Acil Durum Aydınlatma Devresi (Paylaşım İçerir)

Katılım
27 Ara 2019
Mesajlar
137
Puanları
6
Merhaba arkadaşlar. Bir süredir KiCAD öğrenmeye çalıştığım için boş zamanlarımda alıştırmalar yapıyorum. Forumdan bir arkadaş elektrikler kesilince karanlıkta kalmamak için, tavanda gizlenmiş LED sistemini besleyecek bir devre istemiş. LED sistemini görmedim, nasıl birşey olduğunu bilmiyorum. Ancak standart 12V LED şeritlerinde kullanılabilecek basir bir devre tasarladım:

ACİL DURUM AYDINLATMA 15V ŞEMA.png


Görmüş olduğunuz devre 15V akım kesmeli akü şarj cihazı istemektedir. Çünkü 7/24 güçte kalacak ve aküyü devamlı takviye edecektir. Bu nedenle doğrudan güç kaynağı bağlamak sakıncalıdır.

Bir diğer devre de şu:
ACİL DURUM AYDINLATMA 220 ŞEMA.png


Devremizin bazı tehlikeleri var. Bu devre elektronikçiler arasında pek sevilmeyen, ancak Çin gibi dev üreticilerin çok sık başvurduğu Kapasitif düşürme tekniğini kullanıyor. Bu da devremizin TEHLİKELİ OLDUĞU anlamına geliyor. Şebekede takılı iken devremizin hemen her yerinden 220V dolaşmaktadır. DİKKATLİ OLUN! Batıda "voltage dropping capacitor" olarak bilinen bu kapasitörün değeri 680nF'dir. Seri şekilde bağlı olduğu devrede hem röleyi beslemekte hem de zayıf akım ile aküyü şarj etmektedir. Elektrik kesintisi olduğunda röle enerjisiz kalacak ve batarya gücünü LED şeridine yönlendirecektir.

Her iki devrede de LED şeridine seri olarak 2,2R-5W direnç bağlanmıştır. LED şeridinin akımı, LEDler ısındıkça artacağı için bir LED sürücü devresine ihtiyaç var idi. Ancak elimizdeki imkanlar ile en ucuz ve basit devreyi kurmaya çalıştığımız için, bu direnç ile akımı kontrol altında tutmaya çalıştık. Direncin ısınması bu nedenle normaldir.

Yine her iki devrede Bataryanın artısına 3Amperlik bir şotki diyodu koydum. Bunun nedeni, elektrikler kesildiği anda bataryanın röle bobinini tersten besleyerek rölenin takılı kalmasını önlemek, ayrıca silikon diyotların 0,7Voltluk gerilim düşümünün batarya şarj voltajını aşağı çekmesini önlemektir. (şotki diyotlarının gerilim düşümü 0,3V kadardır)

Şayet her iki versiyonda da bir yanlışlık görürseniz bildirin. Elden geldiği kadar titiz çalıştım. Ama dikkatsizlik sonucu bir yanlışlık olmasın.

Devreyle ilgili diğer resimler:

direkt 220V ile çalışan.

Acil Durum Aydınlatma Kiti Projesi Tip-2-3D.png



2019-12-30-044606_1280x1024_scrot.png


15V akü şarj denetleyicisi ile çalışmak zorunda olan:

Acil Durum Aydınlatma Kiti Projesi3D-1.png


2019-12-30-030533_1280x1024_scrot.png


DOSYALAR EKLENMİŞTİR.
İndireceğiniz zip içeriği örnek resimler, her iki devrenin BAKIR ve ELEMAN baskı PDFleri, ayrıca KiCAD proje dosyalarını içermektedir.

Yaparsanız güle güle kullanın.

NOT: 220Voltla çalışan devreden neden 400V'luk değil de 100Volt'luk kondansatör konduğunu sormayı unutmayın ;)
 

Ekli dosyalar

  • Acil Durum Aydınlatma Kiti Projesi.zip
    568.3 KB · Görüntüleme: 13
Merhaba arkadaşlar devrede küçük yanlışlıklar var.

1-En üstten 2. devre şemasına dikkat edin, Rölenin eksi bacağından eksi hattına seri bağlı direnç 68R-1K yazmışım yanlışlıkla. Doğrusu 68R-1W olacaktır.

2-Şotki diyotlarının gerilim düşümleri 0,36V olarak bilinse de bu, her tip şotki diyodu için(ve diğer diyot tipleri için de) geçerli değildir. Yukarıdaki örneklerde 3Amperlik şotki diyotları kullanıldığı için, muhtemelen 1Volt civarında Vf değeri olacaktır. Bu konu ile ilgili olarak hangi diyotu kullanacaksanız, dataşetine bakmayı ihmal etmeyin.

3-Devrede oto-kesmeli şarjör kullanmalısınız demiştim. Aslında kullanmak zorunda değilsiniz. Akünün tampon şarj akımını tesbit ederek uygun bir seri direnç ile 15V Girişine uygulayabilirsiniz. (15V girişli devre için söylüyorum, 220V girişli devrede çok zayıf akımla besleniyor akü) Bu seri direnci en azından 5W taş direnç seçmeniz yerinde olur.

Teşekkürler.
EK YAPIYORUM:
Devreyi tekrar ele aldım ve daha uyumlu hale getirmeye çalıştım. Orjinal devrede güç direncinin dik durması kutulamada sıkıntı çıkarabilirdi. Ben de bunu düşünerek onu yan yatırdım. Daha da önemli gelişme, Akü şarj direnci ekledim. Bu dirence bir değer belirtmedim; Ref*** yazıyor. Çünkü seçilecek akünün sığası belirleyecek tampon şarj akımını. Dolayısıyla bir rakam vermekten kaçındım. Ohm ve kirşof yasalarından faydalanarak uygun şarj direnci yaklaşık olarak bulunabilir. Tabii ki uygulamada bazen formüller tutmayabiliyor, ampermetre ile ölçüm yapılarak aşağı/yukarı uygun direnç kullanılabilir.

ACİL DURUM AYDINLATMA 15V ŞEMA.png

Devrede tampon şarj için Rx direnci eklendiğine ve değer verilmemiş olduğuna dikkat edin. Ayrıca röleye daha fazla stabilizasyon amacıyla paralel bağlı kapasitörü kaldırmak zorunda kaldım. Bunlar da diğer resimler:

Acil Durum Aydınlatma Kiti Projesi3D-1.png
Acil Durum Aydınlatma Kiti Projesi3D-2.png

Dikkat ederseniz taş dirençleri yan yatırmışım. Yine de olaki aşırı ısı oluşursa diye, devreyi yaptığınızda karta bitiştirmeden aralık bırakarak lehimleyin ki kartı zamanla sarartıp yakmasın.

Baskı şemalarını ekliyorum:
 

Ekli dosyalar

  • Acil_Durum_Tip3.zip
    19.3 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Merhaba emeğiniz için teşekkürler devrelerden çok fazla anlamıyorum fakat size bir sorum olacak.
5 katlı bir apartmanda sürekli ışıldakların pert olmasından şikayetçiyiz bizde, sizin yapmış olduğunuz sistemi kurup araç aküsüyle desteklersek 15 metre, 3 çipli yada tek çipli şerit led kullansak verim alabilirmiyiz yada nekadar süre yanar bu sistemle ledler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,519
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst