4 OHM 250 RMS Hoparlör 2 OHM da Bağlanınca Gücü 125 RMS e mi Düşer?

Hocam detayli cevabiniz icin teşekkürler. Buraya kadar zaten tamam.. anfinin bir kanali 2 ohm da 600 rms veriyor ve bizim paralel bagli iki hoparlorumuz bu gucu esit paylasiyor ve 300 er rms guce maruz kaliyorlar..

Sorum su ki.. 4 ohm da 250 rms gucunde olan bir hoparlor 2 ohm suruldugunde 125 rms gucunde mi olur? Yoksa 4 ohm da surulse 2 ohm da surulse 250 rms gucunde olusu degismez mi? Hoparlorun kendisinden bahsediyoruz.
Şu şekliyle olur; 2 ohm'luk eşdeğer empedansa paralel bağladığımız şekliyle çıkışı 2 ohm olan amfiyle sürülürse bu hop'ler eşit paylaşımla, amfi çıkış gücü hop. güç değerinden büyük veya eşitse eşit dağılımla kendi üzerlerine bu gücü alırlar. (ses çıkış gücünü veya çıkış kazancını)

Amfi gücü min 2 ohm empedans çıkışlıysa 4 ohm ve 2 ohm empedansla (paralel 2 hop. veya tek hop. olarak) ayni amfinin çalışmasında aslında söylediğiniz bu durumun tam tersi olur, aslında düşük empedanslı çalıştırmada her zaman daha fazla ses çıkış gücü elde edilir, yani 4 ohm .'da daha az RMS, 2 ohm.ludan ise daha fazla (2 kat) RMS ses çıkış gücünün elde edilebilmesi gerekir.

Daha kolay anlaşılması için paralel 2 adet hop. şeklinde değil sadece tek hop. leri (4 ohm 5 watt ve 8 ohm 5 watt) olarak düşünelim. Tek bir hoparlörü nispeten büyük amfi gücüyle 4 ohm ve 8 ohm 'luk hop empedanslarıyla çalıştırdığımızda ; 4 ohm 5 watt hop.'den 8 ohm 5 watt güçlü hopörlere göre daha fazla (yaklaşık 2 katı fazla) ses çıkış gücünü RMS değeri olarak ede ederiz. Hop. empedans değeri ohm olarak düştükçe ayni watt değeri hop. lerin etiketlerinde yazsa bile amfi gücü bu çıkışlara çok uygun olduğunda düşük empedanslı yani 2 ohm' ludan 4 ohm.'luya göre yaklaşık 2 kat daha fazla RMS çıkış gücü elde edilir. Bu olay amfi veya hop.lerin sahip oldukları empedans (omaj) değeri/watt değerli teknik özelliklerine göre veya doğrudan ohm kanununa göre işleyerek olmuş olur. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst