Adım Kaçırma Sorunlarına Karşı Enkoderli Step Motor ile İlgili Bilgiler

Katılım
3 Ocak 2019
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
33
adim-kacirma-sorunlarina-karsi-enkoderli-step-motor.png


Şahin Rulman olarak hazırladığımız blog yazılarında bu haftaki konumuz enkoderli step motorlar olacak. Adım kaçırma sorunlarına karşı etkili olan enkoderli step motor ile ilgili bilgiler sunacağımız bu yazıda, enkoderli step motor satın almak isteyenlerin genel olarak nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve diğer step motor çeşitlerinden farklarını anlatacağız. Sizler için faydalı bir içerik olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Enkoderli Step Motorlar Hakkında Genel Bilgi

Enkoderli step motorlar, özellikle adım kaçırma gibi durumların problem yaratacağı, adım kaçırma konusunda hassasiyetin olduğu projeler için büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu motorların kapalı çevrim sistemi ile donatılmaları, adım kaçırma problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Çalışma esnasında bu motorlar dönüş hızları sırasında sinyaller vererek bilgilendirmeler yapar. Enkoderli step motorların en önemli özelliklerinden bir diğeri ise sizin belirlendiğiniz zaman diliminde step motorun kaç tur attığını size göstermesidir.

Enkoderli step motorlar, step motor sürücüleri ile birlikte senkronize olarak çalışmaktadırlar. Motorun çalıştığı esnada adımlarda meydana gelen problemler anında step motor sürücüsüne iletilmektedir. Bir step motor çeşidi olan enkoderli step motorlar kendi aralarında da üç çeşide ayrılmaktadır. Bunlar; enkoderli redüktörlü step motor, enkoderli planet redüktörlü step motor ve hibrit servo sürücüdür.

Enkoderli step motor satın alırkan dikkat edilmesi gereken başlıca özellikler aşağıdaki gibidir:
  • Motorun maksimum torkuna,
  • Motorun tutma torkuna,
  • Motorun flanş ölçüsüne
Şimdi ise enkoderli step motorları diğer step motor çeşitleri ile genel özelliklerini karşılaştıralım:

Enkoderli Step Motor mu Redüktörlü Step Motor mu?

Enkoderli step motorun genel özelliklerini yukarıda sıralamıştık. Bu motorlar özellikle adım kaçırma problemlerinin yaşanmasının çok önemli olduğu projelerde ön plana çıkıyor. Redüktörlü step motorlar ise makinelerin dönüş hızlarını stabilize etmektedir. Yani makineler için uygun dönüş hızı ne ise makinenin dönüş hızını o doğrultuda azaltır ya da yükseltir. Öte yandan hız değişiminin çok ani olduğu durumlara tepki vermesi ve düşük hızda dahi yüksek tork ihtiyacını karşımalası bu step motor çeşidinin ön plana çıkan bir başka özelliğidir. Hangisini tercih edeceğiniz bu step motorların özelliklerinin ihtiyacınızı ne oranda karşıladığı ile ilgilidir.

Enkoderli Step Motor mu Planet Redüktörlü Step Motor mu?

Planet redüktörlü step motorlar adını, mekanizma içerisinde yer alan dişlerin birbirleri etrafında dönmesinin gezegen hareketlerine benzetilmesinden almaktadır. Planet redüktörlü step motorların en önemli özelliklerinden bir tanesi düşük hızdan yüksek tork taleplerini kolayca karşılayabilmesidir. Bu step motor çeşidinin kontrolü için bir step motor sürücüsüne ihtiyaç duyulmaktadır. Hangi çeşit step motoru tercih edeceğiniz bir önceki bölümde belirttiğimiz üzere ihtiyaçlarınızı karşılama gücü ile alakalıdır.

Enkoderli Step Motor mu Frenli Step Motor mu?

Frenli step motor çeşidi özellikle elektrik kesintilerine karşı etkilidir. Nitekim yapısı sayesinde herhangi bir elektrik kesintisi olması halinde motorun çalışmasını durdurur. Bunu yaparken de motorun mevcut konumunu korumaktadır. Bu özelliği sayesinde elektrik kesintilerinde motor mekanizması alacağı potansiyel zararlardan kurtulur. Tıpkı planet redüktörlü step motorda olduğu gibi çalışması için bir step motor sürücüsüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Adım kaçırma sorunlarına karşı etkili olan enkoderli step motorlar ile ilgili hem genel bilgi verdiğimiz hem de diğer step motor çeşitleri ile karşılaştırmalar sunduğumuz blog yazısının sonuna geldik. Enkoderli step motorlar ya da başka bir ilgili konu hakkında sorularınızı soru-cevap forumu üzerinden bizlere iletebilirsiniz. Dilerseniz bizlere 0212 576 04 06 numaralı hattan da ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://www.sahinrulman.com/blog/ad...arsi-enkoderli-step-motor-ile-ilgili-bilgiler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
hibrit servo sürücülü enkoderli step motor alarma düştüğünde tüm sistemi mi durdurur yoksa sadece alar a düşen motor mu durur?
 
Keşke kıyaslamaya servo motoruda ekleseydiniz. Şahsen enkoderli step motor ile servo motorun aralarındaki avantaj-dezavantaj ilişkisini merak ediyorum.
 
Merhaba..
Konu ile alakalı adım motorlarındaki kacırma sorunu yazilimsal olarak çözülebilecegini düşünüyorum.. bunu bir ornekle acıklamak gerekirse ;
Bilindigi gibi tam turda 400 adim olan bir motora , full stepte, sistemden gonderilen 400 adet pals ile motor tam turunu tamamlamaktadir.. ancak bir takim problemlerden dolayı 380 veya 399 gibi adimlar atip gorevini tam yerine getirememektedir.. buna cözum olarak motor miline 400 adimli bir enkoder baglanip, sistemden motora adim sayisi belirtilmeksizin cevirme komutu verilir.. hangi port kullanilacaka yazilima dinleme pinlerinden 400 adet gelen pals saydirilir.. bu kosul olustugunda program sonlanir ve motor tam turunu belki 405 pals ile tamamlamis olur.. ozetle gonderilen bilgi degil mekanik olarak motor miline bagli olan enkoderden gelen bilgi yazilima okutulmalidir..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst