350kg yükün dairesel olarak kontrolünde motor seçimi konusunda yardım ?

Katılım
24 Tem 2014
Mesajlar
75
Puanları
1
merhabalar arkadaşlar, motor seçimi konusunda sıkıntı yaşıyorum. 350 kg ağırlığındaki bir çanağı kontrol etmek istiyorum . bildiğimiz çanak anten şeklinde olacak ama ağırlığı 350 kg olan bir çanak. bunu tek eksende 180 derece her seferinde 1-2 derece olacak şekilde sağa sola çevirmek istiyorum. redüktörlü dc motor olur mu diye merak ediyorum bu işte. bu 180 derecelik işi 10-11 saatte tamamlasını ön görüyorum.yani baya yavaş olacak. bu şeklide bir sistem için bu ağırlık ve rpm değerini baz alınarak bir türlü kw türünde bir güce ve uygun motora ulaşamadım. bu konuda yardımcı olabilecek birileri var mı acaba ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
bunlara baktım ama genelde yabancı kaynaklarda fırçasız dc motorlar öneriliyor. hatta şöyle ki :
fırçalı dc motorlar: enerji kaybı fazla, Bakım gerekiyor ve uzun omurlu değiller.
step motorlar : çok iyi hassasiyet veriyorlar, ama güneş ve sıcaklık fazla etkiliyormuş. konu hakkında bir makale de vardı hatta. üreticilerden de bir iki yazı okudum.servo da mantıklı .
zaten şöyle bir durum var ki ben hesapta garip birşeyler seziyorum.

çanak baya geniş olacak 3 metre. bunun eğimli duruşundan kaynaklı olarak olarak ağırlık merkezi orta noktadan 2 m uzakta olsun diyelim. 350 kgx10 =3500N eder.

moment = 3500x2m = 7000Nm eder. yani benim çanağın merkez noktada gövdeye bağlı olduğu yerde 7000Nm lik bir moment var . bunu karşılayacak olan da motorun miline aktarılacak olan dönme momenti olan motor torku olacak. (tork -moment karşılaştırılması olayına girmeyelim burda :) )

benim bu çanak hızlı dönmek zorunda değil .hatta ve hatta 10 saatte toplam 180 derece dönecek.motor günde 10 kez çalışıp her seferinde 5dk da 18 derece donse yeter.
bu da toplam olarak 180 dereceyi 50 dakikada ve tam bir devri de 100 dakikada tamamlayacağı anlamına gelir. burdan da devir 1/100 dev/dk. olur. şimdi torkum belli ve devrim belli ben burdan gereken gücü bulucam.

P=Txw
w=2xpixf
f= 1/100
burdan w=0,0628 dev/dk
burdan da P=0.01x7000= 439 W yapıyor. gerçekten 450 W lık güç ile bunu kontrol edebilir miyim? yani 24V luk, 18 A çeken bir motoru alıp da redüktör ile devrini düşürürsem bu 350kg mı döndürebilir mi ? neden bilmiyorum ama bana az geldi bu güç. sürtünme şu bu derken elbet 500W tı bulur ama bu hesap doğru mu diye de teyit ettirmek istedim. siz ne düşünüyorsunuz ?
T=F.d(T=tork-Nm, F=kuvvet-N, d=mesafe-m)
P=Txw(P=güç-W, T=tork-Nm,w= açısal hız-rad/sn)
w=2xpixf(w= açısal hız-rad/sn, pi=3.14, f=frekans veya burda devir hızı-1/sn,)
ben w'yu ve f'yi sn biriminde değil de dk biriminde hesapladım. rad/dk ve 1/dk şeklinde aldım.
@by lent
@korkmaz_design
 
Ne yapmak istediğini açıkça yazarsan yardımcı olanlar olur.
yapmak istediğin sistem in ebatı nedir. yataklaması nasıl olacak ,çalışması süreklimi olacak kesik kesikmi olacak elektrik AC mi DC kulanacaksın kaç volt kulanacaksın bunları belirtmelisinki tardımcı olalım,
 
Ne yapmak istediğini açıkça yazarsan yardımcı olanlar olur.
yapmak istediğin sistem in ebatı nedir. yataklaması nasıl olacak ,çalışması süreklimi olacak kesik kesikmi olacak elektrik AC mi DC kulanacaksın kaç volt kulanacaksın bunları belirtmelisinki tardımcı olalım,
sistem şu ki bir silindirik metal gövde üzerine oturtulmuş bir çanak olacak. güneş enerjisini odaklıyor merkezine.onun yaptığı iş farklı. benim konum ise çanağın hareket ettirilmesi. bu çanağı gün içinde güneşi doğuştan batışa kadar izleyeceği şekilde sağa sola çevirmek istiyorum. motor olarak şuanda aklımda fırçasız dc motor var. en uygunu o görünüyor. hani kontrolü yeterince hassas ve verimliliği de güzel. örnek çalışmalarda da hep onlar kullanılmış. motor gerilimi ister 12 olsun ister 24 v .farketmez. asıl mesele şu ki bu çanak yaklaşık 300-350 kg olacak. ve normal tv çanağı gibi de güneye eğimli duracak. ayırca onu sağa sola çeviricem(doğu- batı yönünde sadece). şimdi bu 350kg kütleyi hangi türde ve hangi güçte bir motor ile döndüreceğimi belirlemeye çalışıyorum. hesap üzerinden gitmek istiyorum çünkü ne yetersiz bir motor alıp işi batırmak ne de gereğinden fazla güçlü bir motor alıp fazladan enerji tüketmek istiyorum. bu sebeple 350 kg lık yükün oluşturacağı ağırlıktan, torka , ordan motor miline , ordan da motor gücüne doğru ilerleyip uygun güçte motoru secmeye çalışıyorum. günde 10 kez çalışaccak her seferinde 5dk çalışır vaziyette kalacak ve bu 5dk içinde sistemi 18 derece döndürmüş olası gerekecek. en temel hali ile yukarda verdiğim hesap sonucu 450 W lık bir motor iş görür şeklinde bir sonuc çıkıyor . bu bana az geldi. üstünde bir motor seçerim ama yine de sebebini tam bilmek istiyorum. burda ön göremediğim çok şey olduğunu düşünüyor ve gerek yaptığım hesabın teyit edilmesi adına gerekse de tavsiye almak adına sizlerle konuyu paylaşıyorum. yardımcı olabilirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler.
 
Arazi aracı vinçlerini araştırın derim (1000 - 2500 kg çekebilecek modeller var), ama en başta yataklama-rulman sistemi üzerinde durun, bunu yaptıktan sonra el kantarı ile basitçe düzenek kurup yatak üzerndeki silindiri çekin ilk hareket için gereken kuvveti belirleyeceksiniz. Ondan sonra gereken güce göre çıkış veren redüktörlü motoru kataloglardan bulabileceğinize inanıyorum, olmadı makine üreten bir firmaya elindeki verilerle danışırsınız.
 
sn by lent in dediği gibi önce yatak sistemmi rumanlımı olacak sürtünmelimi olacak ebatı ne kadar olacak çünkü ağırlığı burası taşıyacak ve en çok kayıp burda olacak .

Mekanik sistem olmadan elektrik sistem olmaz. yapılamaz.
 
ac hız kontrol cihazları var 2.2kw redüktörlü ac motor ve bunu sürecek sürücü taktıgınızda hiç sıkıntı çekmeden dediğniiz çanagı harket ettirmeniz lazım dc motorun bakımı zor güç kaynagı vs ac de böyle değil
yinede üstadlar ne der bilmem ama bana bu mantıklı geldi eger meliyet sıkıntı degilse tabii motorun hızını ac sürücü ile ayarlarsınız bide redüktörlü motor takarsanız redüktör oranına göre hızı düşürür kontrolünü plc ile operatör panel ile ekrandan takip edersiniz istediginiz yöne döndürür isterseniz dans ettirirsiniz saygılar
 
100d/dk motor
1/100 redüktör
Motor torku 35nm
Motor 400W
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,652
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst