3000 d/dk motoru bi sürücüyle 3200 veya daha üstü bir devire cıkara bilirmiyim

sürücüyle kontrol edilen servo motorlarda hız artırmak için çalışma frekansı artırılabilir mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba arkadaşlar. bu konu ile ilgili yaşadığım bir tecrübeyi paylaşayım..
PLC programını yazdığım fabrikada benden bazı motorların var olan devirlerini düşük bulduklarını ve daha yüksek devire çıkarmamı istediler..
Bende motorlar üzerlerinde yazan devir, gerlim ,akım ,güç vb değerleri standarttır dedim .. yada sürücü almalarını söyledim..
Fabrika ortamlarında en az para en iyi iş isterler.. hele birde faturasız benim gibi yazılım konusunda çalışıyo iseniz..

Neyse baktım ödeme yapmıyolar ama ben plc yazılımı konusunda eksik yok bitirdim aradan bir ay geçti.. sürücü de almıyolar..
Baktım olmuyo illa ben yapacam (fabrika ortamlarındaki ustaları anlamadım gitti..) tca 785 kullandım kalkış kontrolü hız kontolü oldukça iyi.. fakat sıfır geçiş kontrolüne göre çalıştığı için 50 hz de eksi ve artı alternansı keserek devir kontrolü yapıyo.. neyse..

sadece 50 hz de kontrol yapıyo.. Aynı zamanda PIC ile uğraştığım için baya bi araştırma sonucunda pwm derken şu derken bu derken SPWM metodu hep aklımdaydı ama işe daha kısa yoldan halletmek isityodum .. baktım olamaycak.. spwm metodu ile yaptım fakat..

tek fazlı motor diyelimki 3000 devir/d .. eğer daha yüksek devirlere çıkarmak istiyo isek yapılması gerekenler

1-motorun markası önemli motoru üreten firma ile görüşülmesi gerekmektedir.
2-maximum kaç hz e kadar tepki veriyor. bazı motorlar belirli frekasnlsrdan sonra kısa devreye düşüyor.
3-üretici firma size zaten şu hz e kadar olur şurdan sonrası tehlikelidir diyecek..
4-Eğer gerçekten güzel bişey yapacaksanız spwm metodu ve işlemci kullanmak zorundasınız..
5-mosfet yda ıgbt ile sürmek zorundasınız (tristör triak çok verimli deil)


mutlaka akım kontrolü yapılmak zorunda..

ve ben yaptım daha pahallıya geldi piyasadaki sürücülerden benimde bir sürü zamanım gitti.. parisi yeniden keşfettik..
NOT:Türkiye gerçeğinden küçük bir alıntı
 
sürücüyü 50HZ kullanırsak 3000 d/dk çalışıyor 100 hz çıkarırsak buda 2 ye mi katılıyor . ozaman biz motoru sürücüye tanıtırken . frekansa istediğimiz maksimum hızımı yazacağız yoksa motor etiketinde görünen hızımı ?
 
sayın erdembattal yorumuna katılıyorumda sayın efesu arkadaşin anlattığı bır noktayı sanırım atlamışsın :)yanlış anlama elektrikçide değilim ama bıraz kendıme gore tecrubem var efesu arkadaş motoru üreten firmayla goruşulmelı dıyor motorlar ekserı 50 hz de çalışıyor yuksek frakansa çiktiğinda verım duşuyor kısa devreye geçıyor motor evet efesu arkadaşin dedığı doğru motorlardakı sargıların sarıldığı karkas saci normalde 12000 gause olmali ama bazen bu 9000 gauselerde bu konuda bır yaşadığım olay var macar malı bir trafo sanırım 400 watt tı yandı yerıne kullandıklarımdan verım alamadım mecburen trafoyu yenıden sardım bu trafoda kendı yaptığım bir devreyle 100 hrz kadar çıktım vede çalışıyor piyasadan aldıklarım mumkun değıl çikmıyor dikkatımı çekende trafoyu yenıden sardığımda bır kaç sac artırdım:)ustanın iyisi parça artırır derler sonradan bu sac ları inceledım saclar ole sıradan sac değıl sert kırılıyor mercekle baktığımda kristal gıbı keskın köşelı kırıklar benım tahmınım demekkı sacin kalıtelısı boyle oluyormuş:)


sürücüyü 50HZ kullanırsak 3000 d/dk çalışıyor 100 hz çıkarırsak buda 2 ye mi katılıyor . ozaman biz motoru sürücüye tanıtırken . frekansa istediğimiz maksimum hızımı yazacağız yoksa motor etiketinde görünen hızımı ?
 
motor etiket eğerlerini vermen gerekli motorun devrini 200 d/d arttırmak istiyosun etiket değerlerinden bunun mümkün olup olmadığına bakmak lazım öncelikle....
 
piyasadaki motorlar 70 hz e kadar sürülüyo fakat uzun süreli çalıştırmıyolar...
 
alakasız bir bölümdemi soruyorum bilmiyorum ama bağışlayın.vereceğiniz cevap çok önemli.sürücüyle hassas olarak hız dolayısıylada frekans kontrolü yapılıyor ise bu sistemi değişken devirle çalışan alternatöre uygulayabilirmiyiz?diyelimki 1500 d/d hızını konnrol etmek için ayarlanmış bir motor miline su gücüyle tahrik edilen bir alternatör bağladık,alternatör diyelimki 1500 ün üstüne çıkmaya çalışırken buna bağlı motor hızı düşürmeye çalışırmı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,231
Mesajlar
916,001
Kullanıcılar
450,026
Son üye
Aliosmaninan

Yeni konular

Geri
Üst