DC-AC invertör hakkında bilgi

pazarlı

Üye
Katılım
8 Haz 2010
Mesajlar
25
Puanları
1
Arkadaşlar iyi günler DC'den AC invertörler hakkında sunum yapıcam acil bu konuda yardımcı olurmusunuz. Çalışma prensibi çeşitleri vb. hakkında bilgi, kaynak verirmisiniz.. Teşekkürler....
 
Yarım köprü, ya da tam köprü türünde dönüştürücü kullanabilirsin. Örneğin yarım köprü dönüştürücü şu şekilde:

10430261346_8fbd1c7d96_o.png

Burada MOSFET'leri kontrol etmek için mantıksal bir sinyal girişimiz var. Sırayla Q1 ve Q2 transistörlerini açıyoruz. Q1 açık iken Vs gerilimi 12 volt, Q1 kapalı Q2 açık iken toprağa çekiliyor.

Burada olay şu. Mosfetleri kontrol eden sinyalin doluluk oranını Q1 ve Q2'nin açık olduğu zamanlar eşit olarak ayarlarsam Vs gerilimi sıfır oluyor. Ama ben şöyle bir şey yapıyorum. Mantıksal sinyalin doluluk boşluk oranını zamana göre değişecek şekilde ayarlıyorum, bunu örneğin testere dişi şeklinde bir kontrol sinyali ile karşılaştırdığımda çıkışta sinüs şeklinde bir sinyal elde ediyorum.

Aslında devrenin çalışma prensibi biraz daha karışık. Örneğin yukarıda 12 voltluk gerilim kaynağından sonra kullanılan sığaçın ve diyotun kullanılmasının bir nedeni var. Ayrıca MOSFET'lerin G D ve G S uçları arasında kendi yapılarından kaynaklanan bir sığalık var. Devreyi analiz ederken bunları da hesaba katmak gerekiyor.

Tam olarak devrenin çalışma prensibini burada bulabilirsiniz.

Kaynak olarak Robert W. Erickson'un Fundamentals of Power Electronics kitabını önerebilirim. Sanırım Hacı Bodur hocanın kitabında da bazı örnekler var. Ama açıkcası ben bu kitabı pek beğenmedim.
 
çok sağol arkadaşım yardımların için..
 
selam arkadaslar benim bir bitirme projem var acaba yardimci olabilirmisiniz
bir invörtörde verim nasil ölcülür
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,747
Kullanıcılar
449,971
Son üye
umutcelik

Yeni konular

Geri
Üst