Electric

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Sizlere çok ilginç bulduğum bir yazılımdan kısaca bahsedeyim. İsmi Electric.

Bu yazılım bildiğimiz benzetim programlarından değil. Gene de SPICE kullanarak benzetim yapabiliyor.

Muadilleri bir lisans için milyon $ alırken bu yazılım ücretsiz.

Eğer normal bir devre benzetimi yapacaksanız bu yazılımı kullanmanıza gerek yok. Ama eğer bir yonga tasarlayacaksanız, ya da öğrenci iseniz bu yazılımı kullanmak isteyebilirsiniz.

Neler yapabildiğine bir örnek olarak işte Electric ile tasarlanmış bir yonga.

levelshifter.png

Nasıl kullanıldığına gelince ilk önce normal devre şemasını CMOS mantık kapıları ile oluşturuyoruz. Sonra diyelim ki bir VE DEĞİL ("NAND") kapısı oluşturduk. Daha sonra bu kapı için bir sembol oluşturabiliyoruz.

İşte bu noktadan sonra asıl cafcaflı kısmı geliyor. Bir de bu VE DEĞİL kapısının daha önce bahsettiğim çubuk gösterimine benzer şekilde ama belirli kurallara uyarak yerleşimini oluşturuyoruz. Oluşturulan yerleşim ufak bir VE DEĞİL kapısı için basit de olsa yukarıda tam bir yonganın yerleşimini görüyorsunuz. Ayrıca oluşturulan yerleşim için bir sürü kural denetleme mekanizması var. Tüm bu kuralları sağlayan bir yerleşim oluşturmayı başarabildi isek bunları Verilog'a aktarabiliyor.

Verilog'da bu oluşturulan donanım tanımlama dili kodunu deneyip, sağlamasını yapabiliyoruz. Devrenin fiziki yerleşimini yaptıktan sonra SPICE ile devre analizi de yapabiliyor.

Belki Electric ile hazırlanan tasarımla gerçek bir devre de üretilebiliyordur. Öyle bir olanağımız olmadığı için eğer bu amaçla kullanan varsa söylesin.

https://www.staticfreesoft.com/index.html

Burada da Electric yazılımı ile yapılmış deneyler bulabilirsiniz.

http://pages.hmc.edu/harris/cmosvlsi/4e/index.html
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst