dikiş kaynak makinaları

sanli

Üye
Katılım
28 May 2007
Mesajlar
81
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar,başıma tuhaf bir şey geldi,şimdi;dikiş kaynak makinesi denilen şey,bildiğimiz punta kaynağının sürekli olanı,yani;iki adet bakır tekerlek var,bu iki tekerlek arasına birbirleriyle kaynatılmak istenen iki sac levhayı koyduğunuzda saclar birbirine kaynıyor,(tabi bu arada bir süreklilik sözkonusu tekerlekler sacları ilerletiyor) sistem iki fazla çalışıyor.tuhaf olan şey şu:bu güzide makina hayvan gibi amper çekiyor,bu çekilen amperi elektrik sayaçları bir güzel görüyor ve fakat yıllardır kompanzasyon sistemlerinde kullandığım ve bugüne kadar beni hiç mahcup etmemiş siemens prophi kontrolör bu makinanın çektiği akıma karşı alabildiğine duyarsız,gerçi ben sabit kondansatörlerle problemi hallettim ama içimde bir ukde kaldı.bu makina aslında taklit,bursa'da güzide insanlar tarafından imal ediliyor,bu güzide insanları aradığınızda reaktif güç kompanzasyonunun ne olduğunu dahi bilmedikleri anlaşılıyor,belki elektronik konusunda tecrübeli arkadaşların ilgisini çeker,bu makina tristörlerle kontrol ediliyor.
yardımcı olana şimdiden teşekkürler!
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
makinayı besleyen giriş kısmında kaç amper çekiyor makina kapandığında daimi kondansatörlerde devreden çıkıyormu
 
bahsettiğin akım ikifazlı trafonun çıkışından çekilen akımdır.primerden belki onun 1/500'ü kadar ancak çekilir...yük sürekli olarak çekilmiyorsa kompanazasyonun görmemesi normal...
 
makina şebekeden 400A civarında bir akım çekiyor,sekonder akımı tabi ki çok daha fazla.makina devreden çıkınca kondansatörler de devreden çıkıyor.benim anlamadığım şey reaktif sayacın endüktif olarak algıladığı bir yük neden RGKR tarafından endüktif bir yük olarak değerlendirilmiyor? eğer bu makina devrede değilse herşey çok normal ???
 
sanli arkadaşım
Çalıştığım sektör teneke ambalaj,dolayısyla işimizde dikiş kaynak makinaları (soudronic marka ) ile kutu yapılmakta.Eski makinelerinde 3 fazlı asenkron motor miline DC Jeneratör bağlı,Jeneratör çıkışı trafo primerine tristörler vasıtasıyle bağlı ve şebekeden çektiği akım 120A civarında.Yeni versiyon mak. tamamen elktronik çalışma prensibi aynı invertör sistemi AC-DC/DC-AC ( IGBT ile yapılmış )ve şebekeden çektiği akım 25A civarında.Eski makinaları istanbuldan bir firma geldi jeneratör sisteminin yerine kendilerinin imalatı olan bir devre kurmuşlar ve bize geldiler biz bu işi yaparız dediler iki defa deneme yaptılar fakat sonuç hüsran.
Bu işi engüzel soudronic firması yapıyor.web de bulabilirsin.
İyi çalışmalar.
 
bahsettiğim makina 1.5-2 mm kalınlığında krom sacları kaynatabiliyor,o yüzden çektiği akım normal ama daha önceden de belirttiğim gibi RGKR bu akımı indüktif reaktif olarak değerlendirmiyor
 
RGKR tek akım trafosu girişli ve trafo makinanın bağlı olduğu fazların birinde ???
 
haydar001 ' Alıntı:
2. Rölenin çıkış röle kontaklarını devreye alma arasındaki süre minimum 2 sn olarak veriliyor. Bu sürenin senin rölede kaç sn olduğunu belirleyebilirmisin? Bu süre makinanın devreye girip çıkma süresinden uzun ise röle hiçbir zaman çekilen reaktif gücü göremeyecektir.
Ben de kitapçığa baktığımda dikkatimi bu çekti.Röle ilk geldiğinde üzerinde gelen default (varsayılan) değer kaç sn?Bunu hiç değiştirdiniz mi?
 
arkadaş bir kaç tane kaynak puntan varsa sorun yok
ama adet fazlaysa reaktif kontrol rölen geç algılıyor anlık akımlarda reaktif röle algılamıyor sen en iyisi bu sorundan kurtulmak istiyosan tristörlü kompanzasyon sistemini kur kafan rahat olsun
 
arkadaşlar ben makina mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve bitirme projem dikişli kaynak makinası tasarımı.bu konuda döküman bulmakta ciddi sıkıntım var bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,828
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst