4-20 mA > 0-10V

dayi75

Üye
Katılım
3 Ara 2006
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Merhab arkadaşlar. PLC'den gelen 4-20 mA sinyali 0-10V yapabilecek bir devreye ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ben bununla ilgili şunu sormak istiyorum. Araya herhangi bir dönüştürücü koymadan Pic ile bu 4-20 ma Çıkışı nasıl ölçebiliriz. Sonuçta pic gerilim değerini okuyor akım değerini değil, böyle olduğu için de bir direnç ile bu akım ile üzerinde düşen gerilimi okumamız gerkir ama sensörler üzerinde çıkış gerilimi bilgisi yer almıyor sadece akım değeri yer alıyor. Bu konuya bir açıklık getirebilrmisiniz.
 
merhabalar sayın EXELANSKA sonuçta ortada bir sisteme aktarılabilecek bir güç var küçük bir işarette olsa pic gibi bir denetleyicide bunu değerlendirebilirsiniz. yapacağınız şey bu akım değerini bir direnc üzerinden geçirerek pic e gerilim olarak okutmak.burada dikkat edeceğiniz şeylere gelirsek pic giriş olarak kullanıldığında ne kadar akım akıtabilir içerisinden (20mA di sanırım çıkış içinde 25 mA),referans gerilimini oluşturabilmek,çözünürlüğünüzü ayarlamak,mesela ben 8 bit için gerilimi 256 kademe şeklinde ayarlıyorum diyelim bu durumda 00000001 çıkışportunun bilgisi ise 10/256=0,039 volta karşılık gelecektir.Analog çıkışı olan birpic vardır sanırım.yoksa bile portun(8bitiçin) en düşükbitten en yüksek bite doğru direçleri her defasında 2 katına çıkarmalısın.çokmu karıştı bilemiyorum.. sen bence sensörün çıkışına birdirenç bağlayıp direnç gerilimini ölç.sensör değişimlere nasıl tepki veriyor gözlemle sonra tekrar düşünelim.sakın çok küçük bir direnç bağlamayınız derim..10k olsa yeter..
 
Merhaba arkadaşlar vermiş olduğunuz cevaplar için teşekkürler.Ben projeyi tamamladım. Daha önce sorduğum soru için bulduğum cevapları da yazayım dedim geç ol sa da. Öncelikle gerçektende 4-20 ma olan bu sensörlerin çıkışlarındaki gerilim seviyesi boşta ölçecek olursanız 12 V civarında tabi boşta çalışanını bulabilirseniz çünkü bir çoğu seri olarak çalıştığı için uçları boşta olmuyor. Bu danormal şartler altında pic'in yanması için yetecek bir gerilim.Ancak mesele gerilim değil. Bu gerlim de pic den çok fazla akım geçmesi gerekirken bu tarz cihazlar akım kontrollü yapıldığı için 20 ma den fazla akım geçmesine izin vermiyor bu da pic in yanmasını engelliyor. Ancak geçen akımı okumak iiçin akım yoluna bir direnç bağlayarak direnç üzerinde ki gerilim okumak suretiyle ölçüm yapılıyor. 4-20 ma sensörlerin datashettlerini incelerseniz de bu seri direncin değeri belli bir aralıkta olmak zorunda 100R- 1000R gibi ve hangi direnci bağlarsanız bağlayın akım değişmmiyor cihaz her halukarda direnc üzerinden bu akımı geçiriyor. Örnek olarak 100 bar ölçümün sonucu 10ma ise sensörün çıkışına 100R de bağlasanız 10 ma geçiyor 1000R de bağlasanız 10ma geçiyor.

Pic 'in 5 V ile çalıştığı düşünülürse ve maximum geçecek akımın 20ma olduğu düşünülürse ohm kanununa göre olması gerekn direnç 250R dur.

Benim devrem 3.3V ile çalışıyordu bu yüzden ben iki tane 330R u paralel bağlayarak 165R direnç üzerinden bu akımı geçirdim.

pioneer5900 arkadaşıma cevanı için teşekkür ediyorum ancak 4-20 ma sensörün çıkışına 10k direnç bağlarsak 20ma geçtiğinde ölçeceğimiz değer 200V olcaktır ki bu da pic e zarar verebilir. Zaten direnç üzerinden sensörde bu akımı geçiremeyeceği için ölçüm hatası oluşur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst