Akülü Tekerlekli Sandalyeyi ESP32 İle Bluetooth veya Wi-Fi Üzerinden Kontrol Edebilmek

Albayyusuf

Üye
Merhaba, %82 bedensel engelliyim, akülü tekerlekli sandalye kullanıyorum. Aracımda PG driver markasına ait NewVSİ kontrolcü bulunmakta. Bu kontrolcüye ESP32 bağlayıp gerektiğinde joystick üzerinden, gerektiğinde de bluetooth veya wi-fi üzerinden kontrol etmek istiyorum. Aşağıya resimleri ve datasheetleri ekliyorum. Bunu yapabilmek mümkün müdür, mümkün ise nasıl yapabilirim, beni yönlendirebilir destek olabilirseniz çok memnun olacağım. Şimdiden herkese çok ama çok teşekkür ediyorum.

Ekli dosyalar

• newVSI-manual.pdf
    newVSI-manual.pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 6
  • photo_7_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_7_2026-08-03_02-54-31.webp
    315 KB · Görüntüleme: 43
  • photo_6_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_6_2026-08-03_02-54-31.webp
    244.9 KB · Görüntüleme: 36
  • photo_5_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_5_2026-08-03_02-54-31.webp
    225.7 KB · Görüntüleme: 44
  • photo_4_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_4_2026-08-03_02-54-31.webp
    378.1 KB · Görüntüleme: 44
  • photo_3_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_3_2026-08-03_02-54-31.webp
    375 KB · Görüntüleme: 45
  • photo_2_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_2_2026-08-03_02-54-31.webp
    402.9 KB · Görüntüleme: 42
  • photo_1_2026-08-03_02-54-31.webp
    photo_1_2026-08-03_02-54-31.webp
    163.5 KB · Görüntüleme: 47
  • D50800-03.pdf
    D50800-03.pdf
    183.8 KB · Görüntüleme: 5
Sadece joystick kolay! görünüyor, yani fiziksel müdahelede bulunmadan onu uzaktan (siz dokunmadan) yönetmek. mümkün olabilir.
Sizde (joystick) 4 analog çıkış var ESP32 de sanırım 2 analog giriş var, bir çözum bulunabilir veya başka işlemci kullamılabilir.

Ancak diğer butonlara "basma" kontrolü biraz zor görünüyor.

Ayrıca sistemde can güvenliği ön planda tutulmalıdır.

Benzer uygulamlar gördünüz mü? İsteğinizi daha detaylı anlatın..

Kolay gelsin

Sadece joystick kolay! görünüyor, yani fiziksel müdahelede bulunmadan onu uzaktan (siz dokunmadan) yönetmek. mümkün olabilir.
Sizde (joystick) 4 analog çıkış var ESP32 de sanırım 2 analog giriş var, bir çözum bulunabilir veya başka işlemci kullamılabilir.

Ancak diğer butonlara "basma" kontrolü biraz zor görünüyor.

Ayrıca sistemde can güvenliği ön planda tutulmalıdır.

Benzer uygulamlar gördünüz mü? İsteğinizi daha detaylı anlatın..

Kolay gelsin
İlginiz için öncelikle teşekkür ederim sağ olun.

Ülkemizde sadece Afyon Kocatepe Üniversitesinin Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisinin 2016 yılında çıkardığı dergide gördüm benzer bir çalışma yapılmış linkini aşağıya bırakıyorum.

Android Cihaz ile Tekerlekli Sandalye Kontrolü

Bunun haricinde yabancı forumlarda denk geldim arduino ile yapmaya çalışanlar olmuş onlarında linkini aşağıya bırakıyorum.

Interfacing arduino with a wheelchair joystick

interfacing arduino with jazzy power chair pcb

Help controlling a wheelchair joystick

Arduino UNO for a Virtual Joystick

Standart bir ESP32'de 15'ten fazla analog okuma (ADC) pini bulunur, ben joystick altına sığsın diye ekstradan kesme delme olmaması için ben mini ESP32-C3 modelini kullanacağım bunda 6 adet bağımsız analog giriş (ADC) pini var görünüyor.

Diğer butonlara basmak olsa çok daha iyi olur ama olmasa da yapacak bir şey yok sadece kontrol edebilirsem oda benim için iyi olacak.

İsteğim şu yatağa geçtikten sonra ve kalktıktan sonra joysticke müdahale etmeden telefondan veya bluetooth bir kontrolcü ile akülü sandalyeyi kontrol ettirmek, özellikle kışın elim sürekli joystick üzerinde olduğundan elim sürekli dışarı da olmak zorunda. Kumanda benzeri bir şey olursa ellerim cebimdeyken bile kontrol edebileceğim daha rahat olacaktır benim için.

Ben ADC ile DAC' sayılarını karıştırmışım. Joysticki okumak için ADC yeterli, 4 DAC gerekiyor

Joysticki "taklit" edip sandalyeyi uzaktan sürmek isteniyorsa konu DAC tarafına geçiyor, joystick dört analog çıkış veriyor; dolayısıyla kontrolcünün bunları nasıl kullandığına bağlı olarak iki değil, dört analog çıkış gerekebilir.
Bunlar küçük detaylar.

Yalnızca yatak-sandalye transferi için kullanılacaksa, uzaktan kumanda modunda hızın yazılımsal olarak ciddi şekilde sınırlandırılması hem güvenlik hem de kullanım açısından çok faydalı olacaktır.
Bu, olası bir bağlantı gecikmesi veya kumanda hatasında riski önemli ölçüde azaltır.
Ayrıca kart üzerinde ölçüm yapmak gerekebilir.
Butonları planlamak gerekiyor.

Hız konusunda kesinlikle katılıyorum. Telefonda o ayarlanabilir mi bilmiyorum, bluetooth özellikli analog özelliği olan 4 butonlu bir kumanda ile bu sorunu aşılabilir diye düşünüyorum, kol itildiği müddetçe sandalye gidecek hafif itiliyor ise yavaş çok itildiğinde hızlı gidecek şekilde gibi.

Bu konuyla ilgili hangi işlemlerin veya tespitlerin yapılması gerekiyorsa yapabilirim ama ilk mesajımda belirttiğim gibi yönlendirilmeye ihtiyacım var.

Önce Butonlardan başlamakta fayda var.

Ancak bir takım ölçümler yapmanız gerekecek, osiloskop olursa çok iyi olur.
Ayrıca statik elektrikten sakınmak gerekir ve en önem verilmesi gereken noktalardan biridir.

Cihazda enerji yokken:

1. Resimdekii PCB üzerimdeki GND uçlarını tesbit edin (tahmin ettiğim noktaların bazılarını sarı çember ile işaretledim. (tümüne gerek yok)

2. Büyük elektrolitik kondansatör bacaklarına bakın + ucu, Voltaja bağlı olabilir. +V hattını bulun bulun kartın diğer tarafı, hatlar haricinde kalan kısım +V olabilir

3. Turuncu ile işaretlenmiş Buton uçları altta yanyana olan 4 uç ile kısa devre mi?

4. Yukarıdakilerden emin olduktan sonra karta enerji verip ölçüm onaylanır ve devam edilir

İşe en basit yerinden başlamak, kolay ilerlemrnizi sağlar, telefon ile haberleşme işin en son kısmı, basit bir IR modülü ile başlanabilir giriş ve çıkışlar için PCB yapmak gerekir.

PG_Drives_2.webp

Kolay gelsin

Ne yazık ki osiloskop cihazım yok, sadece Aneng AN113D model multimetrem var. Ama çok elzem ise önerebileceğiniz bir ürün varsa alabilirim.

Dün akşam kart üzerinden kendimce bazı kontroller yaptım. Multimetreyi kısa devre moduna aldım, butonların olduğu bakır kısmındaki kırmızı çizgilerin başlattığım noktalar ile sol altta bulunan 7 lehimli noktaların en altındaki lehim ile ortak uç olduğunu tespit ettim. Her buton o lehim ile ortak bağlantıda.

Butonlarda bulunan diğer uçlar ise yukarıdan aşağıya sırasıyla;

Güç Butonu -> Turuncu ile işaretlediğiniz yer
Korna Butonu ->Turuncu ile işaretlediğiniz yer
Soldaki Buton -> Sağdaki butonun altından sol tarafa meyilli Turuncu ile işaretlediğiniz yer
Sağdaki Buton -> Sağdaki butonun altından sağdaki tarafa meyilli Turuncu ile işaretlediğiniz yerin altındaki yer.

Resim olarak da ekledim.

3. olarak dediğiniz yere akşam bakıp kontrol edip mesajı düzenleyeceğim.

Ekli dosyalar

• photo_4_2026-08-03_15-48-13-.webp
    photo_4_2026-08-03_15-48-13-.webp
    382.7 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
Güç Butonu -> Turuncu ile işaretlediğiniz yer
Korna Butonu ->Turuncu ile işaretlediğiniz yer
Soldaki Buton -> Sağdaki butonun altından sol tarafa meyilli Turuncu ile işaretlediğiniz yer
Sağdaki Buton -> Sağdaki butonun altından sağdaki tarafa meyilli Turuncu ile işaretlediğiniz yerin altındaki yer.
1. Bunlar ilgili butonlarun birer ucu

2. Diğer ucunun GND olması lazım Yani sizin kırmızı ince çizgilerle gösterdiğiniz noktanın GND' ler ile brleşik, kısa devre olduğnu teyid edin. (o nokta fotoda tam net değil)

3. +V yi bulmaya çalışın (veya tersi olabilir yani baskılının diğer yüzü GND bu gördüğümüz yüzü +V olabilir.

4. Şimdilik multimetre yetrli ancak statik elektrik ile kolaylıkla bozabilirsiniz veya, ölçerken, SMD entegrenin bacakları kısa devre olabilir, bozulabilir.

5. Kullandığım terimlere yabancılığınız varsa, hiçbirşey yapmadan sorun.

Kolay gelsin

1. Evet dediğiniz gibi.
2. Evet sizin sarıyla işaretlediğiniz yerler ile alttaki en soldaki kare, bu karelerin sağındaki 1 rakamı ve sol alt tarafta yukarından aşağıya doğru sıralanmış 8 pinli kısmın en altındaki pin GND hattı kısa devre modunda multimetre buralarda ötüyor.

3. Enerji vererek 7 pinli kısmın en altındaki pine siyah probu sabit tutanarak, kırmızı probu diğer pinlere tek tek değdirdim. voltajlar bu şekilde;

1. 5v -> +V kısım burası anladığım kadarıyla sabit 5v geliyor.

2. 3,28v

3. 0v

4. 3,28v

5. 3,28v

6. 3,28v

7. GND

Son düzenleme:
1. Tamam, ancak foto ile anlatın, daha kolay olur ve hata, yanlış anlama minimuma iner..

2. Baskılı devre yolunu takip ederek bağlantıları bulabilirsiniz.

3. Turunucu buton padlerinin bağlandığı noktaları arıyoruz.
Buradaki amaç yanyana olan ve PCB üzerinde varsa soket bağlantısı? onu bulmak. yoksa bu nuktalar kullanılabilir ancak saha zor ve tehlikeli olur.
Mavi içinde gösterilen bakır yollar , butonun diğer ucunun GND ye bağlı olduğunu gösteriyor.

4. İlgili butona basıldığında turuncu üzerindeki voltaj ?

PG_Drives_4.webp

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri