Dönüş borusu yeterince soğumadı

Ustalarım merhaba,

Nj9238Gk kompresör, 2hp kondenser, 1800/1900 watt çift fanlı evaparatör ve 2 numara orfizli valf li sistem de yaklaşık 10/12 metre tesisat var. Borular 3/8 ve 5/8. Sistemi vakumladıktan sonra ortalama 3 kilo 404a gaz şarj edildi ancak dönüşte tatmin edici bi soğukluk oluşmadı ama dolap -10 da otomatik yapıyordu. Ortam derecesi 30/32 derecelerde. Buradaki yanlış nedir ustalar. Aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

Bünyamin ustam merhabalar.

Cihaz -18 °C derin dondurucu mu?

Evet ise -10°C de otomatik yapmaması lazım. Emiş ve basma basınçlarınız kaç bar , kpa yada psi ölçtünüz mü? Her iki basıncı bilmekte fayda var.

Orifiz küçük gelmiş olabilir sistemi tam likitle doldurmuyor olabilir.
Dryer tıkalı olabilir.
Boru hattı uzun yada boruda kırılma olabilir.
Sisteme yağ sürmüş olabilir.
Sistem daha önce çalışan bir sistem miydi yoksa yeni kurulan bir sistem mi? İç ile dış ünite arasında kot farkı var mı?

Ustalarım merhaba,

Nj9238Gk kompresör, 2hp kondenser, 1800/1900 watt çift fanlı evaparatör ve 2 numara orfizli valf li sistem de yaklaşık 10/12 metre tesisat var. Borular 3/8 ve 5/8. Sistemi vakumladıktan sonra ortalama 3 kilo 404a gaz şarj edildi ancak dönüşte tatmin edici bi soğukluk oluşmadı ama dolap -10 da otomatik yapıyordu. Ortam derecesi 30/32 derecelerde. Buradaki yanlış nedir ustalar. Aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Geri dönüş hattında aşırı soğutma istenmez.
Sensör varsa dönüş hattında aşırı soğutma olduğu zaman keser zaten.
Ama ortam sıcaklığına göre soğuk olmalı
Geri dönüş hattının sıcaklığını ölçüp yazabilirsen iyi olur. Ezbere bilgi vermemek lazım. :)
Çıkış hattı uzunsa kompresöre gelene kadar ısınır zaten.

Bünyamin ustam merhabalar.

Cihaz -18 °C derin dondurucu mu?

Evet ise -10°C de otomatik yapmaması lazım. Emiş ve basma basınçlarınız kaç bar , kpa yada psi ölçtünüz mü? Her iki basıncı bilmekte fayda var.

Orifiz küçük gelmiş olabilir sistemi tam likitle doldurmuyor olabilir.
Dryer tıkalı olabilir.
Boru hattı uzun yada boruda kırılma olabilir.
Sisteme yağ sürmüş olabilir.
Sistem daha önce çalışan bir sistem miydi yoksa yeni kurulan bir sistem mi? İç ile dış ünite arasında kot farkı var mı?
ustam sistem yeni kuruldu. Cihaz -18 değil. 0/4 arası çalışacak. Alçak basın 2/2:30 arası, yüksek 17 bar civarlarında. Dış ünite dolaptan 5/6 metre yüksekte. Boru hattının çok uzun olup kompresörün yetmediğini düşünüyorum.

Geri dönüş hattında aşırı soğutma istenmez.
Sensör varsa dönüş hattında aşırı soğutma olduğu zaman keser zaten.
Ama ortam sıcaklığına göre soğuk olmalı
Geri dönüş hattının sıcaklığını ölçüp yazabilirsen iyi olur. Ezbere bilgi vermemek lazım. :)
Çıkış hattı uzunsa kompresöre gelene kadar ısınır zaten.
Bu kadar uzun olacağı hesap edilmeden toplanmış sistem. Şuan sistem başında değilim. Araştırırken bu forumu buldum yazmak istedim. Bundan sonraki işlerde bana yol gösterici olur diye sormak istedim .

Soğuk oda için emiş basıncınız bar cinsinden bahsebiyorsanız 2 bar R404a için çok düşük görünüyor. Bu basınçta bu gaz için saturasyon sıcaklığı -17°C görünüyor.

Muhtemelen iç ünitede karlanma oluyordur. Sistem yeni kurulmuş. Ekipmanların birbiri arasında uyumluluğu kontrol edilmeli.

Bu kadar uzun olacağı hesap edilmeden toplanmış sistem. Şuan sistem başında değilim. Araştırırken bu forumu buldum yazmak istedim. Bundan sonraki işlerde bana yol gösterici olur diye sormak istedim .
refrigerant-temperature-pressure-chart-kpa.png

https://www.engineeringtoolbox.com/refrigerant-temperature-pressure-chart-d_1683.html

1bar=100Kpa

Dış unitenin çalışrken sıcaklığıda lazım. :)

17 bar 38-40 santigrat derece civarına denk geliyor. Dış unite sıcaklığı bu sıcaklıktan fazla ise düşük kalıyor.Bu sıcaklıktan düşük ise basınç iyi.

Sistemde 2/2,5 kilo gaz varken bar seviyeleri bu şekildeydi

Ekli dosyalar

• F97C4269-A3CB-4B2D-B66D-3C79A3D51F7B.webp
    F97C4269-A3CB-4B2D-B66D-3C79A3D51F7B.webp
    149.8 KB · Görüntüleme: 17
Sistem soğuk oda mı, pasta dolabı mı; ve kaç metrelik bir cihaz?

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri