500 kw üretim santrallerinde bulunan elektrik bileşenleri

sayın Meraklı elektrikci abim ve cncarastirma arkadaşım verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.santrallarin işleyişi ile ilgili genel malumat için çok faydalı bilgiler.ben,bilhassa santralde bulunan OG hücrelerin yapısını merak ediyorum.bu konuda çok farklı bilgiler veriliyor.konumuz 500 kw santraller olduğu için kapsamlı bileşenlere ihtiyaç yok sanırım.mesela bir şalt sahasına ihtiyaç yoktur.hangi OG hücreler olmazsa olmazdır?


Sayın baybeg,

Sen Lisanssız Üretim Santralleri ile ilgili soru soruyorsun galiba, biz de yeni 500 kw santral devreye aldık. Sorduğun soruyu şu şekilde izah edebilirim.

Üretilecek olan enerji A.G. barasına mı verilecek yoksa O.G. barasına mı verilecek? Bu soruya vereceğin cevaba göre senin sorunun cevabı da değişir. Eğer üretilen enerji A.G. barasına verilecekse bunun için bir O.G. hücreye ihtiyaç yoktur.

Üretilecek enerji O.G. barasına verilecek ise O.G. hücreler için ayrı bir korumaya ihtiyacın olacak zaten bu gibi tesisler için hücre firmalarından otoprodüktör korumalı hücre (gerilim trafolu-akım trafolu-çift yönlü akım koruma röleli) diye sorarak destek alabilirsin. Kısaca şunu söyleyebilirim Üretim Santralinden O.G. baraya bağlanacağın hücre mutlaka ama mutlaka Otoprodüktör Korumalı Hücre olacaktır. Başka hangi hücrelerin otoprodüktör korumalı olacağı bulunduğun bölgedeki TEDAŞ ın isteklerine göre değişir.

Ayrıca aklına takılan bazı soruların cevabını Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğinde de bulabilirsin.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn Ali-Kaynak devreye aldığınız 500 kw lık tsis ile ilgili resim ve teknik bilgi paylaşabilirmisin . Selamlar.
 
ben HES sektörü içerisinde olduğum için kendi bildiklerim hakkında yardımcı olmak ve bilgi vermek isterim. bunu bir örnek ile açıklamak isterim.
türbin gücüne : 500 MWm diyelim
generatör verimi : 0,97 (genelde böyle alınır)
generatör cosQ : 0,85 alınabilir.

burdan: (500 x 0,97)/0,85 : 570,58 MVA olarak bulunur.

kurulu güç ise (trafodan sonraki şebekeye verilecek güç) 500 x 0,97 x 0,99 = 480,15 MWe olarak bulunur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst