DC ve AC akımda +(artı) ve -(eksi) durumunun önemi yada önemsizliği?

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
28
selam. Örnek: zayıf akım olan bir projede diyelim zil trafosunu bağlarken DC akım ile çalışacağından +(artı) ve - (eksi)'nin hangisi olduğunun önemi yok deniyor. Peki sebebi nedir? DC akımda + ve -'nin hangisi olduğu önemsiz yada AC akımda ise önemli olmasının sebebi nedir?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
DCde sadece bobin, basit el feneri lambası türü lamba, bobin gibi alıcılarda artı eksi önemsizdir. Bu tip alıcılarda her iki yöndeki akim geçişlerinde cihaz ayni tepkiyi verecektir. Ama dc motor veya yarıiletken (diyot transistor vb) bulunduran devrelerde kesinikle artı eksi yönlere dikkat etmelisiniz.

AC devrelerde faz nötr ters baglansada devre çalışacaktır.

Sadece güvenlik açısından bazı devrelerde artı eksiye daha doğrusu faz ve nötr bağlantı yönüne dikkat etmek gerekebilir.

En basitinden lamba için duylarda faz dip kontağa bağlanmalıdır. Tersi durumda Ev halkı lambayı silerken, lamba sönük dahi olsa yan vidali kısımda olabilecek elektrik risk oluşturur gibi...
 
Ayrıca, elektrolit kondanastörlerde de artıya ve eksiye dikkat etmek gerekir.
 
Edinilen bilgiler yanlış olmuş.
AC akımda yön genellikle önem arzetmez. Ancak DC akımda kesinlikle doğru yönde bağlanılmalıdır.
Zil tesisatları düşük güç AC tesisatlarıdır. Zil elektronik olarak yapılmışsa, AC uygulaması için zaten doğrultmaç devresi içermektedir. Yani bir zil tesisatında uçları doğru bağlamanın önemi yoktur.
Keza eski tip ziller sadece bir bobin içerdiği için de uygulanan AC gerilimin yönlerinin pek önemi olmaz.
Çoğu AC yüksek akımlı sistemlerde de yön farketmez. Çok fazlı sistemlerde sadece nötr hattı ve varsa toprak hattı önemlidir. Fazların kendi aralarında farklı bağlanmaları önem arzetmez. (İstisnalar olabilir)
AC uygulama için örnek:
Evlerde kullanılan 2000W lık elektrikli ısıtıcılar vardır. İnsanlar bu ısıtıcıları şebekeye bağlarken fiş yönüne dikkat etmeksizin bağlarlar. Bu durumda faz ve nötr hatları yer değiştirse de herhangi bir sorun olmaz.
Özel bağlantı gerektiren cihazlar elbette olabilir. Bu cihazların faz bağlantısı genellikle tek yönlü olarak konfigure edilir.
DC sistemlerde ise daima tek yönlü bağlantı yapılmalıdır. Özellikle elektronik devreler ise bağlantı mutlaka doğru yapılmalıdır. Ancak DC ile çalışan bir ısıtıcı, bobin ya da benzer aygıtlarda bağlantı polaritesi önem arzetmeyebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst