Arçelik 3355S - E1 parlak alanlarda horizontal şişme

provoq

Üye
Katılım
27 Mar 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Selam herkese,

Arçelik 3355S tv'min taşınma sırasında ekranında rahatsız edici çizikler oluşunca aynısından ikinci el bir tane daha aldım. SCART üzerinden eski konsollar vs. bağlamak için tüplü televizyon kullanmayı seviyorum, bu da deneyip beğendiğim model olduğu için böyle yaptım.

Eski TV'nin E5 şasesi vardı, yeni aldığım E1. Yalnız yeni TV'de de bir sorun var. Parlak görüntüler geometriyi bozuyor, parlayan kısımlar ekranı yanlara doğru şişiriyor. Ekrana örnekteki iki diktörtgeni çizdim, ortadaki sağdakinin şeklini bozdu, kendisi de aşağıya doğru şişti.


Bir de ekrana açık renk görüntü verince ikinci resimdeki dalgalanmalar oluyor, bu çok da önemli değil.

Görebildiğim kadarıyla kartların hiçbirinde şişmiş kondansatör yok; özellikle bakılacaklar varsa gözümden kaçmış da olabilir. İsterseniz içeriden fotoğraflar da çekebilirim. 20 yıldır bilgisayar tamir etmekten dolayı elektronik ve lehim bilgisine sahibim, daha önce eski TV'min vertical guard sorununu çözmüştüm yalnız kartlar konusunda kendime güveniyorum ve tüpe müdahale etmeyi düşünmüyorum. İş ciddiye binecek gibiyse İstanbul Anadolu yakası / Kadıköy civarında bir ustayla da irtibata geçebilirim yalnız tanıdığım pek kimse de yok.

Durum böyle, yani eski TV'den çizikler haricinde memnundum, eski şaseyle yeni ekranı biraraya getirmenin yolu olsa iyi olurdu :) yani bu yeni aldığım ikinci el TV çizilen kendi TV'mden daha fazla ve biraz kötü kullanılmış. İlk TV'mi hangi yönlerden yedek parça olarak kullanabilirim?

Teşekkür ederim okuyan herkese.
 
Bir de aklıma geldi; trafo üzerindeki screen ayarından müdahale etmemin bu bozulmaya etkisi olabilir mi?
 
Merhabalar.
arızanız, vertikal devreden kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.Ancak resimdeki kırılmalar başka sebepten de olabilir.öncelikle ve emin olmak açısından vertikal devredeki tüm elektrolitik, mercimek veya seramik kondansatörleri kafadan değiştirmenizi tavsiye ederim.ikinci ihtimal horizontal devreye ait yüksek voltajlı seramik kondansatörler değer değiştirmiş olabilir,bunları da değiştirin.üçüncü ihtimal EHT nin kaskat kısmı arızalı olabilir.genellikle tv izlerken ve ani ışık değişimlerinde resim bir anda küçülüp büyüyorsa kaskat arızalı olabilir.elbetteki bunların hepsi tahminden ibarettir.bu modelin klasik bir arızası da olabilir.

screen voltajını en iyi ayarlamanın yolu, tv'yi AV konumuna alın,ışık renk ve kontrast ayarlarını kumandadan sıfıra getirin.karanlık odada screen potuyla oynayarak ekrandaki yatay geri dönüş çizgilerini minimum'a getirip bırakın.daha sonra tüm ışık ve kontrast ayarlarını eski konumuna getirin.kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,774
Kullanıcılar
449,980
Son üye
shield325

Yeni konular

Geri
Üst