Türkiyede bir şeyi yapmak almaktan çok daha pahalı. Üstüne bir de yaptırmak için bir sürü insanın kahrını çekiyorsunuz.
Bir anım aklıma geldi; çamaşır makinesine spider yaptıracağım. O zaman ev yaparım, bina dikerim diyen tornacılar 10.000tl fiyat isteyerek, boş vakitlerinin olmadığını söylediler.
Sonra sağ olsun memet usta diye birisi, olmaz ama seni kırmayayım dedi. Ölç biç getir.
14 gün dükkanında saatlerce bekledim. İşi bitsin benimle ilgilensin diye.
Götür getir.... Yani yaptığımız işi eve götürüp deniyordum ve hataları düzeltiyorduk.
Sonuçta yaptık bitti. Çamaşır makinesinin boya işi, rulman değişimi, spider çeliği falan filan derken o zamanın parası 2500tl masraf yaptım.
Sanayide 1700tl dedikeri kıytırık çeliğin 3mm daha kalınını internetten kargo dahil 400tl gibi bir fiyata aldım.
Neyse. Cihaz çalıştı sonra birisi Ankara'dan gelerek satın aldı. Sonrasında videoyu izleyen onlarca kişi aradı. Dedim asla yapmam, bir kere olur o iş, oldu ve bitti...
Şimdi kendi kendime 3d yazıcı yapabilir miyim diyorum? Mümkün ama bu uğraşa asla girmem. Bir yerde insana cinnet getirtirler ve büyük şehirde değilsem sanırım alacağım sıfır makine fiyatını geçer.
Bizim insanımız maalesef çok ahlaksız oldu. Ben anlatsam çok şey anlatırım da boşa yazmak istemiyorum.
Cihaz da bu he, izlemek isteyenler 2x yaparlarsa vakitleri boşa gitmemiş olur.