Bahçeyi Direkler ile Aydınlatmak

tdmtr

Üye
Katılım
7 Ağu 2019
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar,

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Elektrik bilgim yok denecek kadar az. Her mesleğin işinin ehli tarafından yapılması gerektiğini de biliyorum. Fakat ne yazık ki evin uzakta olmasından dolayı elektrikçi bulmam zor oluyor, gelmiyorlar, gelenler de çok yüksek fiyat alıyorlar. O yüzden buradan size birkaç soru sormak istiyorum, cevaplarsanız sevinirim. Eğer ki cevaplarınızın beni çok aşacağını görürsem yine bir şekilde gerekirse arabamla elektrikçi arkadaşı alıp getirip geri götüreceğim.

Bahçe aydınlatması için 4 tane 1 metrelik direk aldım, normal klasik e27 ampuller ile çalışan duyları var. Led ampul takmayı düşünüyorum görüntü güzel olsun diye. Spiral şekilli tasarruflu ampul takmayacağım.

Bu direklerin içinde kablo bırakmışlar. Fazı ve nötrü var. Kabloların yüzey alanı kaç mm2 bilmiyorum ama tahminen 3x1.5 luk kablonun içindeki kadardır. Toprak yok sadece faz ve nötr uçlar var.

Ben bu 4 lambayı aynı anda zaman ayarlı (timer) yakmak istiyorum.

Bu timer'ın motor girişine fazı takıp yanılmıyorsam kontak denilen hemen yanındaki girişe çok küçük bir faz kablosuyla ark yaptırıp buradan yürümeyi düşünüyorum.

Bu 4 lamba için elektriği buattan ya da prizden alabilir miyim ?

Alırsam da nasıl bir yol izlemeliyim elinizde bir şema video veya çizim var mı ?

Biliyorum, bunlar muhtemelen bu forumda paylaşılmıştır ve yine muhtemelen bu iş elektrik bilgimin sıfıra yakın olmasından dolayı beni aşabilir. Ama dediğim sebeplerden dolayı sizden fikir almak istedim.

Ücretinden ziyade gelecek insan bulamıyorum. Ufak tefek iş olunca. Gelenler de aldığım malzeme fiyatı kadar fiyat istiyor malesef.

Teşkkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
aldığınız veya alacağınız zaman saatinin kutusunun içinde nasıl bağlanacağı ve ayar yapılacağının şeması ve açıklaması var
Buattan veya prizden elektrik alabilirsiniz sigortaları kapattıktan sonra tabi bahçede direklere yapacağınız ekleri kauçuk bant la yapın bu bant toptancılarda 7tl di en son aldığımda perakende de 15-20tl arasındadır bu bant su geçirmez soğuk ve sıcaktan olumsuz etkilenmez şema çizemiyorum programım yok siz zaman saatinden bağlantıyı çözemezseniz aldığınız zaman saatinin marka modelini yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız bu işlemi bir elektrikçiye yaptırmak her zaman daha güvenli olur ancak getireceğiniz elektrikçiden ekleri kauçuk bantla yapmasını isteyin
bazı arkadaşlar izolebant la yapsam birşey olmaz diyebilir ama izolebant en kötü izole etme şeklidir sıcaktan soğuktan ve su dan etkilenir koruma özelliğini zamanla kaybeder
 
prizden gelen elektrikle 4 direği sorunsuz yakarsınız.
ufak bi kontaktör almanız gerekiyor.
lakin şöyle bişi var, prizden sök-tak devreyi besleyemezsiniz. faz ve nötrün sabit olması gerek. yani, prizi ters çevirip takarsanız faz-nötr yer değiştirmiş olur devrede.

gelen fazı kontaktöre, kontaktörden çıkıp lambaya verin. kontakötre elektriğin geldiği yerden uç alıp zaman rölesini besleyin. zaman rölesinden çıkıp kontaktörün bobin ucuna bağlayın. +kontaktör,röle ve lambaların nötrünü bağlayın. kontaktörden önce veya sonra sigorta koyarak da devreyi güvene alın. tamamdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst