AC çalışan cihazlarda L N girişin mantığı ?

vecivicivokke

"Elenktirink elaktirinik olurmu onsuz evlilink? "
Yönetici
Yönetici
Zaten içeride diyot varken neden insanı strese sokuyorlar sizce açıklaması nedir . Mesela Resimdeki alet 220 girişe sahip kasa tipi tıp c adaptör. Klamense L N kodlama yapmışlar. Sebebi neydiki acaba ?

Ekli dosyalar

• IMG_20260110_091135.webp
    IMG_20260110_091135.webp
    94.5 KB · Görüntüleme: 35
standart kullanılan, genellikle evsel cihazlara sanırım yönetmelik (ab standartı) gereği yazıyorlar. bu güne kadar hiç iplemedim. çaktım geçtim ama tamire gelen çok gıcık aletler vardı faz ve nötr belirtilen yerden giriş yapmayınca çalışmıyorlardı. genelde göstermelik bir giriş bilgisi standartı. göm gitsin çalışmazsa uçların yerini değiştirirsin yada fişi çevirip takarsın.

Bütün AC cihazlar yerine mesela metal şaseli SMPS ler üzerinden konuşursak, bu SMPS'leri de pratikte istediğin yönde bağlarsın, bir sıkıntı olmaz. Ancak özel durumlarda yön önemli olur. Mesela SMPS üzerinde ölçüm veya tamir yapıyorsun. O zaman fazı nötrü doğru bağlayıp şema üzerinde mantıklı sinyal takibi yapabilirsin.

Veya çok faşist güvenlik standartları olan bir işletmede kullanılıyor bu SMPS ve adamlar şöyle bir kural koymuş: "SMPS içerisindeki sigorta atarsa, SMPS in hiçbir yerinde şebeke voltajı olmasın". O zaman SMPS L sini faza bağlamak lazım. Böylece sigorta atınca fazı ayırmış olur. Ama tabi gerçekçi düşünürsen, hiç kimse "benim firmada güvenlik standartları var, dolayısıyla bu bozuk SMPS içinde voltaj yoktur" diye iş yapmaz. Özeliikle Türkiye'de. Adam yeşil/sarı kablo ile bir yere faz çekiyor 😁

Sayın ustam " izolasyon zayıf veya toprağa yakın" ne demek açar mısınız rica etsem
@taydin benim yerime açıklamış.
Bu tür devreleri incelerken genellikle Faz ve Nötr tam simetrik yapıda olmadığını görürüz. Basit anlatımı ile 220V AC yi tek diyotla doğrultup, kondansatör üzerinden DC almayı hayal et.

@taydin benim yerime açıklamış.
Bu tür devreleri incelerken genellikle Faz ve Nötr tam simetrik yapıda olmadığını görürüz. Basit anlatımı ile 220V AC yi tek diyotla doğrultup, kondansatör üzerinden DC almayı hayal et.
bir zamanlar kondanstör boşaltmak için böyle bir devre hazırlamıştım, kaynak makinelerinin kondanstörlerine sağlamlık testi yapıyordum. tek diyor testere diş yapıyor dalgayı değil mi?

bir zamanlar kondanstör boşaltmak için böyle bir devre hazırlamıştım, kaynak makinelerinin kondanstörlerine sağlamlık testi yapıyordum. tek diyor testere diş yapıyor dalgayı değil mi?
KÖTEK 🤜 👊 🤛 kafana gözüne kulağına kuyruğuna :P
Diyot testere dişi yapmaz. Gondansatör de dişlemez.
Teoride kondansatör tam dolu iken uçlarında düz DC görülür. Yarım dalga doğrultucuda alt alternas olmadığı için en küçük bir yükte bile gerilim düşer. Bu da RIPPLE denilen nanelerin yarım dalga doğrultucularda daha fazla olacağına işaret eder. Alt alternas olmayacağı için yüke göre tam sıfır gerilime kadar düşme durumu bile olabilecektir.
İşte bu gibi durumlarda çıkış sinyali bir testere dişi gibi görünebilir.

KÖTEK 🤜 👊 🤛 kafana gözüne kulağına kuyruğuna :P
Diyot testere dişi yapmaz. Gondansatör de dişlemez.
Teoride kondansatör tam dolu iken uçlarında düz DC görülür. Yarım dalga doğrultucuda alt alternas olmadığı için en küçük bir yükte bile gerilim düşer. Bu da RIPPLE denilen nanelerin yarım dalga doğrultucularda daha fazla olacağına işaret eder. Alt alternas olmayacağı için yüke göre tam sıfır gerilime kadar düşme durumu bile olabilecektir.
İşte bu gibi durumlarda çıkış sinyali bir testere dişi gibi görünebilir.
leyn angaralı, dövme çocuğu, ben elektronikçi değilim. ben cahil bu kadar biliyor. gelecem o angaraya kötek göreceksin.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri