Buzdolabının derin dondurucu bölümü soğutuyor alt kısmı soğutmuyor

Katılım
28 Tem 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar merhaba. Beko BK 9142 NF buzdolabının üst kısmı soğutuyor fakat altı soğutmuyor. Termal sigortayı ve sensörleri ölçtük sağlam.

Rezistanslardan biri bozulmuştu onu değiştirdik. Fan çalışması gerektiği gibi çalışmıyor. İlk devreye girdiğinde fan çalışıyor. 1 dakika sonra fan duruyor ve kapı açılsa da açılmasa da devreye girmiyor. Buzdolabı, kapağı kapalı şekilde 12 saat kadar çalıştı. Fakat fan çalışması gerektiği gibi çalışmadığından dolayı alt kısmı soğutmadı.

Kapı siviçlerini ölçtük. Normal. Bu durumda sıkıntı neden kaynaklanıyor olabilir? Kartta arıza olabilir mi?

Bu arada buzdolabının timer'ı nerededir? Kartta mı yoksa başka bir yerde olabilir mi?

Yardım lütfen.
 
Son düzenleme:
Kartın üzerindeki kapı soketini bulup oradan ölçüm yapın. Kart üzerinde fanı besleyen röle varsa röleyi, tristör varsa tristör değiştirin.
 
Kartın üzerindeki kapı soketini bulup oradan ölçüm yapın. Kart üzerinde fanı besleyen röle varsa röleyi, tristör varsa tristör değiştirin.


İlginiz için çok teşekkürler.

Buzdolabı ilk çalıştığında fan da çalışıyor fakat daha sonra duruyor. Bu bana rölenin çalıştığını düşündürüyor.

Problem bu röleyi süren devrede gibi. Eğer fan rölesini süren devrede komutu veren eğer bir entegreyse o entegrede problem olabilir mi? Anakartın öbür yüzünde bir entegre var.

Aşağıdaki 1. ve 4. fotoğraflardaki ana kart üzerinde 4 adet triac (fotoğrafların en solunda 2 adet büyük ve 2 adet küçük) var. Triacların hepsinin G ve MT1 uçları arasında her 2 yönde de kısa devre ölçtüm. MT1 ve MT2 uçları ile G ve MT2 uçları arasındaysa her 2 yönde açık devre var.

Bahsettiğiniz röle aşağıdaki kartlar üzerinde hangisindedir ve nerededir?

Aşağıdaki 1. ve 4. fotoğraflardaki kart anakart, diğer fotoğraflardaki kart ise gösterge kartı.

Görebildiğim kadarıyla gösterge kartı üzerinde triac yok. Gösterge kartı üzerindeki 3 bacaklı elemanı üzerindeki koduyla internette araştırdım. Voltaj regülatörüymüş. Sabit 5V sağlıyormuş.

Bildiğim kadarıyla rölenin sağlam olup olmadığını ölçmek için hariçten kumanda gerilim uygulamak gerekiyor fakat bende öyle bir imkan yok.


20210801_115050.jpg
) var. Tr
20210801_114023.jpg
20210801_114043.jpg
20210801_114128.jpg
 
Bazı arızaları çözebilmek için sorunun ne olduğunu detaylarını anlamaya çalışmak ciddi vakit kaybına sebep oluyor. Kısıtlı ekipman yada kısıtlı imkanlarda arızanın çözümüne olumsuz etki ediyor. Bunun yerine masrafı düşük ve vakit kaybına sebep olmayacak seçenekleri değerlendirmek daha mantıklı geliyor bana. Sonuçta hepimizin amacı teknik sorunların çözüme kavuşması.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst