E3 çizim programı

bende yaklaşık 1 senedir e3 kullanıyorum yardımcı olacağım konu varsa bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım. Ne üzerine kullanıyosunuz otomasyon mu yoksa devre şemalarımı
 
E3 programı gayet güzel bi program çok esnek fakat bu da aynı zamanda bir dez avantaj detay çok fazla ama yinede çok tavsiye ederim autocad e nazaran doğru kullanıldığında en az 10 kat daha seri ve doğruluk payı ile çalışıyorsunuz.
 
ben autocad ci oldgum ıcın cok zorlanıyorum. yukardakı konusmalarımda cok yanlıs anlasıldı bırsey soyleyemedım. ben gelın egıtıme desem yüksek rakamlardan bahsedılıyor. şirketede soyleyemıyurm. gecen seneden berı ılk kez bu sene kullanmaya baslıyoruz. arkads vıdeo yollamıs ona bakayım bı takıldıgım yerde danısırım yıe.. saolun
 
E3'ü diğer yazılımlardan ayıran birkaç özelliğini aşağıda açıklamaya çalıştım. Özellikle bileşen mantığı ve Proje Ağacı anlaşılırsa E3 series ile çalışmak çok kolay olur ve keyif alırız.

E3 yazılımı Windows tabanlı olduğu için Word, Excel gibi programlarla aynı fonksiyonları kullanır. Bu da E3'ün öğrenimini ve kullanımını kolaylaştırır. E3 series nesne yönelimli ve en son programlama teknolojisiyle üretilmiş bir yazılımdır. Nesne yönelimli yapı ise E3'te proje ağacı kullanımını ve bileşen mantığını zorunlu hale getirmiştir.

E3 series kullanırken öncelikli olarak dikkat etmemiz gereken şey sembol ile bileşen arasındaki farkı kavramaktır. Sembol; mevcut bir bileşene atanmamış nötr bir devre elemanıdır. Bileşen ise; önceden tanımlanmış sembollerin, pinlerin ve kullanıcının ekleyebileceği parça numarası, üretici firma ismi gibi niteliklerin birlikte oluşturdukları yapıdır. Bir bileşen pek çok sembol içerebilir. Örneğin ben projemde -K1 etiketli bir kontaktör seçtim. -K1 kontaktörü bir bobin, açık-kapalı kontak gibi bir kaç sembolün birleşmesiyle oluşmuş bir bileşendir.

Bu aşamada E3 series'te bileşen mantığını biraz daha açmak için yine -K1 kontaktörü üzerinden geleneksel çizim metotlarıyla E3 series mantığını kıyaslayacağım. Şimdi geleneksel yöntemle çizim yapıyorsunuz ve projenize -K1 isimli bir kontaktör ekleyeceksiniz. Sembol kütüphanesine bağlanırsınız ve oradan bir adet kontaktör sembolü seçip projenize eklersiniz. Sonra başka bir yerde kontaktörün kontak bağlantılarını göstermek için bir daha sembol kütüphanesine bağlanmalısınız. Tekrar bağlanıp ilgili sembolü seçtiniz ve projeye eklediniz. Şimdi onun nitelik özelliklerinden etiket ismini -K1 yaptığınızda program onu otomatik olarak bobinle eşleştirir. Kontaktörünüzün yardımcı kontağını da projenize eklemek isterseniz aynı işlemleri bir daha uygulamak zorundasınız. Bütün bunlar zaman alır ve hata ihtimalini çoğaltır. Mesela sizin kullandığınız kontaktörün yardımcı kontağı yok, fakat siz bunu unuttunuz ve projenizde yardımcı kontak kullandınız. Bu hata size nelere malolacağını eğer aktif olarak proje çizimiyle uğraşıyorsanız sanırım anladınız.

E3 series'de ise işler böyle yürümez. Mesela siz projenizde 3RH11221BB40 kodlu kontaktörü kullanacaksınız. Veritabanı penceresinden Bileşen sekmesinden bu koda göre aramanızı yapıyorsunuz. E3 series bu işlemi Arama kriterleri özelliğiyle kolaylaştırmıştır. Veritabanı penceresinde sağ tıklayıp açılan menüden Arama kriterlerini seçtiğinizde yeni bir pencere açılır ve bu pencere istediğiniz arama kriterlerini seçmenizi sağlar. Cihazın kodunu biliyorsanız kodu ile arayabilirsiniz veya kodunu bilmiyorsanız cihazın teknik bir açıklamasını kullanarak da aratabilirsiniz. Hatta cihaz harf koduyla bile arama yapabilirsiniz. Bu özellik biz çizimcilerin çok önemli bir sorununu çözmektedir. Özellikle bazı programlarda istediğimiz sembolü bulmak için pek çok uğraş vermişizdir ve çok zaman kaybetmişizdir. Mesela ben E3'le tanışmadan önce tamamlanmış bir proje açar ve istediğim sembolleri buradan kopyalardım. Böylelikle sembol arama derdinden kurtulurdum. Fakat ya elimizde tamamlanmış bir proje yoksa... Şimdi ilgili bileşeni buldunuz (artık bileşen diyorum sembol demiyorum) ve projenize yerleştirdiniz. Kontaktörün bütün sembolleri (bobin, kontaklar, yardımcı kontaklar v.b.) proje ağacına aktarılır. Artık bu kontaktör için tekrar tekrar veritabanında arama yapmanıza gerek yok. Çünkü bileşeniniz sayfanın hemen sol tarafında ve elinizin altındadır. Kullanmadığınız semboller sarı, kullandıklarınız ise mavi olur. Zaten E3 bir sembolü birden fazla kullanmanıza izin vermez.

İşte E3'ün bu özellikleri bize epey bir zaman kazandır ve olası hatalarımızı önler. Sizde E3 series ile çalışmaktan keyif alırsınız...
 
Merhaba
Bu linkteki videolar İngilizce mi Türkçe mi?Bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler
 
heyt...oseka dogru söliyyyy...adama yüklenmeyin ne o firmanın elemanı gibi muhabbetler yakışmıyor yahu...
 
sayin uyeler forum kurallarini tekrar okumanizi tavsiye ediyorum .hakaret iceren vede polemik yaratacak sekilde paylasimlar yapmamaya ozen gosterelim.aksi taktirde kurallar geregi cezalandirilabilirsiniz
 
ben autocad ci oldgum ıcın cok zorlanıyorum. yukardakı konusmalarımda cok yanlıs anlasıldı bırsey soyleyemedım. ben gelın egıtıme desem yüksek rakamlardan bahsedılıyor. şirketede soyleyemıyurm. gecen seneden berı ılk kez bu sene kullanmaya baslıyoruz. arkads vıdeo yollamıs ona bakayım bı takıldıgım yerde danısırım yıe.. saolun

Takıldığınız yerde bende yardımcı olabilirim. Bizde bir süredir E3 kulanıyoruz, ilk başta bu nası bir program diyor insan, biraz karışık geliyor, ama sadece birkaç gün bile programla yoğun çalışırsanız çok kısa sürede alışıyorsunuz. Hele projede kullandığınız herşeyi solda ürün ağacı kısmında görüyor olmanız çok güzel bir özellik, bu tarafı gruplara da ayırabiliyorsunuz. Tek bir tıkla bu ürün ağacını excele atabiliyorsunuz.
Kütüphanesi de iyi ve herhangi bir componentden çok kısa sürede olmayan bir componenti farklı kaydedip ekleyebiliyorsunuz.
Bizim Yazılım Destek Anlaşmamız olduğundan firmaya soru sormakta bir sıkıntımız yok, hatta sizin soracağınız soruları da bizim sorumuzmuş gibi firmaya sorabilirim, böylece bende öğrenirim :)

Selamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst