45kw yüksek basıç pompası-şalter atıyor

d_darko

Üye
Katılım
30 Ara 2008
Mesajlar
46
Puanları
1
merhaba arkadaşlar. sizin engin tecrübelerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var.

Su yumuşatma sistemi kurduk. 2 adet yüksek basınç pompamız var. her biri 45kw. bunları kontrol eden bir mcc panomuz var. ABB softstarter var her birinde, ve telemecanique 100A şalterler var. PLC ile komut ediliyor pompalara. üçü sırayla devreye giriyor. önce 1, sonra 2, sonra 3. Aralarında 20 sn süre var. Kalkış sürelerini 10sn ayarlamıştık. pompaların gücü 45kw, 80A. Pompaların debisi 70m3/h, 55m3/h'a düşürülmüş sistem için. Normalde çalışırken fazların akımını ölçüyorum pensampermetre ile, 65A çıkıyor. Kalkış anında çektikleri akımlar: ilk pompa 270 ampere kadar çıkıyor, ikinci ve üçüncü 245-260A civarı. Sorunumuz şu: bazen(tamamen rasgele zamanlarda) çoğunlukla birinci pompanın, bazen de ikinci pompanın şalteri atıyor. 3 gün atmıyor mesela, 4.gün yine atıyor. şalteri 80A'e ayarlı idi, 85A ve 90A denedik, yine atıyor rasgele zamanlarda. Şalterleri kendileri arasında değiştirdik, olmadı. şalterin birinden şüphelenip yenisini getirttik, taktık, yine olmadı. softstarter'ın süresini 10sn değil 8sn yaptık, yine olmadı.

Acaba problemin kaynağı tam olarak nedir? Şimdi benim düşüncem 100A şalter yerine 160A gibi yüksek akım kapasiteli bir şalter takmak(ama yine 85A'e ayarlanacak). Siz ne dersiniz?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bana kalırsa senin şebekende dalgalanma oluyor.
dolayısı ile voltajın düşmesi ile anlık amper atışı meydana geliyor..
öncelikle düşündüğümü tespit et doğruysa şebeken için çözüm ara derim
 
Şebekede problem olma ihtimali yok gibi birşey. Askeri bir bölgede çalışıyoruz ve elektrik kalitesi dışarıya göre çok daha iyi. Sistemi çalıştırırken voltajı da kontrol ediyorum, 393, 395volt gibi yaklaşık olarak.
 
anlık voltaj düşümünden bahsediyorum..
senin motorun dışında devreye girdiğinde dalgalanma yapabilecek bir alıcı varmı bunun araştırmasını yap çünkü senin sorunun bununla alakalı
 
Motorların arasındakı devreye girme zamanını uzaqın bence,
neden 10 sanıyeye ındırdinizdi. 20 sanıye yapılması bır tecrübedendır.Moto9r kalkınamadan, diğerı devreye gırıyor.
 
ana besleme hattında kesit sıkıntın varmı.ayrıca bu sistem kara tipi bir sistemmi.deniz tipimi.
 
Ana beslememizde kesit sıkıntımız yok, eski bir hat vardı, yenilendi, trafo binasındaki ana pano yenilendi, yeni şalter koyuldu, yeni kablo çekildi.

Sistem kara tipi bir sistem.

Sistemimizdeki en yüksek güç çeken cihazlar bu 3 yüksek basınç pompası. Bunların haricinde ( bunlardan önce devreye giren ) 30kw'lık bir besleme pompası var.

Motorların arasındaki devreye girme süresi 20 veya 25 saniye olmalı. ilk başta 25'di, ama otomasyoncu arkadaş 20sn yapmış olabilir. Motorların kalkış süresi için de 10saniye uygun diye düşünüyorum. 20sn çok uzun olur. 20sn boyunca yüksek akıma maruz kalacak şalter bu sefer. Kısa tutarsak demaraj akımını daha çabuk üzerinden atmış olmuyor mu?

Anlık gerilim düşümünü tekrar kontrol edeceğim pazartesi. Aklıma gelen birşey daha var, şalterin kalkış anındaki sıcaklığı. Normal 65A akım çekerken ılık oluyor elimle kontrol ettiğimde, ama belki kalkış anında çok ısınıyordur, kontrol edeceğim.
 
şalterin anma akımını çok düşük seçmişsiniz.kalkış anında 270 A çektiğinde göre şalter motor yol anma süresi oyunca 2,7 katı bir akıma maruz kalıyor.Şalterin akım-zaman eğrisinden anma akımının 2,7 katı akımda 10-50 saniye arasında termik açma yapacağı görülüyor. Eğer sık sık devreye girip çıkma olursa termik açma yapar.Bu durumda şalteri hemen kuramazsınız.Hemen kurabiliyorsanız şalter pik akımından ani açma yapıyordur. ( motor tam devreye girdiğinde açma durumu oluyor mu?) .bence direkt olarak 200 A şalter seçin. Zaten ABB nin soft strateri motoru termik olarak koruyor.Önemli olan kısa devre koruması. bunun için 200 A şalter takın!
 
şalterlerin kesinlikle ufak aynı sorun benimde başıma geldi standart da makinem 35-40 A de çalışıyor. ama ilk açılrken trafo 63 A i attırıyor.80 taktım bazen onuda attırdı.bende 100 taktım şimdi bir sorun yok zaten sistemin koruması varsa şalteri bira yüksek tutmanın bir mahsuru yok.
 
motorların arasındakı devreye gırme suresını uzatın motorların yolverme suresi ne salterinide 200 a.olarak degistir daha onceleri böyle bir problem oluyormuydu yoksa zaman icindemi mydana geldi ayrıca voltaj sorunun varmı yani gelen voltaj yüksekmi yüksekse tr dan kademe ayarını yap sorunun cözülür sanırım kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst