BINA TEMEL TOPRAKLAMASI(önemli)

Benim Tavsiyem, bulunduğun yer yerleşim yerine uzak bir yer gibi görünüyor, Toprak nemlimi kurumu önce bir bak, Nemli ise işin daha kolay, yeri 1 metre kadar kazdır, 2 metrelik bakır çubuğun 80cm lik bölümünü zemine çak, Kazdığın alanı doldururken 20- 30kg kadar diri tuz ile toprağı karıştırarak doldur, iyice çubuğun etrafını presle, Kalan 20 santimlik bölümü kanca haline getir üzerini beton ile kapat. O kancadan herzaman toprak bağlantısı çekebilirsin. Deneme için bir rezistansın bir ucuna faz bağla diğer ucunu toprak bağlantına rezistansın kızma süresini gözle. Yana özel toprak hattı ölçen cihazlar var, iso belgesi olan fabrikalarda olması gerekir, ödünç alabilirsin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama Direncinin Azaltılması İçin Alınacak Önlemler

Mümkün ise, aşağıdaki toprak tiplerinden biri seçilmelidir.

Islak bataklık zemin.
Kil, balçıklı toprak, sürülebilir toprak, killi toprak, az miktarda kum ile karışık killi toprak veya balçık.
Değişik oranlarda kum ile karışık kil veya balçık, çakıl ve taşlar.
Rutubetli ve ıslak kum.
Kuru kum, çakıllı tebeşir, kireçtaşı, granit ve çok taşlı zeminler ve genç kayaların zemine çok yakın olduğu alanlardan kaçınılmalıdır.

Nem Miktarının Arttırılması: Elektrodun etrafındaki toprağın nemi ırmak veya yer altı suları ile arttırılır. Maksada en elverişli olanlar rutubet miktarının toprak ağırlığının %15-25' ine kadar yükseltilmesiyle elde edilir; ve bu halde geçiş direnci yarı yarıya indirilmiş olur.

Tuz İlavesi: Yukarıda tarif edilmiş maksada en elverişli nemlilik miktarı; su ağırlığının 1/2'i oranında tuz ilave edilecek olursa (bu tuz ilavesi toprak ağırlığının %0.1'i oranında olacaktır) geçiş direnci %20 oranında azaltılmış olur. Sofra, kaya ve bakır sülfat tuzları için rakamlar geçerlidir.

Suyun tesiri ile tuz, elektrod civarından akıp gittiğinden yukarıdaki hesaplar neticesinde çıkan tuz miktarının üç misli doğrudan doğruya elektrodun yanına yedek olarak depo edilmelidir. Gözönüne alınan topraktan yağmur veya kar erimesi neticesinde kuvvetli yer altı su akımları geçmesi muhakkak sayılırsa tuz ilavesi hiçbir şeye yaramaz.

Çimli humus ve Tarla toprağı ilavesi:Bu usul taşlı, kayalı, çakıllı zeminlerde kullanılmak için çok elverişlidir. Kükürtlü olduğu için kok kömürü kullanmak yasaktır. Odun kömürü ilavesi çok faydalıdır. Elektrodun kurşun veya çinko kaplanması gibi tedbirler, toprak direnci üzerinde hiçbir tesis yapmaz. Yalnız paslanma tehlikesine karşı gelir. Pas da elektrik akımını toprak kadar iyi geçirir.

Serbest su:Göl, nehir, havuz veya su birikintileri. Bu hallerde elektrodun doğrudan doğruya suyun içine değil, ıslak zemine (sahile) konması daha uygundur.

Bina ihatası:Son derece kötü şartlarda izolasyonsuz iletkenlerle korunacak tesis etrafında bir bina ihata topraklama tesisatı yapılır.

İlave Topraklama: Gerektiği kadar ilave topraklama tesisatı yapılarak toprak yüzeyinin büyütülmesi veya topraklama elektrodlarının civarda bulunan su borularına bağlanarak bir toprak ağının meydana getirilmesi sağlanır.

KAYNAK:AMPER
 
Topraklama tesisatında ,TUZ kullanılmaz.
evet haklısınız tuz kullanmak sadece kendini kandırmaktır onun yerine güzel bir kırmızı toprak bulup kazıkların sayısınıda arttırdınmı tamam bu iş
 

Forum istatistikleri

Konular
128,357
Mesajlar
916,985
Kullanıcılar
450,218
Son üye
ORHAN54411987

Yeni konular

Geri
Üst