Alçı işleme için cnc tavsiye

Ta_yi

Üye
Katılım
3 Şub 2019
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
36
S.a arkadaşlar aranıza yeni katıldım.
Cnc ye çok uzağım. İnternette arastırdığım kadarıyla cnc torna cnc router cnc freeze ve cnc işleme merkezi ile bilgiler almaya çalıştım ama hangisi benim işimi görür onu bilemedim.
Alacağım makina alçı kalıp işleyecek (mukavemeti alçıpana göre 10 kat daha fazla ve fiyatı uygun olduğu için alçı yazdım. Başka önerisi olan arkadaşarı dikkate alabilirim).
Hız olarak hiç sorunum yok günde 1 parça kalıp alabilsem yeter lakin pürüssüz yüzey olması lazım. Bunları internette gördüğüm kadarıyla mikron cinsinden ifade ediyorlar.
İşleme alanı 500x500 (z=300) ( ölçüler şart değil buna yakın ölçülerde olabilir)

Söylediğim bu özellikler cnc için ikinci veya sıfır ürün marka video fiyatı vs paylaşımı yapan olursa sevinirim. Tekrar yazayım tek isteğim işlem somrası yüzeyin pürüzsüz olması..
 
cnc router-freze-dik işlem merkezi esasında aynı şeyler ama senin alakadar olacağın kısım cnc router.

Alçıyı çok rahat işlersin orada sıkıntı yok. O ölçülerde bir cnc router 20.000 TL de eder 5.000 TL de bu biraz sana bağlı.
 
cnc router-freze-dik işlem merkezi esasında aynı şeyler ama senin alakadar olacağın kısım cnc router.

Alçıyı çok rahat işlersin orada sıkıntı yok. O ölçülerde bir cnc router 20.000 TL de eder 5.000 TL de bu biraz sana bağlı.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Maddi olarak ayıracağım 30000 lira var ama konuda yazdığım gibi yüzeyi pürüzsüz alabilir miyim
 
bence step motor yerine servo kullanın derim ama servo motorlar pahalı olur cnc router yapanlar hibrid servo diyorlar bu step motorun encoder lisi hibrid diye servo yoktur.Bilmeyene servo motor diye step söylüyorlar bugün sıfır bir servo motor 1000 euro dan başlar yukarı doğru çıkar hassaslık çok önemli değilse step motorlu yapılırsa fiyatı daha uygun olur ama servo motor gibi hızlı ve hassas işleme yapılamaz step motorla
 
hassas işleme yapılamaz step motorla

Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

Step motorlar tork değeri aşılmadıkça adım kaçırmaz özellikle katolog tork değeri için gereken gerilim ve akım değerleri tam sağlanırsa.

Step motoru adım kaçırmak zorunda bırakan tork değerinin üzerinde (anlık bile olsa) çalışmaya zorlanması olabilir. Sert malzeme ve bu işlenen malzemeye uygun hız, kesme derinliği ve genişliği değerlerinin motor (ve spindle) gücünden fazla seçilmesi adım kaçırmaya neden olabilir.

Ray/araba, iyi bir step motor sürücü gibi elemanlarla rijit, hassas imal edilmiş ve iyi çalışan bir router özellikle alçı gibi bir malzeme ile çalışırken neden adım kaçırsın?

@asenyurt defalarca yazdı, benim makinem adım kaçırmıyor diye. Nedeni ise makinesinin gücünü bilmesi ve işleme değerlerini buna uygun seçmesiydi.
 
Son düzenleme:
Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

Step motorlar tork değeri aşılmadıkça adım kaçırmaz özellikle katolog tork değeri için gereken gerilim ve akım değerleri tam sağlanırsa.
Makinesini bu şekilde kontrollü kullanan kaç kişi var?İki yıl önce Çin malı servo motor ,CNC kontrol ünitesi ve step motor larının Türkiye distribütörü bir kişiyle tanıştım bir proje için step motor sordum bana:Step motor a beni bulaştırma step motorlu işler her zaman baş ağrıtır istersen servo motor temin ederim ama syep motorla uğraşmam diye cevap almıştım bu kişi Cnc revizyonları ve cnc router yapan bir kişiydi ben step motor la hiç uğraşmadım çevrem de profesyonel Cnc torna ve freze ci çok arkadaşım var hiç biri step motorla uğraşmaz hepsi servo motorla uğraşır çünkü hiç bir profesyonel tezgah step motorlu değildir ayrıca step motorun diğer adı da adım motor dur hareketini adım olarak yapar 360 dereceyi adımlara bölerek hareket eder bu bile hassaslığın önünde bir engeldir!
Step motorların etiketlerinde yazan 5nm 10nm gibi tork güçleri hız arttıkça düşer etikette yazan değerler motorların durduğu andaki değerlerdir hız ne kadar artarsa tork o kadar düşer ama servo motor en küçük hızdan en yüksek hıza kadar etiektinde yazan tork u sağlar.Yani hızı yükselse de tork u düşmez
 
Step motor ve servo motorun fiyatı birbirinden çok farklı olmasa haklısınız, hepimiz doğrudan servo motor alalım ve kullanalım. Araba veya kamyonetle yapılabilecek işler için de kamyon, TIR kullanırsak doğru olmaz. Servo kullanılmasın, gereksizdir gibi bir öneri de getirmiyorum. Gerekliliğine (örneğin işleme hızı, ürün teslim zamanlaması vs), bütçeye ve makinenin diğer bileşenlerinin kalitesinin yüksekliğine de bağlı. Vasat bir makineye servo bağlamanın yararı ne kadar olabilir ki?

Bildiğiniz gibi step motorun yüksek torklu modelleri de var. İyi bir sürücü ve uygun akım/gerilim ile bir çok işte sorunsuz kullanılabilir. Örneğin 2 Nm servo yerine 5 Nm step kullansanız bile kat kat ucuza mal olacaktır. Servonun da sınırları var, aşarsanız benzer sıkıntıları yine yaşarsınız.

Forumda servo kullanım oranının %3-5 gibi bir oranı aştığını sanmıyorum.
 
Son düzenleme:
Örneğin 2 Nm servo yerine 5 Nm step kullansanız bile kat kat ucuza mal olacaktır.
Buna katılıyorum step motor ucuz eğer yapılacak iş step motorla yapılabiliyorsak neden servo için o kadar para verelim ama arkadaşımız
Tekrar yazayım tek isteğim işlem somrası yüzeyin pürüzsüz olması..
bu konuyu bir kaç yerde bahsetmiş bu nedenle step motor tavsiye etmedim step motorlu işlerde de pürüzsüz işler yapılır ama step motor kullanırken dikkatli olmak gerekir makineyi zorlamamak gerekir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,305
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst