ELEKTRİK ÇARPMASI

hakkım

Üye
Katılım
7 Ocak 2010
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
34
arkdaşlar şehir içinde sanırım orta gerilim hatları oluyo onlarda kuşlar tek tele deyimce hiç bir çarpılma durumu olmuyor. bizde orta gerilim hattının telerine değsek tek veya çift elle bizide çarpmazmı. aynı mantıkla evdeki pirizdede tek canlı uca yani faza elimizi deysek çarpmaması gerekmezmi. mesela çarpma için akımın tamamlanıp faz bizim üzerimin ve ordanda noture gitmesimi gerekir.

bu konuyu açıklarmısınız detaylıca cok kafam karışıyo. orta gerilim hattlarda çalışmış bi arkdaşımda tek ele değersen çarpar orta gerilim teline iki elinle değersen aynı tele devre tamamlanmış olur çarpmaz dedi. iyice kafam karıştı.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
çarpılmanın gerçekleşmesi için canlının bir gerilime maruz kalması, bu gerilimin canlıdan bir akımın geçmesini sağlayacak büyüklükte olması ve bu akımın belli bir değerin üstünde olması gerekir. Bu durumda geçen akımı belirleyecek olan şeyler maruz kalınan gerilim ve dirençler toplamı(kaynak iç direnci, kablonun direnci, canlının direnci, havanın direnci) olacaktır.

Gerilime maruz kalmak demek iki farklı potansiyel arasında kalmak demektir. İki farklı potansiyel faz-toprak, faz-nötr ve faz-faz gerilimleridir.

Havadan enerjili olan tele doğru uçmakta olan kuş faz-toprak gerilimi arasında kalacak demektir. Ancak toprak ile kuş arasında ve diğer faz ile kuş arasında havanın direnci olacaktır. Bu direnci delebilecek büyüklükte bir gerilim olursa elektrik devresini tamamlayacaktır. yüksek gerilimde ve alçak gerilimde toprakla olan mesafeler yeterli düzeye olduğundan uçarak tele konan kuş çarpılmayacaktır. Ancak kuşlarda çarpılır. özellikle orta gerilimde VHD izolatör civarına konan kuş faz-toprak gerilimine maruz kalarak çarpılır.

Faz-toprak gerilimi değilde faz-faz gerilimine çarpılmak için, canlının bir parçasının bir fazda, diğer parçasının diğer fazda olması gerekir. Hatta bazen iki farklı faz teline konmuş güvercinlerin karşılıklı birbirilerine değebilip değemediklerini merak etmişimdir :) değerlerse güm :)

şimdi bir kuş için gördüğün üzere toprakla temas etmeksizin faz iletkenine değmek kolay ve dolayısıyla çarpılma olmaz. Şimdi bir insan toprakla faz arasında yeterince dirençli bir malzeme vasıtasıyla faza dokunursa(izole merdiven), o zaman devrede akımın akmasının önüne geçildiğinden çarpılma olmayacaktır.

Yani bir çarpılmanın gerçekleşmesi için gerekli şartlar oluşursa(yeteri büyüklükte gerilim, yeteri değerde direnç) çarpılma olur.

saygılar...
 
elektrik sadece canlı yani elektirk ucu olarak bi işe yaramaz yani kullanılamaz bu da demek oluyorki elektrik ve nötr veya toprak yada elektriğin üzerinizden akacağı her hangi başka bi yere hiç bir yerinizle temas ta bulunmazsanız aynı kabloyu nerenizle tutarsanız tutun çarpılmazsınız yani iki elle aynı kabloyu tutarak çarpılmassın evdeki prizi örneğin halının plastik tabure veya plastik terlikle yere basar halde tutarak ta çarpılmassın ama sen genede deneme ama ben yani yılların verdiği tecrübeyle elektrikle çok içli dışlı çalışabiliyorum pratik olması vaaabın da bazen de şowww tabi ama sen anladığım kadarı ile acemisin deneme denemek istersen de illa ayağının altına kalınca bir plastik al sadece elektrik kablosuna hızlıca vurarak dokun dikkat et başka hiç bir yere değme ama yinede denemeni istemem en azından yanında bu işten anlayan biri olmadan
 
valla arkadaşın biraz atmış ister iki elinle ister tek elinle dokun ayakların yerden kesilmiş durumda ise vucudun devreyi tamamlayacak hiçbir yere değmiyorsa(ağaç,araç direk vs)veya yalıtkanlık derecesi kuvvetli olan bir maddenin üzerindeyseniz çarpılmazsınız (her maddenin kendine has yalıtkanlık direnci vardır 1000 volta yalıtkan olan bir maddeyle 30000 voltta rahatlıkla çarpılabilirsiniz bunlara dikkat edin)ama böyle şeylerle uğraşmamanızı tavsiye ederim hiç şakası olmaz....unutmayın dokunmadanda voltaja ve havanın nemine bağlı olarakta yakın mesafeden çarpılabilirsiniz...
 
Bence dokunma olayını hiçbir zaman denemeyin bu konuda bilgi edinin ilk önce, benzeri bir durum bulunduğum bölgede birkaç yıl önce gerçekleşti enerji kesikmi değilmi diye og. hattının bulunduğu direğe köy muhtarı çıkıp kontrol kalemiyle kontrol etmeye çalıştı ve ilk ve son dokunuşu oldu

çarpılma meselesine gerilim değeri ne olursa olsun üzerinizden akım geçmedikçe çarpılmassınız
 
Kuş tel üzerindeyken üzerinde potansiyel fark oluşmadığı için elektriğe çarpılmıyor.Ama siz yerde iken bir tele temas etiiğinizde üzerinizden geçen akım topraktan devam ederek trafonun topraklama levhasından devreyi tamamlar ve elektrik akımına maruz kalırsınız.Her ne olursa olsun elektrikle şaka olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,292
Mesajlar
916,507
Kullanıcılar
450,127
Son üye
furkan680

Yeni konular

Geri
Üst