7107 ile ısı ölçümü

Katılım
2 Mar 2015
Mesajlar
138
Puanları
1
Yaş
44
Merhabalar. Ben 7107 ve lm35 ile ısı ölçüm yapmak istiyorum.
Devre olarak datasheetteki devreyi kullandım. Ancak digitteki değerler sürekli değişiyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Devreyi 7805 ile besliyorum.
 
sizin bu soruyu sanırım başka bir yerde videolu olarak gormustum.

daha önce lm35 ile sıcaklık göstergesi yapmıştık bir arkadaşla. Devreniz projeboard üzerine kurulu sanırım. Çok karışıktı devrenizi tekrar kurmanızı öneririm.
 
Birkaç platformda bu konuyu açtım. Ancak videolu olan benim değil. Eğer mümkünse çalıştırdığınız devrenin şemasını gönderebilir misiniz? Ben pek datasheetlerdeki örnek devrelere güvenmiyorum. Ve İnternette bir sürü farklı devre var.
Bir de sıcaklık ölçerken sensörün ısısı arttırdığımda sanki 7017 deki göstergede ısı düşüyor. Bu neden olabilir?
 
su an işteyim. Akşam devre şemasını evdeki pc den eklerim. Unutursam akşam hatırlatırsınız.
 
İyi akşamlar sayın cemil sivas.

Gecikme için özür dilerim. İşlerin yoğun olması nedeniyle dün bilgisayar başından giriş yapamadım.

Aslında devre zor bir devre değil. LM35 in çıkış bilgisi lineer bir çıkıştır. Misal 25 C de 250 mV çıkış verir. 10 C de 100 mV çıkış verir. Biz bu çıkışı 7107 ile yapmış olduğumuz dijital volt metre ile 7 segment displayde voltaj okuyarak görüntülüyoruz.

Aşağıda asimetrik beslemeli bir 7107 uygulaması ve giriş ucuna bağlı LM35 devresini görüyorsunuz.

Takıldığınız yerde elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Sizde yaptığınız devreyi paylaşırsanız sorun bulmak için elimizden geleni yapmaya çalışırız.

Kolay gelsin.
termometre_th.jpg
termometre1.jpg
termometre2.jpg
termometre3.jpg
 
Şu an verdiğiniz şemadaki devreyi çalıştırdım. Çok teşekkür ederim. Ben 1. digiti yani 23.2 yi de ekrana yazdırıyorum. O değer 1-2 değer arasında oynuyor. Onun haricinde sorun yok. Bununla ilgili fikrinizi de alabilirim. Tekrar teşekkür ederim.
 
Şu an verdiğiniz şemadaki devreyi çalıştırdım. Çok teşekkür ederim. Ben 1. digiti yani 23.2 yi de ekrana yazdırıyorum. O değer 1-2 değer arasında oynuyor. Onun haricinde sorun yok. Bununla ilgili fikrinizi de alabilirim. Tekrar teşekkür ederim.

Elinize saglik. Sorunun cozuldugune sevindim . Son dijitin oynamasi lm35 in sicaklikla cikisinin degismesinden kaynakli oldugunu dusunuyorum. Bunu cozmek icin yapacaginiz islem cok basit.

7107 nin olcme ucu ile sase arasina dusuk degerli bir kondansator takmaniz yeterli olacaktir. Deger ne derseniz 4.7 nf gibi degerle baslayin yukselterek devam edin. Degeri en stabil gordugunuz kondansatorde birakin. Deger hic degismez ise kondansatoru kucultun.

Kolay gelsin.
 
ayrıca lm35 +5v ucunu ve gnd ucunu dijital devreden köprüleme şeklinde değil direk 7805 çıkışlarına ayrı kablolarla bağlayın. 7805 den lm35 e giden kablolardan başka bir yere gnd veya vcc bağlantısıda yapmayın. bu şekilde yıldız bağlantı yapmış olcaksınız.
 
Tekrar teşekkür ederdim. Dediklerinizi uygulayıp sonuçlarını yazacağım. Ben de dediğiniz gibi tüm +5 ve gnd leri ortak bağlamıştım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst