CH340G Devresini Çalıştıramadım

Katılım
2 Tem 2020
Mesajlar
42
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar hepinize kolay gelsin. Ben Arduino Nano kartındaki CH340 USB TTL devresini kendim çizmeye çalıştım. Evet internetten yaptığım aramalar doğrultusunda birçok farklı CH340 USB TTL devresi buldum ve hepsini teker teker en baştan çizdim. Aynı zamanda tasarımını yaptığım bu devreleri ürettim. Fakat hepsinde aynı sorunla karşılaştım. Kendi devremi bilgisayara takınca (Windows 10) "bilinmeyen usb aygıtı" veya "usb noktası sıfırlanamadı" hatası aldım. Bu durumda aklıma şunlar geldi;

1- USB port bozuk olabilir
2- Driver sıkıntısı olabilir
3- CH340 Entegresi bozuk olabilir
4- Tasarladığım devreyi yanlış tasarlamış olabilirim

1- Usb portlarını teker teker denedim hepsi çok iyi çalışıyor. Ayrıca devreyi başka bilgisayarlarda da denedim gene aynı hata mesajını veriyor.
2- CH341 sürücüsünü kaldırdım ve yeniden kurdum, sonuç gene aynı olduğu için manuel olarak tanıtmaya çalıştım ve hatta sürücü imzalarını kontrol etmeyi devre dışı bile bırakarak denedim. sonuç gene aynı hata mesajını veriyor.
3- kendi tasarladığım devreye lehimlediğim CH340G entegresini çalışan bir arduino unonun CH340G entegresi yerine lehimledim ve bilgisayar arduino unoyu gördü. Sorunsuz bir şekilde programlayabildim.
4- Bu durumda bana sadece tasarımımda bir sıkıntı olduğunu gösteriyor ki bunu da anlamıyorum çünkü internette paylaşılan ve çalıştığı gösterilen devre tasarımlarını birebir çizdim ve ürettim ama aklıma başka ihtimal gelmiyor.

Araştırmalarım sonucunda ayrıca ch340 entegresinin türleri olduğunu da keşfettim. Mesela ch340c türü kristale ihtiyaç duymuyormuş. Size hem CH340-G türü için hem de CH340-C türü için tasarladığım iki devrenin şemasını da gönderiyorum. Acaba nerede yanlış yapıyorum da bilgisayar bu devrelerde ch340 entegresini görmüyor, göremiyor?

CH340-C USB TTL Devre Şematiği
CH340-C.PNG


CH340-G USB TTL Devre Şematiği

CH340-G.PNG


iki devreden herhangi birinin bile çalışması benim için yeterli. Sizce devre tasarımlarında problem var mı? varsa acaba nerededir?
 
Uzmanı olduğum bir konu değil ama lise zamanın da az biraz uart haberleşme ile uğraştım aklımda parça bilgiler var, tam olarak bu devre ile ne yapmak istedin? Max 232 ile kullanman gerekmez mi emin değilim.
Bu arada arduino ile hiç uğraşmadım, biz çok eskide kaldık assembly dili ile . :)
 
Estağfurullah Assembly dili bir çok insanın öğrenmekte zorlandığı kavramakta çeşitli güçlükler yaşadığı bir derya (kendim ve çevremden biliyorum) Assembly de kalmak rezidansın boğaz manzaralı katında yaşamak, matrixte makineler ile çay içmek demektir 😁 bunun la beraber dediğiniz gibi max232 entegreside kullanılabilir fakat kullanım ve ulaşılabilirlik kaygıları güttüm için farklı programlama entegrelerine çok sıcak bakmadım. Yapmaya çalıştığım şey esasen arduino nanoyu board şeklinde almak arka tarafında bulunan regülatör ve CH340G veya CH340C devresini ön tarafında bulunan atmel328p kontrolcüsünden ayırmak. Bunu yapabilirsem CH340 entegresi ile atmel328p tipi tüm kontrolcüleri ek bir programlama entegresi satın almaya ihtiyaç duymadan (FT232 veya Max232 vb.) programlayabilirim ki bu da makerlar için maliyeti oldukça düşüren bir yol olur diye düşünüyorum. Çünkü arduino nanoda CH340 USB TTL entegresi ve LM1117 Regülatörü zaten hali hazırda mevcut.
 
Devreyi çok karmaşık çizmişsin takip etmek zor. Eğer problemsiz bir devre istiyorsan en basitinden başla.

FF5HYZNIRXTGMI8.png
 
Devreyi çok karmaşık çizmişsin takip etmek zor. Eğer problemsiz bir devre istiyorsan en basitinden başla.

Ekli dosyayı görüntüle 87136
Bu şema üzerinden yeniden tasarlayacağım ve tavsiyeniz üzere olabildiğince basit yapmaya çalışacağım. Devre ortaya çıktığında şematik ve tasarım dosyalarını burada paylaşacağım. Zannedersem bu şekilde hatanın nerede yapıldığını görmek daha kolay olur değil mi?
 
Bu şema üzerinden yeniden tasarlayacağım ve tavsiyeniz üzere olabildiğince basit yapmaya çalışacağım. Devre ortaya çıktığında şematik ve tasarım dosyalarını burada paylaşacağım. Zannedersem bu şekilde hatanın nerede yapıldığını görmek daha kolay olur değil mi?
Hocam çalışırsa lütfen bilgi verebilirmisiniz ben de uzun zamandır bu entegreyi nasıl kullanacağımı araştırıyorum ama somut bir bilgiye ulaşamadım
 
Devre şeması için çok teşekkür ederim elinize ve emeğinize sağlık ve fakat bu devrede gördüğüm kadarıyla CH340, max ailesi programlayıcı çipler ile beraber kullanılmış. Benim amacım sadece CH340 ile programlayabilmek ki maliyeti azaltıp kullanılabilirliği yükseltelim. İlgiliniz için çok teşekkür ederim elbette bir başka ar-ge projesi için büyük farklar oluşturacaktır.
Devreyi çok karmaşık çizmişsin takip etmek zor. Eğer problemsiz bir devre istiyorsan en basitinden başla.

Ekli dosyayı görüntüle 87136
Size çok teşekkür ederim bu devre şemasına göre yeniden tasarladım ve ürettim. Sonuç olarak bilgisayar CH340-G entegresini tanıdı. Arduino Nano kartını programlamaya çalıştığım zaman başarılı olamadım "not response" hatası veriyor Arduino IDE. Kullandığım pin bağlantıları ise VIN, TX, RX, gnd ve DTR. Tuhaf olan şey ise Arduino Pro Miniyi vermiş olduğunuz şematiği kullanarak üretmiş olduğum devre kartı yardımıyla sorunsuz bir şekilde programlayabildim. İnternetten yaptığım araştırmalar neticesinde Arduino nano kartının ve Arduino Pro Mini kartının aynı kontrolcüyü yani Atmel 328p'yi kullandığı bilgisine ulaştım. Pro mini programlanabilirken Nano neden programlanamıyor bu durumu hiç anlamadım. Acaba bu konuda bilgi sahibi olan var mıdır? Çizmiş olduğum devre şemasını ve PCB tasarımının görsellerini ayrıca Pro Mini ve Nanonun çip gösterimlerini de sizlerle paylaşıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • s1.PNG
    s1.PNG
    87.8 KB · Görüntüleme: 20
  • s2.PNG
    s2.PNG
    78 KB · Görüntüleme: 11
  • arduino-nano.jpg
    arduino-nano.jpg
    104.5 KB · Görüntüleme: 7
  • ProMiniFront.jpg
    ProMiniFront.jpg
    89.7 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst