El freze seçimim

Katılım
1 Nis 2017
Mesajlar
52
Puanları
1
Yaş
37
Konum
Kocaeli
Bir arkadaşımız için el freze veya taşlama gibi birşey alıcaz.Kendime burdan gelen önerilerle makita rt0700c almıştım gayette memnunum ama ben hassas işçilikte bana gayet iyi gelmişti.

Şimdi arkadaşımız dalma derinliği fazla olsun diyor.Kaba işçilikle,sert ahşapta 70cm uzunluğunda ,genişliği 30 bazı kısımlarda 3-4cm genişliğinde ve 6cm derinliğinde cep, oluk felan açacak ,bu işlemi de elindeki aletle hızlıca bitirmek istiyor.Anlaşıldığı gibi genişliği stabil değil çok dar kısımlar olduğu için el freze kullanacak.

Ben memnun olduğum için kendi kullandığım Makita yı önerecektim fakat ihtiyaçlar farklı.Kendiside devirli tercih ediyor ve silindirik gövde bakıyor.Öncelikli hedefini bahsettiğim gibi kısa sürede kaba işlerini halletmek istesede alacağı aleti tabi farklı işlerindede kullanmak istiyor.

Bizim baktığımız istediğimiz taşlama veya el frezeler den şöyle bahsedeyim;

1.Dewalt'ın D26200 ve şu serileri d26203 d26204k var.Tek farkları bunlar da aksesuar fazlalığı var sanırım.
2.Makita RT0700C
3.Bosh gmf 1600 Ce
4.Bosh gmf 1400 Ce
5.Black&Dacker KW1600EKA -Blezik ölçüsü 12mm - Bu alet çok hoşumuza gitti bilseydim bende bundan alabilirdim
6.Aeg MF 1400 KE

Özellikle Black&Dacker KW1600EKA hakkında ne düşünüyorsunuz hem fiyatı diğerlerine göre çokta cazip
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Cüneyt bey;

Bende böyle bir ihtiyaç duyduğumda Makita RT0700c için karar vermiştim.Lakin sıkıntı çok büyük kolaylık sağlayan aparatları Türkiye'de satılmıyor. Amazon.de satılıyor aparatları ile ve fiyatı 250 € , yaza doğru almayı düşünüyorum.

Niye bu model derseniz şimdi kaynağı buamıyacağım ama bir yerde rulmanlarının mesela bir Bosch'a göre yan yüklere daha dayanıklı olduğu idi birde aparat zenginliği.

Tabi bu büyük iş yapmak gerekirse Black Decker kadar iş göremez gibi geliyor.

ürün linki: https://www.amazon.de/Makita-RT0700...qid=1517169257&sr=1-2&keywords=Makita+RT0700C
 
Sert ahşab-haşeb (keresteden büyük ağaç) ile çalışırken tek seferde 6 cm dalmayı unutmamız gerekiyor. Ağaç üzerine açılacak ceplerin derinlikleri, köşe yarıçap eğrileri (radyusları), dayama-şablon sistemi vs bunların hepsinin güzelce bir stratejiye (bilgece sıralamaya) ihtiyacı olacaktır. Büyük çaplı kesici uçlar köşelere girmekte zorluk yaratacaktır, ayrıca elle yön verecek ve 1 cm den daha fazla derinlikle çalışacak ise (sert ağaç dediniz) mutlaka kickback (geri tekmeleme) yapacaktır. Aşağı yukarı 8 yıl gül-maun-abanoz ve akça ağaç üzerinde el frezeleriyle çalıştım. Hız arttıkça, hız artışının 1.5 misli hızla güvenlik düşmekte malesef.

El frezesinde "hızlıca", biraz risk barındırmakta.

Black n Decker pek tavsiye etmiyorlar, birincisi çok kullanmadım ikincisi de yarı profosyonel yani garaj kullanımı için uygun diye tanımlıyorlar.

Tam profosyonel olarak DeWalt ve makita derim; makita yatay ilerlemede çok daha başarılı, dewalt da bi hayli kuvvetli.

Bu freze ile ne işleyecek arkadaşınız?
 
Akçaağaç ve ceviz işleyecek.Tek seferde 6cm değilde 3cm dalma yaparak 2 seferde de bitirebilir.Elindeki işi hızlıca bitirmek derken seri üretim de yapmayacak(yani olabildiğince hızlı),yani demek istediğim sadece tek uçla (büyük çaplı kesici uçla) ve tek dalma hareketiyle cep açma işlemini yapması felan gerekmiyor.Kaba işlemi olabildiğince hızlı ince işçiliği zamana yayabilecek şekilde yapabilir anlamında demek istiyecektim.Bahsettiğiniz kickback olayı ağaca göre değişecektir ama genede sormak istiyorum; kaç cm itibariyle kickback başlar?

Alacağım alet kaba işte pürüzsüz iş çıkarmasına o kadar da gerek yok,oluşturacağı cep veya oyuk artık neyse çok büyük olacağı için bu kaba içi hızlıca bitirip,ince işte (köşeler ve radiuslarda)hassas çalışabilecek alet olması yeterli.Şunuda belirteyim mm lik sapmalar felan okadar önemli değil,çok profesyonel iş yapılmıyacak ama olabildiğince düzgün iş çıkartabilcek alet bizim için yeterli.Bu sebepledir ki Black Decker mı alsak diye düşündük.Ha derseniz ki Makita vs.. kaba işte de ince işçilikte de iyidir o zaman seçimimizi ona göre yaparız.
Not: Makita nın rulman olayını bir kez daha ben bir yerden duymuştum (sanırım bu forum dan idi) Bu cihazların arasındaki fark hususunda olaya hakim kişi veya kişiler tekrar aydınlatırsa sevinirim. şuan Black Decker a daha sıcak bakıyoruz,aletlerdeki detayı bilmediğimiz için (rulman vs..) karar daha vermedik.
 
Hangi şehir bilemiyorum ama, özel yaptırmıyorsanız alacağınız bıçakta mutlaka gönye sorunu olacaktır, çin malı alırsanız da ömrü çok uzun olmayacaktır. Yazım çok uzun gelirse veya okumaktan sıkılırsanız son iki paragrafa geçiniz.

Akça ağaç her gün işlediğimiz ağaçlardan birisi, hareli olması (flame maple) ve buna bağlı olarak aynı iş parçasında değişken yoğunluklara sahip olması zaten baş bela bir durum. Ceviz ise ( -ki meyve ağaçları her zaman kırılgandır, kurumuşu gevrek yapıdadır, yarılmaya-çatlamaya müsaittir, abanoz dahil).

En baştan kolay gelsin diyerek başlayayım:

-Bıçak çapı 8 mm den yukarı ve dalma derinliği 12-13 mm den yukarı ise tekmeleme kaçınılmaz olacaktır.

-3 cm lik (30mm lik) bir dalma sonucunda kesici uç yanacak (metal kesici ucun ısıl işlem sonucu kazandığı özellik kaybolacak) körleşecek, keserken yakmaya başlayacak ve sonunda sapı ile ucu tutan kısmın birleşim yerinden kırılacak veya ayrılacaktır.

-Yormaması için en kolay çözüm, bıçak çapı ne ise o derinlikte girmektir.

Bu arada işin standardına göre 10mm lik uçtan daha fazla kesici yanaklara sahip bir uç kullanacaksanız, 12mm tutucuya (pens-mandren) sahip bir alet ile çalışmanız gerekecektir.

El frezesi kullanım prensiplerinde 3-6 cm kaba olarak gireyim hızlı olsun ve ince iş için bolca zamanım olacak gibi bir yaklaşım sonuçsuz kalacağından dolayı, size ufak bir iki tavsiyem olacaktır.


* Mm sapmalar önemli değil olarak belirtmişsiniz ama aslında bir hayli önemli.10 mm çapında bir kesici uç ile 30 mm ye tek seferde dalmaktansa, 8 mm çapında bir kesici uç ile 5 mm dalma derinliği-pasolar ile 5 seferde işi halletmek sizin için en sağlıklısı olacaktır. Bu şekilde hem kesici ucu daha uzun süre kullanırsınız hem de kendinize, frezenize ve üzerinde çalıştığınız gerece (ağaca) zarar vermemiş olursunuz.

Youtube da, fail videolarında bile sizin bahsettiğiniz şekilde bir çalışma göremezsiniz (fail (feyl okunuyor-ing): hata anlamına geliyor) lütfen bu söylediğim için kusura bakmayın.

Kesici uç dayama tablasından çıktıktan sonra sizin tutma/işleme kuvvetinizden çok daha yüksek bir kuvvetle size karşılık verecektir, hani F1 x A C = F2 x B C denklik formülündeki gibi, aletin sınırlarını aşacak bir kuvvete malesef sahip değiliz :) makitanın en alt modeli 3909, dakikada 30.000 devir dönüyor, saniyede 500 devir gibi çılgın bir sayı.

Size tavsiyem endüstri ve meslek liselerinde okutulması için hazırlanan "Ağaç işleri makine ve takım bilgisi" isimli kitabı edinip ilgili kısıma bakmanızdır.
En azından youtube da "hand router kickback" olarak araştırdığınızda, nedenleri ve sağlıklı çalışma biçimleri ile ilgili bir çok yararlı bilgiye ulaşmak da mümkün olacaktır.

Diyelim ki sizin şartlarınızda çalışacağız, o zaman mutlaka daha güçlü bir freze olması ve bunun masaya bağlanması şart olacaktır ve ya şaküllü freze kullanmanız gerekecektir (3-5kv arası). Burada uzun uzun yazmamın sebebi, el frezesinin inanılmaz şekilde kazaya açık olması ve kontrolü en sıkıntılı aletlerden biri olmasıdır. En basit kazada sizin yada iş arkadaşınızın yaralanması, ortalama bir kazada yüzünüz veya gözünüzün yara alması muhtemeldir. 8 yıl el frezesiyle çalıştım, şablon üzerinden rulman dayayıp çalışıyorduk; malesef düzgün-kalibre-gönyeli bıçaklar bulamadığımdan ufak ölçekte bir cnc ye geçiş yaptık. 1000 den fazla bıçak harcadık, kesici uçların fırladığı da oldu, hassas işlerde kendi cahilliğimizden gözümüze toz dolduğu, makine tam durmadan kaldırdığımız için bitmiş işi berbat ettiğimizde oldu, fişi takarken anahtarın açık konumunda olduğunu fark etmediğimizden ciddi sıkıntılar yaşadığımız da oldu ve ciddi anlamda deneyim sahibi de olduk. Sizin anlattığınız gibi bir çalışma sonuçsuz ve makinenize de zararlı olacaktır.

Sizin dediğiniz gibi 3 cm dalabilecek bir freze ancak cnc makinelerinde ve 2-3kv gücünde olanlardır, el ile çalışmanız mümkün olmayacaktır. umarım istediğiniz kazasız belasız halledebilirsiniz.
 
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekur ederim.Buyuk pasolarla ben pek is yapmadim,kucuk pasolari adetini arttirarak sizinde anlattiginiz gibi yapmaya calistim ve bunu en fazla 1cm paso vererek yapmaya calistim,tabi bunuda sizinde bahsettiginiz gibi deneyimleyerek yapmaya basladim.Acaba elimdeki makita ve uctan dolayi farklilik gosterirmi diyede kick back sorusunu size sormak istemistim.tekrar tesekurler.

Derin pasolarla pek isim olmadigimiz icin bu konuda bilgisizligimiz var.Onerilerinizide dikkate alarak yapacagimiz derin cep oyma islemi icin yapilacak islemler konusunda arastirma icersine girecegiz,bu konuda aydinlattiginiz ici tesekur ederim.

Alacagimiz aletle ilgili ne oneriniz olabilir,2kv ustu aletlerin fiyati ortada.1000tl pek asmiyacak bisey bakmaya calisiyoruz.

Devirli olmasi bizim icin cok onemli midir? Silindirik istememizin s3bebi daha sonra routerrouterda kullanabiliriz.
 
Cüneyt, belki şöyle çözebilirsiniz işlemi. Önden matkap ile kabasını boşaltırsınız ceplerin içini, yanları da (dış yüzeyler) 1mm paylı olacak şekilde kabasını şerit testerede kesebilirseniz ancak öyle dediğiniz şekilde halledebilirsiniz.

Cidden başka şekilde çözebilmek daha büyük makine ile ve el işçiliğini azaltarak mümkün dostum.
 
Matkap diyince bildimiz matkap aklima geliyor.Matkapla nasil bu islemi yapabilirim,bir aparat yardimiyla mi?

Dediginiz cok guzel olabilir gibi geldi ama matkabi anlayamadim.Basta planya dusunmustuk ama oda dar alanlarda calisamaz
 
Çok teşekkür ederim.Gösterdiğiniz matkap uçlarına benzer freze için olanınıda görüyorum ,anladığım kadarıyla matkapla bu işi kabataslak yapmak daha hızlı oluyor.

Bir zamanlar bende kendim için custom sanatsal oyma kapaklı ,rezonans odacıkları olan hatta daha birçok eksantrik şey katmayı düşündüğüm ceviz gövde elektro gitar yapmayı düşünmüştüm tabi bu işte ağacın cinsi ve kuruluğu çok önemli olduğu için ve hatta daha birçok dikkat edilmesi gereken noktalarda olduğu için hep sonralara erteledim.İlerde bahsettiğim kadar değilde belki düz strat hatta güvensizliğim den kaynaklı aktif manyetikli bir gitar yapabilirim.Sizin bu tür işle ilgilendiğiniz ayrı bir hayranlık yarattı bende.Kim bilir belki ilerde sizin engin bilgilerinizden tekrar faydalanmak isteyebilirim.Bu amatör arkadaşa yardımcı olduğunuz için tekrardan teşekkür ederim.

Not:

1-Dewalt ve makita nın sözü geçen modelleri hakkında görüşünüzü bildirmişsiniz fakat seçiminiz neyden yana olurdu?

2-Black&Dacker kw1600eka nın 1600 W olması ve 12.7 bilezik ölçüsüne rağmen es mi geçmeliyim?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst