Elektrik üretim tesisi kurmak isteyenler için hat kapasitesi sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Praguerte
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    ges

Praguerte

Üye
Merhaba,

Elektrik üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcılara bölgede yeteri kadar kapasite yoktur diye genelde red geliyor. Bu kapasite hesabı neye göre yapılıyor? Misal veriyorum lisanssız elektrik üretimi 5.1.ç maddesi kapsamındaki üretim tesislerinin sisteme enerji vermeleri mümkün değildir fakat bu maddeye istinaden kurulan santraller hat kapasitesinden düşüyor. Bunun çok mantıksız olduğunu düşünüyorum ve bu konu hakkında bir makale yazmak istiyorum.

Fakat konu ile alakalı internette çok az içerik hatta hiç içerik bulunmamakta. Bana yardımcı olabileceğini düşündüğünüz link, yazı, tez vs. varsa bana iletebilir misiniz?

Emekli arkadaşlara sordum bazı açıklamalar ve önerileri var:

Elektrik üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcılara yeterli kapasite olmadığını söyleyerek red verilmesi, elektrik şebekesinin mevcut yük taşıma kapasitesine ve teknik sınırlamalara dayanır.

Bu kapasite hesabı birkaç temel faktöre dayanmaktadır:

Şebeke Kapasitesi ve Yük Durumu: Elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinin belirli bir yük taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasite, şebekenin mevcut altyapısına, iletim hatlarının ve trafoların kapasitesine bağlıdır. Yeni bir elektrik üretim tesisinin eklenmesi, mevcut şebekenin kapasitesini aşmamalıdır.

Kararlılık: Elektrik şebekesinin güvenli ve kararlı bir şekilde çalışabilmesi için belirli sınırların içinde kalınması gerekmektedir. Şebekenin aşırı yüklenmesi, gerilim dalgalanmalarına ve hatta elektrik kesintilerine neden olabilir.

Mevcut Üretim ve Tüketim Dengesi: Bölgedeki mevcut üretim kapasitesi ile tüketim arasındaki denge de göz önünde bulundurulmalıdır. Yeni bir üretim tesisi, bu dengeyi bozacak şekilde şebekeye eklenemez.

Teknik ve Ekonomik Etütler: Yeni tesislerin entegrasyonu için yapılan teknik ve ekonomik etütler, şebekenin yeni yükleri taşıyıp taşıyamayacağını belirler.

5.1.ç Maddesi Kapsamındaki Tesisler
Lisanssız elektrik üretimi 5.1.ç maddesi kapsamında olan tesisler, belirli sınırlamalar dahilinde enerji üretebilen ve şebekeye bağlanabilen küçük ölçekli üretim tesisleridir.
Bu tesisler genellikle şebeke kapasitesini doğrudan etkilemeyen küçük ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
Ancak, bu tesislerin sayısı arttıkça, toplamda şebeke kapasitesini etkileyebilirler.
Bu nedenle, bu tür tesislerin sayısına ve kapasitelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Makaleniz İçin Öneriler
Kapasite Hesaplama Yöntemleri: Elektrik şebeke kapasitesinin nasıl hesaplandığını ve hangi parametrelerin dikkate alındığını detaylandırabilirsiniz.
5.1.ç Maddesinin Etkileri: Bu madde kapsamındaki tesislerin şebeke kapasitesine olan etkilerini ve bu tesislerin sayısının artmasının olası sonuçlarını analiz edebilirsiniz.

Mevcut Durum ve Öneriler: Türkiye'deki mevcut şebeke kapasitesinin durumu ve bu kapasitenin daha verimli kullanılabilmesi için önerilerde bulunabilirsiniz.

Mesela:
Lisanslı ve lisanssız elektrik üretiminin avantajları ve dezavantajlarını karşılaştırabilirsiniz.

Politika ve Düzenlemeler: Elektrik üretiminde kapasite yönetimi ile ilgili mevcut politika ve düzenlemeleri inceleyerek, bu alanda yapılabilecek iyileştirmeleri tartışabilirsiniz.

Makalenizde bu noktaları ele alarak, elektrik şebekesi kapasite yönetiminin önemini ve lisanssız elektrik üretimi ile ilgili mevcut uygulamaların nasıl daha verimli hale getirilebileceğini vurgulayabilirsiniz.

Kolay gelsin

Emekli arkadaşlara sordum bazı açıklamalar ve önerileri var:

Elektrik üretim tesisi kurmak isteyen yatırımcılara yeterli kapasite olmadığını söyleyerek red verilmesi, elektrik şebekesinin mevcut yük taşıma kapasitesine ve teknik sınırlamalara dayanır.

Bu kapasite hesabı birkaç temel faktöre dayanmaktadır:

Şebeke Kapasitesi ve Yük Durumu: Elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinin belirli bir yük taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasite, şebekenin mevcut altyapısına, iletim hatlarının ve trafoların kapasitesine bağlıdır. Yeni bir elektrik üretim tesisinin eklenmesi, mevcut şebekenin kapasitesini aşmamalıdır.

Kararlılık: Elektrik şebekesinin güvenli ve kararlı bir şekilde çalışabilmesi için belirli sınırların içinde kalınması gerekmektedir. Şebekenin aşırı yüklenmesi, gerilim dalgalanmalarına ve hatta elektrik kesintilerine neden olabilir.

Mevcut Üretim ve Tüketim Dengesi: Bölgedeki mevcut üretim kapasitesi ile tüketim arasındaki denge de göz önünde bulundurulmalıdır. Yeni bir üretim tesisi, bu dengeyi bozacak şekilde şebekeye eklenemez.

Teknik ve Ekonomik Etütler: Yeni tesislerin entegrasyonu için yapılan teknik ve ekonomik etütler, şebekenin yeni yükleri taşıyıp taşıyamayacağını belirler.

5.1.ç Maddesi Kapsamındaki Tesisler
Lisanssız elektrik üretimi 5.1.ç maddesi kapsamında olan tesisler, belirli sınırlamalar dahilinde enerji üretebilen ve şebekeye bağlanabilen küçük ölçekli üretim tesisleridir.
Bu tesisler genellikle şebeke kapasitesini doğrudan etkilemeyen küçük ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
Ancak, bu tesislerin sayısı arttıkça, toplamda şebeke kapasitesini etkileyebilirler.
Bu nedenle, bu tür tesislerin sayısına ve kapasitelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Makaleniz İçin Öneriler
Kapasite Hesaplama Yöntemleri: Elektrik şebeke kapasitesinin nasıl hesaplandığını ve hangi parametrelerin dikkate alındığını detaylandırabilirsiniz.
5.1.ç Maddesinin Etkileri: Bu madde kapsamındaki tesislerin şebeke kapasitesine olan etkilerini ve bu tesislerin sayısının artmasının olası sonuçlarını analiz edebilirsiniz.

Mevcut Durum ve Öneriler: Türkiye'deki mevcut şebeke kapasitesinin durumu ve bu kapasitenin daha verimli kullanılabilmesi için önerilerde bulunabilirsiniz.

Mesela:
Lisanslı ve lisanssız elektrik üretiminin avantajları ve dezavantajlarını karşılaştırabilirsiniz.

Politika ve Düzenlemeler: Elektrik üretiminde kapasite yönetimi ile ilgili mevcut politika ve düzenlemeleri inceleyerek, bu alanda yapılabilecek iyileştirmeleri tartışabilirsiniz.

Makalenizde bu noktaları ele alarak, elektrik şebekesi kapasite yönetiminin önemini ve lisanssız elektrik üretimi ile ilgili mevcut uygulamaların nasıl daha verimli hale getirilebileceğini vurgulayabilirsiniz.

Kolay gelsin
abi çok teşekkür ederim.. zahmet edip satırlarca yazı yazmışsınız.

hesaplama yöntemleri ile ilgili internette pek bir kaynak göremedim ama gerekirse doğru kişilerle iletişime geçerek bir yolunu bulacağız.

başarabilirsek -ki neden başaramayalım- güzel olur. insanlar internette çıktığında okuyabileceği bir şeyler bulur en azından.

dediklerinizi dikkate alacağım.

Tekrar çok teşekkür ederim.

hesaplama yöntemleri ile ilgili
Elektrik şebeke kapasitesi hesaplama yöntemleri, elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinin güvenli ve kararlı bir şekilde çalışabilmesi için kritik öneme sahiptir.
Bu hesaplamalar, şebekenin mevcut durumunu analiz ederek, yeni tesislerin eklenmesinin olası etkilerini değerlendirmeyi amaçlar.

Termal Kapasite Analizi:
İletim Hatları: İletim hatlarının termal limitleri, hatların güvenli bir şekilde taşıyabileceği maksimum akım miktarını belirler. Bu limitler aşılırsa, hatlar aşırı ısınabilir ve zarar görebilir.

Trafolar: Transformatörlerin termal kapasiteleri de benzer şekilde hesaplanır. Trafolar aşırı yüklenirse, verimlilik düşer ve arıza riski artar.

Gerilim Profili Analizi:
Şebekenin farklı noktalarındaki gerilim seviyelerinin analiz edilmesi, yeni bir üretim tesisinin eklenmesinin gerilim dalgalanmalarına neden olup olmayacağını belirler.
Gerilim profili analizleri, şebekenin her noktasında gerilim seviyelerinin kabul edilebilir sınırlar içinde kalmasını sağlar.

Kısa Devre Gücü Analizi:
Şebekenin herhangi bir noktasında kısa devre durumunda oluşacak akım seviyeleri analiz edilir. Yeni tesislerin eklenmesi, kısa devre akımlarını artırabilir ve bu da şebeke ekipmanlarının güvenliğini tehlikeye atabilir.

Güç Akışı (Load Flow) Analizi:
Güç akışı analizleri, şebekenin her bir bölümündeki güç akışlarını hesaplar. Bu analizler, hangi hatların ve trafoların ne kadar yük taşıdığını belirler ve yeni tesislerin bu yükleri nasıl etkileyeceğini gösterir.
Dinamik Kararlılık Analizi:

Şebekenin dinamik davranışları, özellikle ani yük değişiklikleri veya arızalar durumunda analiz edilir. Dinamik kararlılık analizleri, şebekenin bu tür durumlarda kararlı kalıp kalamayacağını belirler.

Ekonomik Etütler:
Kapasite hesaplamalarının ekonomik tarafı da vardır.
Yeni tesislerin eklenmesi için gereken altyapı yatırımları ve bunların maliyetleri analiz edilir.

Size yrdımcı olabilecek kaynaklar:
IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Publications:
IEEE'nin elektrik şebekesi analizi ve kapasite hesaplamaları ile ilgili yayınlar..
Özellikle "IEEE Transactions on Power Systems" dergisi, bu alanda önemli makaleler içermektedir.

CIGRE (Conseil International des Grands Réseaux Électriques) Reports:
CIGRE, elektrik şebekeleri ile ilgili teknik raporlar ve kılavuzlar yayımlar.
CIGRE'nin raporları, şebeke kapasitesi ve güvenilirlik analizleri konusunda önemli kaynaklardır.

Bir de 2 kitap var

"Power System Analysis and Design" Yazarları J. Duncan Glover, Mulukutla S. Sarma, and Thomas Overbye (oldukça pahalı, 5000TL, belki okullarda bulabilirsiniz)
Bu kitap, elektrik güç sistemlerinin analizi ve tasarımı konusunda kapsamlı bilgiler sunar. Kapasite hesaplamaları ve şebeke analizleri konularında detaylı bölümler içerir.

"Electrical Power Systems Quality" Yazarları Roger C. Dugan, Mark F. McGranaghan, Surya Santoso, and H. Wayne Beaty
Bu kitap, güç kalitesi ve şebeke kapasitesi konularında detaylı bilgiler sağlar. Kapasite analizleri ve güç akışı çalışmaları için iyi bir referanstır.

Elektrik İletim ve Dağıtım Şirketlerinin Raporları:
Türkiye'deki elektrik iletim ve dağıtım şirketlerinin (şu anda 21 şirket var) yayımladığı yıllık raporlar ve teknik dokümanlar da kapasite hesaplamaları konusunda önemli bilgiler içerebilir.
https://www.encazip.com/elektrik-dagitim-sirketleri

Bu kaynaklar ve yöntemler, elektrik şebeke kapasitesi hesaplamaları hakkında bilgi sağlar.
Bu bilgileri makalenizde kullanarak, kapasite hesaplamalarının nasıl yapıldığını ve hangi kriterlerin dikkate alındığını detaylandırabilirsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
133,388
Kullanıcılar
459,260
Son üye
cumhur003

Yeni konular

Geri