Bazı Bölümler kapanacak, hayırlı olsun herkese

durceylan

Paylaşımcı üye
Katılım
22 Mar 2007
Mesajlar
879
Puanları
131
Yaş
50
Meslek liselerinin önündeki engellerin kaldırılması beklentisi içerisinde iken;

Yayınlanan üniversite sınavı giriş kılavuzunu incelediğimizde, meslek liselerindeki bazı bölümlerin kapanacağını görmemek için kör veya ahmak olmak lazımdır.

Meslek lisesi mezunları Teknik Eğitim Fakülteleri kapatılmadan önce 4 yıllık lisans programlarında okuma hakkı elde edebiliyorken, şu anda hiçbir 4 yıllık lisans programını tercih edemiyor duruma gelmiştir.

Eğer meslek lisesi öğrencileri için ilgili bölümlerine uygun mühendislik fakülteleri alan tanımlamasına alınmadığı takdirde bilgisayar, elektrik, elektronik, makina gibi teveccüh gören bölümlerde öğrenci azalması,

metal işleri, mobilya dekorasyon gibi bölümlerde de kapanma yaşanacaktır.

İmam hatip lisesi mezunları haklarını savunma adına gösterilerde bulunuyorlar. Meslek lisesi mezunları ve teknik öğretmen arkadaşlarımız da uyuyorlar.

Uyuyun, uyuyun, uyu uyu nenniii. uyu uyu nenniiii
 
Yabancı ülkelerde öğrencilere bilgi ve becerileri doğrultusunda yönlendirme yapılmakta öğrenci mesleğin bir dalına kanalize edilerek o dalda istediği dereceye kadar okuma imkanı verilmekte iken. Bizde yönlendirme söz konusu olmadığı gibi o mesleği seçen öğrencininde önüne set koyularak resmen sen daha fazla okuyamazsın deniyor (çünkü meslek liselerinde matematik-fen dersleri daha zayıf olduğu gibi birde katsayı engeli konuluyor). Meslekle alakası olmayanlarada üniversitede mesleki alan seçmede önlerine kırmızı halı serilmiş oluyor.
Mesleklisesi(teknik liseden) üniversiteye geçmiş bir teknik eleman olmanın hayat boyu bir çok avantajını yaşamış biri olarak zaman geçtikçe bu konuda sistemin bozulduğuna şahit olmak beni üzüyor, Eğitim-öğretim sisteminin büyük ve köklü bir revizyona ihtiyacı vardır. Devlet iş imkanı sağlayamayacağı alanlarla ilgili bölümleri planlayıp önceden kapatarak diplomalı işsiz yada mesleğini yapamayan insanların çoğunlukta olduğu bir ülke yaratmaması gerekir.
 
Normalde katsayı uygulamasıyla meslek liselerinin önü açılıcak diyorlardı ama demekki adamların böyle bişey yapmaya niyeti yok. Aslında meslek liselerinde diğer dersler de gösterilse össde de mühendislik bölümlerine yerleşmeleri daha kolay olur. Şimdilik tek çözüm yine 2 yıllıktan dgs ile 4 yıllığa geçebilmek.
 
Yabancı ülkelerde öğrencilere bilgi ve becerileri doğrultusunda yönlendirme yapılmakta öğrenci mesleğin bir dalına kanalize edilerek o dalda istediği dereceye kadar okuma imkanı verilmekte iken.
 
Burada da sadece öss puanına bakıyorlar. Birçok arkadaş bilgisayardan hiç anlamadıkları halde yüksek puan alarak bilgisayar mühendisliğine gitti. Bilgisayardan çok iyi anlayanlar öss yi kazanamadı. Aslında çok ilginç bir durum ama yapıcak bişey yok malesef...
 
Burada da sadece öss puanına bakıyorlar. Birçok arkadaş bilgisayardan hiç anlamadıkları halde yüksek puan alarak bilgisayar mühendisliğine gitti. Bilgisayardan çok iyi anlayanlar öss yi kazanamadı. Aslında çok ilginç bir durum ama yapıcak bişey yok malesef...

Benzer adaletsizlik KPSS ile atamalarda da yaşanıyor. Mesleki bilgi yerine Genel kültür ve genel yetenek sınavı ile atama yapılıyor. Yani Teknik elemanının devletin bir kurumuna atıyorum şef olarak atanması için iyi kültür bilgisi ve iyi hesap bilgisi yapıyor olması tek kıstas. Mesleki bilginin hiç önemi yok !
Yanlış içinde doğru arıyoruz hata bizde...
 
maalesef ülkemizde teknik bilgi ,yeterlilik akademik kariyer ve yetenek önemsiz olup işe göre liyakatli insana imkan sağlanacağına işe yaramayan torpilli insanlara öncelik verilmektedir.bu nedenle bölüm açılması yada kapanması bu duyarlıktaki insanların fazlaca olduğu ülkemizde hiç bir önem taşımayacaktır.umarım günü geldiğinde esasen değeri çöp olan bu insanlar layığını bulacak ve sistem gereken değerleri gereken kişiye vererek kendini kurtaracaktır.
 
Meslek Liseleri'nin bölümlerini ve içeriğini kim nasıl belirliyor merak ediyorum.Fabrikaya elktrikçi alma ihtiyacı doğdu,bulamıyoruz.Başvuranlar genellikle elektronikçi.Çocuklar belki kendi alanlarında iyidirler.Ama benim elektrikçiye ihtiyacım var.elektrikçiyim diyenler de sadece duvar kırmasını biliyor.Birilerine elektronik ile elektrik arasındaki fark olduğu zamanla öğrenilebilse bile fabrikaların bu süreci karşılamaya pek de istekli olmadığı anlatılmalı.(Bak gene dertlendim.OF ALLAH'IM OF)
 
Arkadaşlar herkes bu sorunun çözümünü içtenliğiyle istiyor, herkes düşüncesini söylüyor ama sadece birkaç kişi birşeyler yapmak için uğraşıyor. uğraşan kişilere canı gönülden teşekkür ederim. uğraşanlar arasında meclise gidenler, adli yollara başvuranlar, bildiriler hazırlayanlar var. bu insanlar ellerinden geldiğince uğraşıyor, didiniyor, çabalıyorlar. ama sürece başından sonuna kadar baktığımızda hep birşeylerin eksik kaldığını görüyoruz. her seferinde bu kez oldu derken birileri çıkıp çelme takıyor. aha bu kez başardık diye kaç kez dedik? işte geçtiğimiz günlerdede başarmamışmıydık? yolun sonuna gelmemişmiydik? birileri bizim bir yerlere gelmemizi istemiyor. takmışlar bizlere. adamlar adli yargı organlarını kullanıyorlar. adamlar bir dava açarak işi bitiriyor ama bizimse davalarımız yıllardır sürüyor. şahsi kanaatimce bu işte bir eksiklik var. gittiğimiz yol doğru, yapmaya çalıştıklarımız, elde etmek istediklerimiz hakkımız ama sonuca ulaşmak için bulunduğumuz yolda eksikler var. bu eksiklik ise kanımca kamuoyunun bizi tanımamasından kaynaklı. kamuoyunu bu konuda bilinçlendirmemiz lazım arkadaşlar. kamuoyu yani bu ülke halkını bilinçlendirirsek kimse hakkımızı elimizden alamaz. meclise gitmekle, tek başına dava etmekle olmaz bu iş arkadaşlar. birşekilde bu halk bilinçlenmeli. imam hatiplerle mesleki teknik okulların farkı halka öğretilmeli. bu halk arkamızda olursa kimse önümüzde duramaz. ne edip edip bu halkı bilinçlendirmeliyiz. tv yoluyla bunu yapmak şu süreçte yalan. tv kendisine prim yaptırmayacak şeyleri yayınlamaz. yayınlarsa bile en fazla 45sn lik bir haberden öteye gitmez. öncelikle legal yollardan mitingler düzenlemeliyiz, gerekirse istanbuldan ankaraya yürümeliyiz. çeşitli şehirlerde uygun bir dille bunu halka anlattıkça tanınacağız arkadaşlar. sivil toplum kuruluşlarıyla bu konuda ortak hareket edilebilir.
 
Normalde katsayı uygulamasıyla meslek liselerinin önü açılıcak diyorlardı ama demekki adamların böyle bişey yapmaya niyeti yok. Aslında meslek liselerinde diğer dersler de gösterilse össde de mühendislik bölümlerine yerleşmeleri daha kolay olur. Şimdilik tek çözüm yine 2 yıllıktan dgs ile 4 yıllığa geçebilmek.

DGS dediğiniz sınavda ise sayısalı full, sözeli yarıdan fazla net yapmanız lazım. elektrik-elektronik müh. için.
Ayrıca mezun olduktan sonra sadece ilk 5 yıl 3 kere girebilme şartları kalktı, Kontenjanlar 3-5den 1-2 ye düştü. Haliyle tüm soruları neredeyse tam yapmanız lazım. Sayısalı zatan tam yapacaksınız ayrıca 5 tanesi 1 sayısal yapan sözeli de 80de 60-70 net yapmanız lazım ki doğudaki bir üniversitenin müh.ne girebilesiniz.

abartı falan değildir tam gerçektir. ilk girdiğimde 283 aldım netlerimi bilmiyorum göndermediler, en son girdiğimde 276 aldım. 79say,45 sözel net, ayrıca üniversitede ilk sene 2. veya 3.ydüm hatırlamıyorum.

Meslek lisellinin müh olma tek şartı liseyi birincilikle bitirip, birincilik kontenjanlarından istediği bölüme girebilecek. Tabi össde de dereceyi geçecek...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,220
Mesajlar
915,906
Kullanıcılar
450,007
Son üye
harunppp

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst