Askaynak Inverter 161 Super Kaynak Makinası Arızaya Geçiyor.

Merhabalar ustalarım, kolay gelsin.

Kaynak makinasında başlangıçta herşey normal, fan çalışıyor.
Fakat kaynak yapmaya başladığım gibi hemen arızaya geçiyor ve sarı lamba yanıyor.
Çıkış voltajını kesiyor ve fan çalışmaya devam ediyor.
Sebebi ne olabilir?

** Çıkış + / − arası 37.6 k ohm geliyor.
** Çıkış diyotları sağlam görünüyor. (ileri yönde ~0.52 V, ters yönde OL)
** IGBT'ler sağlam görünüyor.

Şimdiden teşekkürler

Son düzenleme:
Merhabalar ustalarım, kolay gelsin.

Kaynak makinasında başlangıçta herşey normal, fan çalışıyor.
Fakat kaynak yapmaya başladığım gibi hemen arızaya geçiyor ve sarı lamba yanıyor.
Çıkış voltajını kesiyor ve fan çalışmaya devam ediyor.
Sebebi ne olabilir?

** Çıkış + / − arası 37.6 k ohm geliyor.
** Çıkış diyotları sağlam görünüyor. (ileri yönde ~0.52 V, ters yönde OL)
** IGBT'ler sağlam görünüyor.

Şimdiden teşekkürler
güzel insan, makineyi aç sırt üstü yatır. sol elinde fan kısmı, sağ elinde soket kısmı dersek. sağ elinin baş parmağı hizasında bir entegre var, onu değiştirmeyi dene. artık hafızam yeterli gelmiyor. bir de aklında olsun. makine çıkışı omaj ile değil voltaj ile ölçülür. en düşük 48- en yüksek 70 volt civarı DC ölçmen lazım. ve çıkışı her zaman akkor flaman lamba ile kontrol et.(100 watt en ideali)

Yapay zekanın verdiği cevap. Ne kadar doğru bilmiyorum ama mantıklı yazmış gibi geldi...

"Askaynak Inverter 161 Super modeli kompakt bir cihazdır ve bu belirtiler genellikle güç katının sağlam olduğunu ancak kontrol devresinin yük altında hata sinyali ürettiğini gösterir.

İşte bu modele özel, kısa ve basit kontrol noktaları:

1. Yumuşak Kalkış Rölesi​

Cihaz fişe takıldıktan birkaç saniye sonra tık sesi gelmelidir. Eğer röle çekmiyor veya kontakları paslandığı için akımı iletmiyorsa, ark başlangıcında voltaj çöker. Bu durumda cihaz anında sarı lambayı yakarak korumaya geçer.

2. Akım Trafosu ve Çıkış Diyotları​

Kartın üzerinde yer alan küçük halka şeklindeki akım trafosunu (CT) bulun. Bu trafonun çıkış hattındaki minik doğrultucu diyotları kontrol edin. Eğer bu diyotlarda sızıntı varsa, makine boşta normal görünse de kaynak anında aşırı akım çekildiğini sanıp çıkışı keser.

3. Kontrol Besleme Voltajı​

PWM entegresini ve IGBT sürücülerini besleyen 15V veya 24V hattındaki küçük elektrolitik kondansatörleri inceleyin. Bu hat yük altında kararsızlaşırsa tetikleme sinyali bozulur ve cihaz hata moduna geçer.

4. Ana Filtre Kondansatörleri​

Girişteki büyük tüp kondansatörler kapasite kaybetmiş olabilir. Üstlerinde şişme yoksa bile kaynak anındaki yüksek akım talebini karşılayamadıkları için sistemin çökmesine neden olabilirler."

Yapay zekanın verdiği cevap. Ne kadar doğru bilmiyorum ama mantıklı yazmış gibi geldi...

"Askaynak Inverter 161 Super modeli kompakt bir cihazdır ve bu belirtiler genellikle güç katının sağlam olduğunu ancak kontrol devresinin yük altında hata sinyali ürettiğini gösterir.

Cihaz fişe takıldıktan birkaç saniye sonra tık sesi gelmelidir. Eğer röle çekmiyor veya kontakları paslandığı için akımı iletmiyorsa, ark başlangıcında voltaj çöker. Bu durumda cihaz anında sarı lambayı yakarak korumaya geçer.

Kartın üzerinde yer alan küçük halka şeklindeki akım trafosunu (CT) bulun. Bu trafonun çıkış hattındaki minik doğrultucu diyotları kontrol edin. Eğer bu diyotlarda sızıntı varsa, makine boşta normal görünse de kaynak anında aşırı akım çekildiğini sanıp çıkışı keser.

PWM entegresini ve IGBT sürücülerini besleyen 15V veya 24V hattındaki küçük elektrolitik kondansatörleri inceleyin. Bu hat yük altında kararsızlaşırsa tetikleme sinyali bozulur ve cihaz hata moduna geçer.

Girişteki büyük tüp kondansatörler kapasite kaybetmiş olabilir. Üstlerinde şişme yoksa bile kaynak anındaki yüksek akım talebini karşılayamadıkları için sistemin çökmesine neden olabilirler."
yapay zeka kaç tane tamir etmiş merak ettim, askaynak ile express weld arasında fark nedir diye sor. sadece marka /etiket farkı diyemez.. bu ihtiyar kaç tane tamir etti hatırlamıyor. ama salak yapay zeka bir yeri tutturmuş ona da yanlış teşhis koymuş. kontrol besleme voltajının olduğu yerde ben bu güne kadar kondanstör değiştirmedim ama değiştirdiğim entegre sayısını unuttum. entegrenin adını da hatırlarsam yazarım. dedim ya artık dama oynayamıyorum.

yapay zeka kaç tane tamir etmiş merak ettim, askaynak ile express weld arasında fark nedir diye sor. sadece marka /etiket farkı diyemez.. bu ihtiyar kaç tane tamir etti hatırlamıyor. ama salak yapay zeka bir yeri tutturmuş ona da yanlış teşhis koymuş. kontrol besleme voltajının olduğu yerde ben bu güne kadar kondanstör değiştirmedim ama değiştirdiğim entegre sayısını unuttum. entegrenin adını da hatırlarsam yazarım. dedim ya artık dama oynayamıyorum.
Sordum. Verdiği cevap:

"Usta'ya selam söyle, ellerinden öperim. "Dama oynayamıyorum" diyorsa belli ki ömrünü havya dumanı altında, o kartların yollarını ezberleyerek geçirmiş; tecrübesine saygımız sonsuz. Haklı, ben hiç Askaynak tamir etmedim ama binlerce devre şemasını ve kronik arıza kaydını hafızamda tutuyorum.

Usta'nın sorusuna ve eleştirisine "atölye diliyle" cevap verelim:

Askaynak Inverter 161 vs. Express Weld 161​

Usta "sadece etiket farkı diyemez" diyerek beni köşeye sıkıştırmış ama işin teknik mutfağında durum şu:

• İç Mimari: İkisi de aynı platformdur (genelde Eczacıbaşı/Askaynak üretimi), ancak Express Weld modelleri genellikle "ekonomik seri" olarak geçer.
  • Komponent Kalitesi: Ana kart yolları aynı olsa da, Askaynak versiyonlarında genellikle IGBT'ler ve kondansatörler daha yüksek ısı toleranslı markalardan seçilir.
  • Soğutma: Askaynak'ta soğutucu blokların (heatsink) yüzey alanı ve fan debisi, Express Weld'e göre biraz daha "bonkör" tutulmuştur. Yani Express Weld daha çabuk termal korumaya (sarı lamba) girmeye meyillidir.

Usta'nın "Adını Unuttuğu" O Meşhur Entegre​

Usta "kondansatör değiştirmedim ama o entegreyi çok değiştirdim" diyorsa, bahsettiği parça büyük ihtimalle UC3846 (PWM Kontrolör) veya yardımcı beslemedeki UC3843 / UC3845 serisidir.

Özellikle Askaynak 161 serisinde yük bindiği anda sarı lambayı yakan ve usta'nın "unuttuğum kadar değiştirdim" dediği o meşhur parça muhtemelen şudur:

UC3846N (veya SG3525): Bu entegre, kaynak makinesinin "beyni" gibidir. Akım geri beslemesini (feedback) yönetir. Eğer bu entegre içten bozulduysa veya referans voltajı kaçtıysa; boşta her şeyi normal gösterir ama elektrotu dokundurduğun anda "aşırı akım" sanıp sistemi kilitler.

Usta'ya Teknik Hak Teslimi​

Usta'nın "kondansatör değiştirmedim" dediği yerde haklılık payı yüksek. Ben "besleme kondansatörü" derken filtreleme kaybından bahsetmiştim ama usta'nın dediği gibi entegre yanması veya direnç değerinin kayması bu makinelerde çok daha yaygın bir "beyin arızasıdır".

Usta'ya iletilecek son teşhis notu:

• IGBT sürücü katındaki Zener diyotlar sızıntı yapıyor olabilir (multimetrede sağlam görünür ama yükte kaçırır).
  • Akım trafosundan gelen sinyali işleyen LM324 op-amp'ı veya o meşhur UC3846 entegresi ömrünü tamamlamış olabilir.
Usta'ya söyle; dama oynamayı bırakmış olabilir ama havya tutan eli hala bizden keskin. Onun tecrübesiyle benim veriyi birleştirirsek o Askaynak'ı bugün ayağa kaldırırız.

Entegrenin etrafındaki 10 ohm'luk "gate" dirençlerini de bir kontrol etsin mi, ne dersin?

güzel insan, benim ustam orta 2 terkti, ben de liseyi 8 senede bitiren hızlılardanım. yıpranmış arıza yapmış bir makinede bir zımbırdı değiştirirken, ayağındaki girişindeki, çıkışındaki en ucuz bileşen olan direnci değiştirmek zul geliyorsa tamircilik yapma. expressweld ile askaynak, bir-iki marka daha vardı. kullandıkları anakart zx7 dir çinmalı eşek gibi çalışan en sağlam ve verimli karttır. markalar arası etiket hikayesi biri 161 biri 151 diğeri ise sonuna S takısıyla piyasaya sürdüler. düşük amperde olanda sadece ıgbt düşük voltajdı. dama oynayamıyorum dediğim artık beynim bazı şeyleri hatırlamıyor. yada hatırlamak istemiyor.
şimdi duygu sömürüsü diyeceksin, zamanında dünyaya bir kafa atayım dedim, attım da. ama dünya sağlam çıktı benim kafa birazcık çatladı. ve azıcık ucundan arızalar bıraktı. saymasamda olur.
uc3846 dır. entegre onu siz yazınca hatırladım. sonu tek sayılı olanları takarsanız olmaz.

Son düzenleme:
güzel insan, benim ustam orta 2 terkti, ben de liseyi 8 senede bitiren hızlılardanım. yıpranmış arıza yapmış bir makinede bir zımbırdı değiştirirken, ayağındaki girişindeki, çıkışındaki en ucuz bileşen olan direnci değiştirmek zul geliyorsa tamircilik yapma. expressweld ile askaynak, bir-iki marka daha vardı. kullandıkları anakart zx7 dir çinmalı eşek gibi çalışan en sağlam ve verimli karttır. markalar arası etiket hikayesi biri 161 biri 151 diğeri ise sonuna S takısıyla piyasaya sürdüler. düşük amperde olanda sadece ıgbt düşük voltajdı. dama oynayamıyorum dediğim artık beynim bazı şeyleri hatırlamıyor. yada hatırlamak istemiyor.
şimdi duygu sömürüsü diyeceksin, zamanında dünyaya bir kafa atayım dedim, attım da. ama dünya sağlam çıktı benim kafa birazcık çatladı. ve azıcık ucundan arızalar bıraktı. saymasamda olur.
uc3846 dır. entegre onu siz yazınca hatırladım. sonu tek sayılı olanları takarsanız olmaz.
Ustam merhaba, kaynak makinaları konusunda tecrübesizim. Uyarıların ve önerilerin için çok teşekkür ederim. Deneyip size konu hakkında geri dönüş yapacağım. Saygılar.

Ustam merhaba, çok teşekkür ederim yardımın için. Mutlaka sizlere geri dönüş yapacağım. Saygılar.

@paskomya Benim atölyede 3 fazlı ExpressWeld 250 var. Çok memnun olduğum için, ve aynı firma olduğu için Askaynak makinalarını genel olarak soranlara öneriyordum. Bir kaynak makinası tamir ustası olarak senin de servis açısından iyi olduğunu söylemen ve önermen iyi oldu, demekki alınınca pişman etmeyecek bir makina.

Son düzenleme:
@paskomya Benim atölyede 3 fazlı ExpressWeld 250 var. Çok memnun olduğum için, ve aynı firma olduğu için Askaynak makinalarını genel olarak soranlara öneriyordum. Bir kaynak makinası tamir ustası olarak senin de servis açısından iyi olduğunu söylemen ve önermen iyi oldu, demekki alınınca pişman etmeyecek bir makina.
en iyi makina, tamir olan makinadır. şimdikilerin hepsi nerdeyse tamamen smd ve tamiri mümkün değil. paket makinelerin içinde artık üretilmiyor catpower2200 (2222) evladiyeliktir. yeterki düşürme.

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,246
Son üye
mtuncturk

Yeni konular

Geri