alternatör ile enerji üreterek devlete satmak yükümlülük dahili mi

selcukege

Üye
Katılım
15 Ara 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
35
herkese selamlar

Devlete satım işlerinde iki alternatif olarak güneş ve rüzgar türbinleri ön plana çıkmaktadır

hidroelektrik santrali misali 120kva lık bir alternatör edinsem

bu alternatörün döngüsünü aynı d/dk lık misal 2 kw lık bir elektrik motoru ile versem
bu motorun beslemesi için 12 dcv yüksek kapasite bir akü ve 6000w bi inverter

bu aküyü şarj etmek için 3 seçenek olarak

bu aküyü şarj için ya 5-6 kwlık güneş enerjisi yada tüzgar türbinü
veya
veya devir daim motor su motorunu basınçla farklı bir dcv bir altörnatör ile şarj edebilir
yada
gübre tarzı bir yakıt ve basınç yardımı ile dc alternatör ile akü şarjını elde etsem

bu şekilde elektrik elde etmem mümkün değil mi

yüzlerce güneş paneli veya büyük rüzgar türbinleri yerine
üretim prosedürüne uygun bir şekil vermiş olur muyum?

Teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Selamlar,

Açıkçası ne şekilde enerji üreten bir sistem düşündüğünüzü anlamış değilim. İlk önce 120Kva lık alternatörden bahsetmişsiniz daha sonra 2kw motor, 12vdc, 6000W inverter vs. kavramlar kullanmışsınız. Daha sonra da aküden bahsetmişsiniz ve 120kva gibi bir güçten 5-6 kw güçlere inmişsiniz. Açıkçası kafanızın karışmasını istemem ancak aklınızda birden fazla sistem ile enerji dönüşümü yapmak varsa bu fikirden kesinlikle vazgeçin çünkü her dönüşüm verim zararından dolayı sistemin toplam enerjisini azaltır. Sistemde tek bir enerji üretim kaynağı olmalı ve (elektrik kurumuna satılacak şekilde) doğrudan Şebeke hattına bağlanmalıdır.

Birincisi devlete elektrik satılan yenilenebilir enerji projelerinde akü kullanılmaz çünkü elektrik depolamak için çok fazla akü gerekir ve bu nedenle akü kullanmak ciddi maliyet getirir. Ayrıca akü kullanmanın gereği de yoktur çünkü bu yatırımın amacı yedek enerji sağlamak değil devlete elektrik satıp para kazanmaktır.

Yani akü kelimesi ile devlete elektrik satmak tabirlerini bir arada kullanmanın bir mantığı yoktur. Birisi offgrid diğeri ongrid projede geçerlidir çünkü. Elektrik satılacaksa sistem büyük olmalı (3-5kw değil en az 100kw mertebesinde) aksi halde kar getirmez ve yatırım anlamsız olur.

Elektrik satın alan kurum projenin kurulacağı bölgedeki elektrik dağıtım şirketidir projenin kurulmasından önce bölgedeki elektrik dağıtım firmasına başvurmak gerekir elektrik satışı için. Elektrik satışı için satıcının elektrik abonesi olması gerekiyor. Kurulacak sistemde çift yönlü sayaç kullanılarak faturada mahsuplaşma yapılır ve net tutar artı ise aboneye para ödenir. Satılan elektriğin kwh ücreti ise projenin enerji kaynağına göre değişiyor. Güneş paneli santrali projesi için alım fiyatı rüzgar türbini projesine göre daha yüksektir. Bu nedenle güneş paneli sistemi kurmak daha avantajlıdır. Diğer tür yenilenebilir enerji kaynaklarını fiyat olarak karşılaştıramam ancak en avantajlı yatırımın güneş paneli olduğunu söyleyebilirim.
 
120 kVA lik alternetörü çevirip 120 kVA güç almak için 2 kW motoru kullanamazsınız. bu alternatörden 120 kVA güç alabilmenin tek yolu eniyi ihtimalle ( verimi %100 varsayarsak ki imkansız) 120 kVA gücünde başka bir enerjiyle ( örn. su türbini, buhar türbini) bu alternatörü çevirmektir.
 
anlattığın sistem öyle aküyle inverter ile olacak iş değil trübünler kurman lazım ag yi og ye dönüştürmen lazım bunlar çok maliyetli işler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,854
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst