75 kw motor için gerekli malzeme

yavuz31

Usta Üye
Katılım
12 Ocak 2010
Mesajlar
1,187
Puanları
156
Yaş
47
arkadaşlar 75 kw motor hidrolik yağ basacak yıldız/üçgen çalıştıracağım demir çelik eritme kazanının kapağını açıp kapatacağım gerekli malzemeyi temin ettim ancak farklı öneriniz varmı

3 ad 3tf51 kontaktör
1 ad zaman rolesi
1 ad faz koruma rolesi
1 ad termik 80-100 amp
1 ad 160 amp tmş
3x70+35 nyy 15 mt için,

ayrıca 200 derece ısıya dayanıklı swiç,kablo,kumanda panosunu uzağa taşımak için scadaya eklemek için silikonlu elyaf cam kaplamalı 50x1 mm kablo 150 mt mesafeye vs tavsiyeleriniz nelerdir yazarsanız sevinirim

arkadaşlarımdan ricam kontaktör ,tmş,termik ve zaman ayarını daha iyi olması için tecrübeli arkadaşların tekrar sıralamasını istiyorum
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Selamun Aleyküm
Sayın Yavuz31 uzmanı olmayarak fikir vermek için yazalım.
Tecrübeliler biliyor da olsa hem izleyenlerin de incelemesi hem de kontrol için otomasyonun nasıl düşünüldüğü de yazılabilir.
Eritme kısmı harici yakın yerler de 200.santigrat: sıcaklığı buluyor mu bilmiyoruz ama elektrik hattını ve elemanlarını ısı kaynağından uzaklaştırmak yerine göre ısının geldiği taraftan yalıtmak vb eklemeler düşünülebilir.
Sistem tamamiyle hidrolik mantıkla da uygulanabilir. https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/hidrolik-piston-yukarı-aşağı-hareket.93214/ konusunda gerek konu içindeki linkteki hidrolik-pnömatik mantık devreleri (özellikle sonuncusu) ile gerek konu içeriği ile benzer mevzuat geçmekte.
Kapağın açılma kapanma pozisyonları switch yerine, o hatta bağlı basınç ölçümü ile de kontrol edilebilir. Bu halde hem kapanma belirli bir baskıda olur hem de aradaki takılma vb durumlarda sistem durmuş olur. (Gerçi emerjans vb güvenlik uygulaması zaten olmalı.) Bu tip uyarlamalarla elektrik elemanları sayısı azaltılabilirken, sıcak kısımlardan gerekli ekipmanları uzaklaştırma imkanı da artar.
Diğer taraftan bu güçteki motor zaten hidrolik işlerde kullanılıyor da bu iş için de mi kullanılması düşünülüyor yoksa sadece bu iş için mi düşünülüyor bilinmesi gerekir. Kapağın nasıl açılıp kapatıldığı (kapak ağırlığı kaldırılıyor mu yoksa kapak ev kapısı gibi döndürülüyor mu), ağırlığı ve sistemin diğer özellikleri verilirse sistem de incelenme imkanına kavuşur.
Sistem elemanları için verilen bilgilerin mukavemet vb bilgi amaçlı olduğunu, debi vb özelliklerin değişimi ile akışkan basıncının sınırların dışına çıkabildiğini (yani 250 bar isimli bir pompa debi, motor gücü ve basılan silindir hacim-alan bilgilerine göre sistemi patlatacak kadar basınca sebep olabilir.) kısaca hidrolik sistemlerde ağır hareketlerin ardında yüksek kuvvetlerin saklı olduğunu hatırlatırız..
 
Son düzenleme:
sayın cncarstirma yazdıklarınız çok hoş ayrıca teşekkür ederim

iş iskenderun demir çelik fab. muhtemelen elimdeki mekanik projeye baktığımda dev bir kazan yada kuyu muhtemelen benden istenilen bu kuyu kapağını emniyetli biçimde açıp kapamak kablo tava ve kablolar 200 dereceye maruz kalabilir zaten kabloları özel üretimle yaptıracağız elyaf camlı silikonlu kablo

ayrıca tava ve ekipmanları sıcak daldırma galvanizli. supportlar yine EAE uyumlu ve speratör (güç kablosu ve kumanda kablosu ayırıcı) mevcut kablolar boru içerisinde delikli EAE tavalardan kapaklı bir biçimde 150 mt montaj yapılacak Scada mevcut dolayısı ile kumanda panosu ile bilgi işlem odasına 50x1.5 kabloda çekilecek veya fiber kablo bahsini ettiğiniz basınç ölçüm olayı biraz kafamı kurcaladı sistemi tamamen dijital yaparsam ısıya dayanıklı biçimde sizin anlattığınız anolog sisteme göre daha mantıklı olmazmı işi anoloğa çevirdiğim an 4-20 0-10 dolayısı ile akım kayıpları yanlış okuma ve bundan kaynaklı panonun şişmesi encoder emko transmitter gibi argümanlar şartnamede istenmemekte
 
Rica ederiz Sayın Yavuz31
Sistemlerin tam olarak uzmanı sayılmayız yazdıklarımız fikir açısından değerlendirilebilir.
Esasen mekanik özellikler (mukavemet, mekanik kurulum, gücün/kuvvetin çalışma zamanı ile değişimi...), elektronik yönler ile değerlendirilmesi, yerine göre resim/çizim eklenmesi kapsamlı bilgi oluşturmuş olur.
Alınan bilginin analog/dijital işlenmesi bir tercihtir. Hat basıncının belirli bir basıncın üzerinde giriş kabul edilmesi analog sayılmaz. Kompresörlerdeki basınç şalteri biçiminde bir uygulama ile switch yerine kullanılabilir, ölçüm zaten olması gereken hidrolik hattın birçok yerinden yapılabilir. Tabi kapağın ağırlığı kapanma biçimi hat basıncını belirlediğinden, bu şalter etkin olması gereken basınç değerine göre seçilmelidir. Kapağın açık/kapalı durumları arası hareketindeki hat basıncı ile açık/kapalı durumdaki yüklenme ile oluşan hat basıncı arasındaki fark şalterin stabil çalışmasını arttıracaktır. Piyasadaki hazır ürünler incelenebilirken, bu tip bir ekipman tasarlanıp yaptırılabilir de. (hesap ardından torna vb) Switch yerine kullanılan bu sistem, ekipmanı sıcak bölgeden uzaklaştırma avantajının yanı sıra, bir nevi emerjans etkisi ile birlikte açık kapalı halleri belirli bir basınçta yaparak bu pozisyonların daha sabit olmasını sağlar. (Yine switch in yerinde olabilen herhangi bir değişim ile kapağın pozisyonunda gevşek ve ya aşırı yüklenmiş olması engellenebilir.)
Diğer taraftan linkteki hidrolik-pnömatik mantık devreleri de dijital bir uygulama mantığı olup elektriği işin içine sokmadan tamamen basınçlı akışkan ile işi çözmektedir.
Kapağın pozisyon tespiti için kapağa mekanik uzatmalar (linkler/çelik teller...) yapılarak da ölçüm yeri sıcak bölgeden uzaklaştırılabilir, bu pozisyonlardaki mini hidrolik silindirlerin switch yerine itiklenmesi ile de alınan bir hidrolik hattın diğer ucunda bir switch vb çaıştırılabilir. (Bu tip bir hidrolik switch uyarlamasında akışkan genleşmesinin ölçüme etkimesini azaltmak için mini silindirin stroğu arttırılmalı, yüksek sıcaklık için de farklı akışkanlar düşünülmelidir.)
Kapağın örtülmesi ile kapağa temas eden sivri iki elektrod switch gibi kullanılabilirken, kabloların özel üretildiği bir uygulama için, porselenin yüksek sıcaklığa dayanımı ve yalıtkanlığı ile bu konuda bahsedilmemiş nice sıcaklıklar için switch yapılabilir. Porselen kofa, eski sigorta başlıkları vb ile basitçe yapılabilirliği düşünülebilen bu tip bir ekipman, Sayın By Lent in açılmasına vesile olduğu kendin yap https://www.kontrolkalemi.com/forum/kategori/kendin-yap-bölümü.172/ bölümünü muhattap alıyor olsa gerek. (Erimiş metali basan pompalar olduğu gibi, erimiş metalin içinden numune alan metal ve kağıt malzemeler bulunmakta. Bu tip kağıt ile yalıtılmış metal uçlara üzerinde bekleyen hareketli iletken metalin teması basit bir mantık olabilir.)
Direk sonuçtan ölçüm ve ya sonuca işaret eden bir emareden ölçüm ve ya sadece sonuca gidilen yolun yapılması gibi değişik kontrol yöntemlerinden tercih edilmesi gereken halde; lazer ile (kapak üzerinde bir yansıtıcı ve ya kapağın lazerin önünü kesmesi vb) uygulama düşünülebildiği gibi kapağın açıldığında (var ise) yayılan ışıma ( kimi zaman görülmese de sıcaklıktan kaynaklanan) ölçüm için kullanılabilirken, kapanma açılma anındaki seslerin (dalga özellikleri ile) incelenmesi (belki mekanik titreşim ile) her ne kadar farazi gibi de olsa en azından bir düşünce geliştirme yoludur.
Bir merkeze bilgi gönderimi de rf kablosuz , lazerli bilgi aktarımı ile olabilirken, yine hidrolik hat ile (metal boru hattı vb) ve kimi mekanik yöntemlerle olabilir. Mekanik bu tip bilgi aktarımı için sadece açık-kapalı pozisyon tesbiti mi yoksa daha fazla bilgi mi içeriyor buna göre aktarımın nasıl işlenmesi gerektiği incelenmesi gerekir. Sistem kurulumunu bilmiyoruz ama gergin çelik tel ile de birşeyler düşünülebilir.
Başarılar dileriz..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,219
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst