Elektrik Panolarında Klemens Kullanımı: Avantajlar, Dezavantajlar ve Gereklilikleri

Sayın hocam merhaba . Soketli ray klamenslere NYA mı uygun yoksa yüzük mü ? Birde ben bu klamensleri hiç uygun görmüyorum sizce kullanımı uygunmu bunlarin ? Vidalı klamens yerini tutması mümkün mü ?
 
Soketli ray klemenslerde yüzük (pabucu) uç kullanımı NYA’ya göre daha uygundur; çünkü daha güvenli ve sağlam bağlantı sağlar. Ancak bu klemensler, vidalı klemenslerin yerini tutamaz; uzun vadede temas sorunları ve gevşeme riski taşırlar. Kritik devrelerde kullanımı uygun değildir.
 
Mesleki tecrübe açısından size ve konuyu okuyan diğer üyelere danışmak istediğim bir husus var.

Özellikle pano içi (6 mm² ye kadar olan kablolar için) nötr hattı bağlantılarında nötr hattı gevşemesi gibi sorunlarla uzun vadede karşılaşmamak için tek damarlı (NYA) kabloları birbiri üzerine sıkıca sarıp üzerine u klemensi dıştan sıkmak mı iyidir? Yoksa hazır nötr barası kullanmak mı?

2-3 tane atlama yapmanız gerekiyorsa bunu kaçak akım rölesi gibi nötr bağlantısı da olan bir elemanın nötr bağlantı noktasına 2-3 kabloyu sıkıştırmak mı yoksa kabloları ayrı bir klemens de toplayıp odadan dağıtmak mı tercihiniz olur?

1 giriş 2 çıkış yapacaksanız (basit sigorta panosunda endüstriyel bir cihaz değil) 1 giriş 2 çıkışlı ray klemensi mi tercih edersiniz yoksa kabloları birbirine dolayıp u klemens ya da sıra klemens mi kullanmak tercihiniz olur?

Tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür ederim...
 
Biz pano içinde şu elemanları kullanırız Bunlar dışında bişeyler yapanda bizden değildir. Sefer oğullarındandır
 

Ekli dosyalar

  • images (1).webp
    4.5 KB · Görüntüleme: 6
  • format_webp.webp
    8.8 KB · Görüntüleme: 6
  • images (2).webp
    4.1 KB · Görüntüleme: 6
Pano büyüklüğü Nötr, toprak için bara kullanmaya uygun secilip bu baglantilarda bara kullanmak tercih edilmelidir.
K.A.R nötr çıkış bağlantı noktası burgu bağlanmış çoklu kablolar için uygun değildir.
Maalesef K.A.R kontak yanmasında büyük oranda nötr bağlantısının yandığının görülme nedeni bu tarz bağlantılardir. Özellikle trifaze sistemlerde büyük hasar yaratabilmektedir.
Pano boyutu uygun olduğu sürece uygun boyutlu Ray klemens tercihi ileri safhalardaki çalışmalar için kablo hasarlarını bertaraf eder, büyük kolaylik saglar.
Tabiki cep kadar seçilen panolar için soylecek bir şey yok.
 
Biz pano içinde şu elemanları kullanırız Bunlar dışında bişeyler yapanda bizden değildir. Sefer oğullarındandır
Teşekkür ederim. 1 giriş 2 çıkış yapacaksanız yani nötr hattı ikiye ayrılacaksa nötr barası mı yoksa 1 giriş 2 çıkışlı hazır ray klemensi mi tercihiniz olur?
 
Teşekkür ederim. 1 giriş 2 çıkış yapacaksanız yani nötr hattı ikiye ayrılacaksa nötr barası mı yoksa 1 giriş 2 çıkışlı hazır ray klemensi mi tercihiniz olur?
 
Teşekkür ederim. 1 giriş 2 çıkış yapacaksanız yani nötr hattı ikiye ayrılacaksa nötr barası mı yoksa 1 giriş 2 çıkışlı hazır ray klemensi mi tercihiniz olur?
Panoda tercihim ileriye yönelik hazırlikli olmak için her zaman baradir. Ancak nihai durum 2 çıkis ve zaman içinde kesinlikle başka dallanma olmayacaksa söylediğiniz şekliyle de uygulanabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…