2017
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba. Evde bir güç elektroniği laboratuvarı kurup çalışmalar yapmak istiyorum. Haliyle bolca mosfet yakacağım ve kısa devreler olacak. Böyle durumlarda evin sigortası atmasın istiyorum. Bu durumun önüne geçmek için bir varyak ve izolasyon trafosu almak geliyor aklıma. Seri lamba gibi çözümleri de elbette kullanacağım. Sizlerin bu konuda neler kullandığını, neler tavsiye edebileceğinizi merak ediyorum. Bu iş için bildiğiniz profesyonel bir çözüm var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba. 220 VAC kısmından ev sigortalarının atmaması açısından, izolasyon trafolarıyla, gelen gerilimi ayarlayıcı varyaklarla, seri lambayla çalışmak kendi kanımca gayet yeterlidir. Çalışılan adaptör veya güç kaynaklarının DC çıkışı kısmında sigorta varsa ve bu açıdan da korunmayı istiyorsanız, kısa devre korumalı içten elektronik sigortaların bu özelliğiyle bu durum önlenebilir. SMPS 'in DC güç beslemesinde kullanılmasında, aşırı akım/kısa devre koruması içten bulunanları zaten DC tarafından sigorta atılmadan bu durumu önlenir.

MOSFET'lerle çalışılan ev tipi laboratuvar ortamında, statik elektrikle ilgili tüm tedbirler, anti-statik halı, masa, yer zemini, koltuk, döşeme, bileklik, vb. bulunup kullanımda olması hassas elektronik parçaların, çok hassas yarıiletken malzemelerin montajında, tamirinde bulunabilmesi olası statik elektrikle kolay bozulmalarının önüne geçebilecektir. Çalışma ortamında kullanılan topraklı prizlere, 220 volt AC ile birlikte çok sağlıklı toprak hattından topraklama iletkeniyle toprak hattı iletilip kusursuz olarak topraklı olan tüm prizlere gelebilmelidir. Çok sık kullanılacaksa 220 volt AC topraklı prizler yanında 12, 24, 36, vb. volt DC prizler de bu normal prizlerle ayni olmayan sırada, üstlerine etiketle DC voltajları yazılıp anlık kullanıma hazır bulundurulup kullanılabilir.

Aşırı akımlar (pikler) risk olarak düşünülüp, laboratuvar ortamında çalışılan tüm prizlere akım korumalı prizler, bir önlem olarak konulmalı, Şebeke voltajında sürekli büyük dalgalanmalar varsa, bu çalışma ortamından önce bu ortamı besleyecek güçte voltaj regülatörü ev panosu girişinden monte edilebilmelidir.

Bu çalışma ortamının kirletilen havasının (lehimleme işleriyle, vb.) bir aspiratörle kolayca uzaklaştırılıp havalandırılması, yazın çok sıcak bir ortamsa split klimayla normal derecelere kolay gelebilmesi, çok sağlıklı çalışabilme şartları açısından mutlaka sağlanabilmeli, güç elektroniği için gerekli tüm donanım (laboratuvara özel güç kaynakları, dijital bir osiloskop, çok kaliteli bir lehim istasyonu, tüm lehimleme ve sökme (lehim pompası) aparatları ve yardımcı donanımları (SMD elektronik devre elemanları, vb. dahil) güç elektroniği konusunda mutlaka elde olması gereken bazı dökümanlar, çok önemli kitaplar, küçük elektronik devre elemanları için plastik çekmeceli olup çok sık kullanılan elektronik parçalar, MOSFET'ler, SMD elemanları, vb. için özel raflarla, elektrik ölçüm cihazları olan LCR-metre, kondansatör kapasite ölçer, avometre, DC/AC pensampermetre, vb. mümkün olduğunca sağlanılmaya çalışılmalıdır.

Şu anda aklıma gelenler sadece bunlar oldu. Bunlar, böyle bir ortama sahip olduğum için de değil, mutlaka böyle olabilmesini hayal ederek önerebildiğim laboratuvar şartları veya bazı donanımları şeklindedir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla evin tamamının sigortasının atmasını önlemek için yapılmış özel bir ürün vs yok. Varyak ve izolasyon trafoları yeterli olacak diyorsunuz. Önden bir b tipi sigorta takmanın da belki faydası olabilir diye düşünüyorum. Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst