Akıllı sayaca "auxillary" kontak eklenmesi...

Akıllı sayacınız varsa hangi tarife kullanıyorsunuz?

  • 3 zaman dilimli tarifesi kullanıyorum

    Oy: 2 33.3%
  • Tek zamanlı tarifesi kullanıyorum

    Oy: 4 66.7%
  • Bilmiyorum...

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    6
  • Anket kapatılmış .

agulesin

Üye
Katılım
29 Ara 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
57
Herkese Merhaba,

Forumunuza ilk defa mesaj yazıyorum ama birkaç senedir arasıra araştırma için kullanıyorum...

Türkiye'de kullanılan Akıllı Sayaçlar malumunuz "tasarruf sağlamak" için hizmete sunuldu. Ama maalesef evlerimizdeki altyapı bu sayaçlardan tam faydalanmamız için tasarlanmamış. Bu konu hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum, bu arada sizlerden de fikir almak (Türkçemi affediniz, sonradan öğrenenlerdenim
C:\Users\ABDULL~1\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gif
).

İngilterede uzun yıllar kullanılan "Economy 7" sistemini belki duymuşsunuz; geceleri belli saatler arasında elektrik sayaç tarafından evlerdeki 2. devreye elektrik veriliyor (Türkiye'deki "gece" tarifesine benzer), o da sadece "storage heater" (depolama ısıtıcı) beslemek için kullanılıyor (ısıtıcıların içinde bildiğiniz rezistans telin etrafında ısıyı depolayan tuğlalar bulunuyor). Gündüz elektrik pahalı olduğu zaman bu ısıtıcılar odaya ısıyı yavaş yavaş bırakıyorlar.

Türkiye'de de kullanılan akıllı sayaçlarda eğer bir kontak olsaydı, ucuz tarife aktif iken kontak kapanır ve evimizde kurduğumuz röleyi çekerdi, ve ısıtma devresine elektrik verirdi, umarım anlatabilmişimdir.

Böylece akıllı sayaç kullanıcıları "daha akıllı" olmak zorunda kalmazlar ve ülkenin elektrik kullanımı gerçekten düzene sokulabilirdi "diye düşünüyorum".
C:\Users\ABDULL~1\AppData\Local\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gif


Konu hakkında düşüncelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Saygılarımla,

Abdullah Eyles
Ankara
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Akıllı sayaç sisteminin bazı farklı kullanıcı tipleri hariç bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Akşam yemek yenecek fırının çalışacak, kalabalık çalışan aile ne çamaşırını ne ütüsünü gece bırakacak pozisyonda olur. Akşam 10'dan sonra en fazla ütü işi bırakılabilir oda birkaç kişik aileyse.
Yani genel kullanım açısından bir yararı olacağına hiç inanmadım. Çevremdeki gözlemlerimde bunu teyit eder nitelikte.
Düşünceniz güzel tasarruf az bir kesime hitap etse dahi mutlaka yapılmalıdır. Bahsettiğiniz türden sisteme geçmemiz uzun bir süreçte belki gerçekleşebilir. Bu teknolojiye geçiş için bu mantaliteye sahip insanlar olmalı. Bu tip konularda maalesef avrupanın epeyce bir gerisindeyiz.
 
Bu sistem için prize takılan otomatik açıp kapatan cihazları kullanabilirsiniz. Zamanlayıcıyı ayarladınızmı o saatler içinde otomatik açar kapatır. İstediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
 
Amaç zamanlayıcı ile enerji verdirmek değil ki :) Bu economy7'yi kim uyguluyor, millet olarak tasarruf zaman dilimlerinden faydalanma durumu nedir? Asıl sorun bu yoksa alternatif bol. Bir astronomik röle bir kontaktör. Asıl önemli olan mantalite !
 
Merhaba, öncelikle foruma hoş geldiniz.

Türkçeyi sonradan öğrendiğinizi(bir eksiklik olarak) belirtmenize rağmen, burada pek çok kişinin kullandığı türkçeden oldukça güzel şekilde meramınızı anlatmışsınız.

Akıllı sayaçlara kontak ekleme konusundaki düşüncenizle ilgili fikrim şudur.

3 zamanlı tarifede saat10:00'dan sabah 6'ya kadar olan zaman diliminde, elekrik enerjisinin 1 kWh'lik bedeli,
KDV hariç diğer ücretler dahil 0,18 kwh/TL'dir.
Doğal gazın ise izmir için birim fiyatı 0,09 kwh/TL'dir.

Bu durumda ucuz tarife zamanında elektrik enerjisini ısı enerjisine(rezistansla) dönüştürmek mantıklı görünmüyor.

Geceleyin klima çalıştırmak ve gündüzünde doğal gaz yakmak ekonomik olabilir mi? ona bakalım.

Klimaların COP değerlerinin 3-4 arası olduğunu biliyoruz. Bu durumda 0,18/3'ten klimanın harcayacağı 0,06 TL/kwh olur.

Bu durumda doğalgaz yerine geceleyin klima çalıştırmak(cop değerininde 3'ten aşağı düşmemesi gerek) bir nebze kar yapıyor ama oda çok marjinal bir değişim sayılmaz.
 
Bu kıyası doğal gaz ile değilde mesela ben Antalya'da doğal gazdan faydalanamıyorum. Bu açıdan bakarsak enerji kaynağımı elektrik olarak düşünürsek tasarruf için gece enerji depolama düşünülebilir.

Akıllı sayacın harici kontak vererek bize ikincil bir linyeden enerji vermeside düşünülebilir. Ancak bu durum bizim hali hazırda kullandığımız sayaçların buna uygun olmaması değişimi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü gördüğüm hiçbir sayaçta bu fonksiyon yok ve bulunduğum apartmanda sayaçlar -1. katta ve ben üst katlardayım. Altyapı elektrik tesisatıda buna uygun değil. Tesisata yeni hat çektirmem lazım ki bu sistemden faydalanabileyim.

Bu noktada en optimum çözüm bir zaman saati ve kontaktör düzeni ile daire içinde çözebilirim.

Birde şu durum var. Ben bu durumu fırsatçılık olarak değerlendiriyorum. Ben ve bir çok yaşayan vatandaşımız gündüz çalışıyor. Eve ancak akşam 17:00 - 18:00 sürelerinde giriyoruz. Evdeki pik kullanımda maalesef bu süre ile yatma süresi içinde oluyor. Maalesefki elektriğin en pahalı olduğu sürede bu süreler ve en çok tasarruf yapılması gereken sürelerde bu süreler. Tam bir tezat. Keza çalışan bir ailede yaşadığımı düşünürsek tüm gün yoruluyoruz birde elektrik ucuz olduğu saat 22.00 den sonrasını bekleyip hadi çamaşır bulaşık ütü yapalım diye beklersek bu vücuttan nasıl verim alacağız bilmiyorum.
 
Bu sistemin amacı pik kullanım olan saatlerde ertelenebilir kullanımları ötelemek. Fiyatı üçte bire çekip cazip hale getiriyorlar. Bizde bundan yararlanmak istiyorsak biraz rahatımızdan fedakarlık yapmamız gerekiyor. Kaynaklar kıt olunca böyle oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,606
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst