Elektrik Sayaç Okuma ( C# ile )

Arkadaşlar Merhaba,
C# ile Elektrik sayaçlarını okumak için araştırma yapıyorum( seriPort, rs485 üzerinden) ancak bu forumda da başka yerlerde de yaptığım araştırmalarda tatmin edici bir içerik ile karşılaşamadım.
Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

Sayaç okumak ciddi bir konudur.
Devlet izni olmadan sayaçları okumak ile ilgili yaptığın her türlü içerik, hapis cezasına tabi tutulur.
Buna neden gereksinim duyuyorsun anlayamadım.
Biraz daha açıklayıcı bilgiler verir isen, belki yardımcı olacak bilgi ehilleri fikirlerini söyler.

Sayaç okumak herhangi bir yasağa tabi değildir. Nereden duydun yasak olduğunu? İnsanları emin olmadığınız konularda lütfen yanlış yönlendirmeyin...

Elektrik dağıtımı ve okuma işi lisanslı firmalara verilir. Firma sayaç üretmiş ve bu sayacı okuyan cihaz geliştirmiş.
Bunu da devletten aldığı izinle yapmış. Hazır sayacın bilgilerini okuyacak cihaz yapacaksın veya var olan bir cihaza kod yazıp bilgi okuyacaksın. Bunu ne amaçla istiyorsun?

Senin kendi sayacını panoyu açıp optik porttan okumanda herhangi bir engelleme yoktur. Hatta sayacın butonuna basıp menülerde gezinebilirsin.

Kaçak olan bölgelerde sayaçlar direğe takılır ancak istersen evin girişine emin olmak için de ayrı bir sayaç evin girişine de takabilirsin...

O lisans enerji dağıtım/üretim ile ilgili olmasın?

Sayaç okumak illaki ciddi bir konudur ama neden yasak olsun o kısmı pek anlayamadım. Ben yada bu konuyla ilgili proje geliştirmek isteyen herkesin amacı üretilen yada tüketilen enerjinin takip edilmesi bu takibe görede analizler yapmaktır.
Gerçekten bir yasak varsada bunuda bilmek tabiki önem arz eder. Teşekkürler

C# da 300 bps 9600bps degişim yapabilirseniz usb rs485 çevirci ile yapabilirsiniz .
ben kendi yaptıgım devre ile okudum wifi den android e gönderdim cep telefonun görebiliyorum bütün OBIS leri okuyabiliyorum. yasak oldugunu sanmam degişim yapma imkanı yok yalnızca ekranda buton ile gezdigimiz den fazlası yok. Eski çıkma , şebekede kullanilmayan makel kohler isra markasını okudum elektromed i okuyamadım belkide elımdekı sayac bozuk bilemedim.
işin özeti . zor kısmı 300 bps den 9600 e geçiş.
bazı sayaçlarda modbus destegi oldugunu duydum modbus destekli olursa zaten hiç sorun olmaz
ekde IEC dokumanı var.
burada konu güzel açıklanmış
https://ozcanfatih.wordpress.com/20...-protokolu-ve-elektrik-sayacindan-veri-okuma/

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Örnek kodlarınızda paylaşmanız mümkün mü acaba. Tabi ki bir mahsuru yoksa. Kolay gelsin

Kod u bütün olarak paylaşmam mümkün değil herseyden önce benim donanım a göre ayarlandı . link deki mantik çalışıyor.onun üzerinden başlayabilirsiniz. İşlemciniz 300 den 9600 e gecirebiliyorsaniz sorun olmaz.obis kısmı biraz ugrasdirsada oda çözülür biraz emek verin ben yaptıysam sizde yaparsiniz.

Donanım yap ardından uğraş ve kod yaz. Ben bu durumu elektrik faturasına müdahale amaçlı anlarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…