Arçelik Çamaşır Makinesi Tambur Kırılması mı? Rulman Değişimi mi?

Kazuya5587

Üye
Aslında bu konuyu bilgi vermek için açtım. Bazen ustalar geldiklerinde, duydukları sese göre hemen tambur şaftı kırık diyebiliyorlar ya da kullanıcılar evlerinde video izleyerek bu fikre varıyorlar. Tamircilikte kuraldır; ustalarımda bilirler "açmadan bilemezsin"
Bir takipçimin makinesi arızalanmış. Video yolladı. Baktığımda aklıma gelen şey tambur örümceğinin kırılmış olmasıydı fakat giderek makineyi söktüm. Rulmanların içeride dağıldığını gördüm. Güzelce araba istasyonunda söktüğüm plastik kazanı da temizleyerek işi bitirdim.
Esanaf bunu tabii ki para kazanmak zorunda olduğu için 3-4 saatte yapıyor. Ben özendiğim için tüm süreç 6 saat sürmüştür. En çok vaktimi temizlik kısmı aldı. Hani bazen diyorlar ya, makineyi neden pis topladınız? Buradan onlara da cevaptır. Tamirciye yaptırıyorsanız bedelini vermelisiniz ya da kendiniz temizleyin. Fahiş fiyat isteyen tamircileri ayrı tutuyorum. Öyle kolay değil maalesef.
neyse video aşağıda; 1,5 hıza alarak izleyebilirsiniz fakat arıza sesinin olduğu bölümü normal hızda izlemenizi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Eline emeğine sağlık, lakin 2 noktada eleştirmek istiyorum

Milin keçeye gelen kısmı fazla deforme olmuş, ince zımpara ile silip yüzeyi parlatmak gerekirdi, keçeyi sürtünmeden dolayı çabuk bozabilir, milin keçe kısmınde gözle görülür incelme varsa keçenin yayı biraz kısaltılarak daha sıkı tutması sağlanabiliyor

Bir de milin dışına bolca sürdüğün gres yağının büyük kısmı, bilyelere ulaşmadan kazanın içine taşacaktır ve bi kaç yıkamada akıp gidecektir, doğru olan keçe ile bilyeler arasına sıvamaktır, mile de keçeye zarar vermemesi için sürülse yeterli.

Plastik kapaklı bilyeler suya daha dayanıklı

Video faydalı olmuş. eline ve emeğine sağlık.
Eline emeğine sağlık, lakin 2 noktada eleştirmek istiyorum

Milin keçeye gelen kısmı fazla deforme olmuş, ince zımpara ile silip yüzeyi parlatmak gerekirdi, keçeyi sürtünmeden dolayı çabuk bozabilir, milin keçe kısmınde gözle görülür incelme varsa keçenin yayı biraz kısaltılarak daha sıkı tutması sağlanabiliyor

Bir de milin dışına bolca sürdüğün gres yağının büyük kısmı, bilyelere ulaşmadan kazanın içine taşacaktır ve bi kaç yıkamada akıp gidecektir, doğru olan keçe ile bilyeler arasına sıvamaktır, mile de keçeye zarar vermemesi için sürülse yeterli.

Plastik kapaklı bilyeler suya daha dayanıklı
Şöyle izah edeyim; evinde tamiri yaptık. Bazı malzemeler yanımızda yoktu ve hatta kömürlerin bittiğini sonradan farkettik tekrar dışarı çıktık aradık çünkü il büyük bir il değil. Gress yağını da yeterli olur diye aldım ancak bak çok enteresan gelecek, tamirci arkadaşlarımda gress yağı yoktu. Olm siz şaka mısınız? dedim.
Ters gitmeye başlayınca ve mal sahibi olursa olur olmazsa hurdaya atarım deyince bazı şeyleri es geçtik. Mesela mil kısmı. Tornacıya gidebilirdim fakat yaparken de dedim 2 yıl- 3 yıl gider... Özenmenin sonu yok. Valla yok.
Gider motorunu da değiştirmek lazım. O da iyi değil...
Gresin makine içine taşacağını sanmam, sıkı geçti zaten... Hiç sorun çıkmaz, biliyorum çünkü hiç gress dahi kullanmadan toplanan makineler gördüm 5 yıldır hiç sorunsuz çalışıyor hatta toplayan usta arada bir laf sokar. Ne oldu? Hani olmazdı... Kendi rulman gressi de yeterli ancak bunu diyen usta gress sürer. Olmayınca elinde yani aniden bitince kullanmadıklarını da gördüm...
Ben yapmam ayrı mesele... Risk sevmem.
Rulmanlar zaten plastik kapaklıydı.
Eleştirilerinize katılıyorum ancak dediğim gibi biraz fazla vakit harcadık çünkü özendik ve mal sahibi de taşınan birisi. Yapalım bitsin modunda takıldık biraz. siz videoyu 10 dakika izliyorsunuz ama çekim 2-3 saat en az.
Bunu bir de edit aşaması var.
İleride nasip olursa bir yerde sadece bu işe yöneleceğim. O zaman kusursuz olacak tamirler ancak bu kusursuzluğu insanlar çevresinde arayacak... bu da dert. Esnaf olan beni anlar, ben esnaf değilim ama onları anlıyorum. Para kazanmak resmen zamanla yarışa döndü.
Bu şekilde 3-4 yıl sorunsuz çalışır. Ona da dedim bozulursa rezistans ve gider motoru bozulur.
Miele konusunda beni bilenler öğrenmiştir. Aşırı titiz bir insanım. Başka birisi olsa ve biraz heveslendirse daha çok uğraşırdım.
Teşekkür ederim yorumlarınız için.
Tamircilerde bunun yarısının yarısını yapmıyorlar maalesef.

Tamircilerde bunun yarısının yarısını yapmıyorlar maalesef.
Size bir lafım yok, ben benim gördüğüm ve bildiğim şekilde olması gerekenleri söyledim sadece.
Tamircilerde yarısının yarısını yapmıyorlar ben de biliyorum, konuyu bilmeyen birisi görürse en azından ne olması gerektiğini bilsin.

Sonuç olarak şöyle bir gerçek var ki gress yağını nasıl bulduğunuzu anlatmanız elinizde gress yağının olduğu gerçeğini değiştirmiyor, gress yağının oradaki asıl amacı bilye ile keçe arasında kalıp keçeyi rahatlatmak ve olası su girme durumunda suyun bilyelere ulaşması engellemek. Zaten bilyeler kapaklı ve kendinden yağlı, ama keçe deforme olursa su buharı ve suyun bilyelere ulaşması paslanmaya ve bilyenin kendi yağına zarar vermesine sebep olur.

Kazanı kestiğiniz yeri de beğendim.

Miele makineye üç ayak yapan siz miydiniz, güzel bir kazanım yaptınız elinize sağlık.

Youtube kanalını da ilgi ile takip ediyorum
Bu video sonrası plastik kapaklı rulmanın suya dayanıklı olduğunu öğrenmiş oldum.
Ben hiç kullanmam; ısınır ise plastik kapağı deforme eder ve bilyalar paslanıp bozulur diye.
Mutlaka her rulman değişiminde sabitleyici kullanırım.

Youtube kanalını da ilgi ile takip ediyorum
Bu video sonrası plastik kapaklı rulmanın suya dayanıklı olduğunu öğrenmiş oldum.
Ben hiç kullanmam; ısınır ise plastik kapağı deforme eder ve bilyalar paslanıp bozulur diye.
Mutlaka her rulman değişiminde sabitleyici kullanırım.

Forumda, soru soran insanlara yaptığınız yorumlarınızı okudukça size ve bilgilerinize saygım artıyor. Çok değerli bir usta olduğunuzu düşünüyorum. Samimiyetimle söylüyorum. Çok fikir alışverişi de yapabilirdim sizden :))

Evet plastik kapak conta görevi görüyor suyu daha iyi uzak tutabiliyor
Bende marka yazmayayım reklam olmasın Japon ve Polonya uretimi rulman kullanırım gres yağı olayına gelince gres keçe üzerindeki yaya çok az özellikle belirtiyorum çok az sürülür her makinenin rulmanini çakmak için aparat yaptırdım örneğin 6205 rulman için aparat rulmanin içine giriyor ama göbek teması yok sadece dış kenar yüzeyine temas edecek şekilde mil uzunluğu 45 cm olarak rulmani rulmanla veya kenarına vurmakla çakılması rulmanin ömrünü kısaltır kazanları açıp kireç çözücü ve asitle temizleyip ondan sonra işleme başlar karpit yerine eski kazan plastigiyle kaynak yaparım silikon ruloyla ısıtıp yapıştırma işlemini orta derece ısıda yaparım tek sem eğer birleşimi tampon percinleriyle sabitler aramesafe yi ona göre ayarlarım en kısa zamanda video yuklerim tüm meslektaşlara bol kazançlar

Forum istatistikleri

Konular
131,004
Kullanıcılar
454,663
Son üye
Lütfiye kaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri