Günün sorusu: Elektronik ile ilgili basit eğlencelik sorular

Erdem⁣

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
713
Puanları
106
Arkadaşlar böyle eğlencelik elektronikle ilgili basit sorular hazırladım. Eğer ilgi görürse devam edeceğim.

Siz de katkıda bulunmaktan çekinmeyin. Eğer eğlencelik, elektronikle ilgili basit sorularınız varsa bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

İlk sorumuz geliyor.

İnsanların sesleri neden telefonda, yüzyüze konuşmanıza göre daha farklı duyulur?
 
Çünkü sesi elektriksel sinyallere dönüştürdükten sonra elektronik devre elemanlarında bir kısmı gürültü bir kısmı da kayba uğrayarak değişim gösteriyor. Yani bugün sesim bir farklıysa Helyum gazı koklamış da olabilirim. Diğer soruya geçelim :D:micro:
 
Kuşları neden elektrik telleri üzerinde dururken elektrik çarpmaz :)
 
Kuşları neden elektrik telleri üzerinde dururken elektrik çarpmaz :)

Akımın akabilmesi için bir yol izlemesi gerekir bu yolun direncinin de normal akış yönündekinden (taşıma hattı telinden) az olması gerekir yani kuş bir ayağıyla yere temas sağlarsa kedilere gün doğar :)

Elektrik kim tarafından bulunmuştur? (Google a sorup yazmak yok :))
Elektrik ilk keşfedildiğinde DC akım olarak mı AC akım olarak mı bulunmuştur?
 
Kuşları neden elektrik telleri üzerinde dururken elektrik çarpmaz :)

Kuşu elektrik çarpması için vücudundan akım akması gerekir. Kuşun vücudundan akım geçmesinin iki nedeni var. Bunlardan bir tanesi kuşun ayaklarının altındaki tele göre, vücudunun gösterdiği direnç çok yüksek. Kuşu tek yönlü bir dağ yoluna, teli ise bir otobana benzetebiliriz. Bu yüzden akım telden geçecektir.

İkinci neden kuşun vücudundan bir akım geçmez çünkü ayakları arasında bir gerilim farkı yok. Kuş ayaklarını aynı kablo üzerine koyduğu için kuşun vücudunda bir gerilim farkı oluşmuyor. Dolayısıyla akım geçmiyor. Eğer kuş kabloya dokunurken bir taraftan toprağa, ya da toprağa bağlı bir nesneye dokunsaydı bu durumda elektrik çarpardı.

İnsanların sesleri neden telefonda, yüzyüze konuşmanıza göre daha farklı duyulur?

telefon.png

İnsan sesinin frekansı 20Hz ve 20kHz aralığında bileşenler içerir. Yani ses işleyen devreler bu frekans aralığı ile uyumlu olmak durumunda. Ancak telefon hatlarının sınırlı bir bant genişliği var. Bunu yukarda sağdaki resimde görebilirsiniz.

Telefonlar 3.5kHz'ın üzerinde frekansları kırptığı için dolayısıyla tüm insanların sesi telefonda değişir. Yüksek kaliteli ses sistemlerinde ise devreler tüm bu frekans aralığını içine alacak şekilde tasarlanır.

Başka bir soru daha :)

Frekans cevabı nedir?
 
Girişin frekansı değiştirerek, çıkış işaretini gözlemlemeye frekans tepkisi denir.
 
Bir soru da benden.
İnsanlar kendi sesini kaset, video, cd. gibi kayıt cihazlarından dinlerken " aaa benim sesim ne kadar farklıymış " derler. Neden ?
 
Aha. Şansa bak! :)

Ya sayın Şef'le aynı kitabın aynı bölümünü okuyoruz. Ya da sayın Şef şu an benim okuduğum kitabı daha önceden okumuş.

Bu kitap giriş bölümünde öğrencilere haftada 40 sayfa okuyup 40 problem çözmelerini öneren kitap mıydı acaba?

Eğer bu sorunun yanıtı evetse ben diğer arkadaşlara da fırsat vermek açısından sorduğunuz sorunun yanıtını yazmayacağım. Ya da bir sürü geçtikten sonra yazabilirim.
 
Sayın Erdem.
Hangi kitaptan bahsettiğinizi bile bilmiyorum. Öyle bir kitabın varlığından haberim yok.
Bulmacada insan sesi işlendiği için aklıma geldi öylesine sordum. Doğrusu cevabını ben de merak ediyorum. Kendimce bir açıklamam var ama ne kadar doğru bilmiyorum.
 
Bir soru da benden.
İnsanlar kendi sesini kaset, video, cd. gibi kayıt cihazlarından dinlerken " aaa benim sesim ne kadar farklıymış " derler. Neden ?

öncelikle şunu açıklayayım. Bu tespit doğrudur ancak herkese öyle gelmez. yani aileniz sizin kaydettiğiniz sesinizi dinlerken anormal gelmez. Bunun nedeni dijital ortam sinyaller falan değildir yani. öyle olsa ailenize de garip gelirdi. Bunun nedeni ses tellerinizin titreşimini östaki kanalından kulak zarınıza içeriden iletmesidir. içeriden gelen titreşimlerle ağzınızdan çıktıktan sonra dışarıdan dolaşarak kulağınıza gelen kendi sesinizin frekansı sadece dışarıdan duyan insanlara ulaşan frekanstan farklıdır. O sebeple insan kendi sesini sadece dış kaynaktan duyduğunda (içeriden titreşim almayarak) farklı gelir.

Şunu da belirteyim. Eğer östaki kanalınızdan başka birinin östaki kanalına paralel atma imkanımız olsaydı o da sizinle aynı şekilde duyardı :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst