Elektrik kabloları tabliyeden çekilebilir mi?

Katılım
13 May 2014
Mesajlar
41
Puanları
1
Arkadaşlar bir iş merkezinde tadilat yapacağız, elektrik tesisatı komple yenilenecek, kuvvetli akım ve data/telefon vb. tesisat var. Zeminde laminant gibi imalatlar olacak, asma tavan hiç olmayacak. Bu durumda biz enerji kablolarını zeminden tabliyede bir miktar kırarak, gömerek götürürsek yönetmeliklere aykırı bir durum olur mu?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Çekilir de, tavsiyem teferruat çoksa yeniden bir projelendirin derim.

Bir binada en uçtaki bir sortide yüksek bir güç artışı geriye doğru artırma yapmayı gerektirebilir (buna branşman hattı da dahil).

Birde zeminden yapılacak çalışmalarda şunlara dikkat etmek gerekir;

-Boruların üstü boydan boya kesinlikle betonlanmalıdır (üzerine cisim düşüp boruya ve iletkene hasar verebilir, boruda delik varsa içerisine su girebilir, vs.),
-Isı kaynağından uzak tutulması gerekir (sıcak su tesisatı, baca çıkışı vs.),
-Sıhhi tesisat borularından uzak tutulması gerekir,
-Gaz borularından uzak tutulması gerekir,
-İLERİDE ÜZERİNDE İŞLEM YAPILABİLECEK ZEMİN GÜZERGAHINDAN GEÇİRİLMEMESİ GEREKİR, ELEKTRİK HATTININ GEÇTİĞİ GÜZERGAH ÜZERİNE SONRADAN BİR MONTAJ YAPILMA OLASILIĞI ÖNCEDEN ÖNGÖRÜLMELİDİR (ÖRNEK, AYIRICI BİR PARAVAN, ALÇIPAN DUVAR VS. YAPILABİLECEK GÜZERGAHLAR ÖNCEDEN SORULMALIDIR), örnekler artırılabilir.

Şu da var, toplamda zemin kotu kaç cm artırılacaksa onun da tesfiyeyi yapacak ustayla önceden görüşülmesi gerekir ki siz de betonlama kalınlığını ona göre ayarlayabilin.

Ama imkan elverdiğince duvardan götürün ve taşıyıcı kolonlara çizik dahi atmayın. Buralardan geçecek güzergahların yönünü değiştirin. İllede taşıyıcı üzerinde priz vs. isteniyorsa o zaman taşıyıcının giydirilmesini isteyin, örneğin; alçıpan giydirme. Kabul edilirse boruları kroşe ile kolon üzerine tutturabilirsiniz.

En başta söylemem gereken şey sona kaldı:D.

Kablolar kesinlikle boru içerisinden geçirilmeli!
 
Maliyet belki artacaktır bence duvar veya tavan en sağlıklı olanıdır. Yapılamıyorsa yerden tava usulu dağıtım yapılırsa ilerdeki herhangi bir çalışma olursada çekilen tesisatı tava korumuş olacaktır. Tavaların üzeri kapaklı olduğundan hiçbir sorun teşkil etmeyecektir.
 
Maliyet belki artacaktır bence duvar veya tavan en sağlıklı olanıdır. Yapılamıyorsa yerden tava usulu dağıtım yapılırsa ilerdeki herhangi bir çalışma olursada çekilen tesisatı tava korumuş olacaktır. Tavaların üzeri kapaklı olduğundan hiçbir sorun teşkil etmeyecektir.
hocam kapağıyla birlikte tava çok kalın olmaz mı? Zemin kotunun ne kadar yükseltilmesine ihtiyaç olur?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst