Buz sensörü, İstanbul trafiğini rahatlatıyor

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,236
Puanları
1,866
Yaş
47
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin buzlanmaları önceden haber veren erken uyarı sistemi (EUS), İstanbul trafiğini rahatlatıyor. İstanbul'un en kritik yollarında 25 noktaya kurulan Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem sensorlarından gelen bilgiler doğrultusunda ekipler sevk ve idare ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmete aldığı ve İstanbul'un en kritik yollarında 25 noktaya kurulan Otomatik Yol Meteoroloji Gözlem sensorlarından (EUS) gelen bilgiler doğrultusunda ekipler sevk ve idare ediliyor. Elektronik olarak hava ölçümü yapan sensorlar, GPRS modem üzerinden verileri AKOM'a iletiyor. Bilgiler sahada çalışan tüm bölge şeflerine iletilerek durum hakkında bilgi veriliyor ve buzlanma veya karlanma olan yollara anında müdahale ediliyor.

Otomatik Yol Meteoroloji gözlem sensorları yardımıyla; Buzlanmanın nerelerde ve ne zaman başlayacağını önceden belirleniyor, yollara atılan kimyasalların doğru zamanda ve yeterli miktarda kullanılması sağlanıyor, yağmur, kar, donma, buzlanma, şiddetli rüzgâr ve sis önceden belirleniyor, can ve mal kaybını minimuma indirmek için erken ve doğru müdahale sağlanıyor. EUS sistemiyle; rüzgâr hızı, rüzgâr yönü, hava sıcaklığı, bağıl nem, hali hazır hava, yağış tipi yoğunluğu ve görüş mesafesi, yol yüzeyi sıcaklığı, yol yüzeyi üzerindeki sıvı tabakasının kalınlığı, yol yüzeyi üzerindeki buzlanma önleyici kimyasal miktarı, yol yüzeyi üzerindeki sıvı tabakasının donma sıcaklığı, yol yüzeyi durumu (kuru, ıslak veya nemli), yol üzerindeki buzun varlığı, oluşma tehlikesi ve tahmini donma süresi.

İstanbul'da sensor yerleştiriler yerler şöyle; Eyüp Haliç Köprüsü, Gaziosmanpaşa O-2 Otoyolu, Bayrampaşa Sağmalcılar Viyadüğü, Bağcılar O-2 Otoyolu Mahmutbey Viyadüğü, Eminönü Yenikapı Heliport, Avcılar Ispartakule Viyadüğü, Büyükçekmece D-100 Haramidere, D-100 Büyükçekmece 'S' virajları, Bakırköy Atatürk Havalimanı Kavşağı, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Yıldız Kavşağı, Sarıyer Hacıosman Bayırı, Zekeriyaköy yolu, Şişli Levent-Zincirlikuyu Kavşağı, Kağıthane AKOM, Arnavutköy, Silivri TEM Kavaklı mevkii, TEM Kovaderesi Viyadüğü, Ümraniye TEM otoyolu, Üsküdar Libadiye köprülü kavşağı, Çamlıca, Tuzla Servet Bayramoğlu Viyadüğü, Pendik, Kartal Samadra turnikeler, Uğur Mumcu, Kadıköy Rıdvan Dedeoğlu Viyadüğü, Beykoz- Kavacık bağlantı yolu, Ümraniye Alemdağ ve Şile

Kaynak: (CİHAN)
 
Ne güzel işte çalışınca oluyor. Bu sistemin önlediği kazalar daha şimdiden bunun belki 10 katını satın alır maddi açıdan.
 
Akşam haberlerde bu sistemin 1 milyon dolara mal olduğunu söylüyordu.
 
belki pahalı olabilir ama insan hayatı açısından parayı kıyaslamamak gerekir inş. daha da yaygınlaşır bu sistem tebrik ediyorum yetkilileri
 

Forum istatistikleri

Konular
128,246
Mesajlar
916,160
Kullanıcılar
450,056
Son üye
atas.27

Yeni konular

Geri
Üst