30 kw motor ile ilgili bir soru ?

thsn

Üye
Katılım
29 Eyl 2006
Mesajlar
115
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar elimde 30 kw motor var, motorun sargıları sağlam fakat bir sargının gövdeye de teması var bu motorun gövdesini topraklamadan çalıştırdım ve motor çalıştı, bu nasıl mümkün olabilir ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Gövdeye teması var derken yapısı/sarım şeklinden dolayı mı, yoksa hatadan kaynaklı mı?

Hatadan kaynaklı olduğunu var sayarsak; topraklamadan çalıştırmak sadece güvenlik açısından sıkıntı oluşturur diye düşünüyorum. Çalışmasına engel olabilecek bir durum var mı acaba?
 
hatadan dolayı gövdesine temas var, bu motor sarımdan geldi orda çalıştırıp gönderildiğini söylediler fakat onlar da topraklamadan çalıştırdılar büyük ihtimalle bu nedenle farkedemediler gövdeye kaçak olduğunu, biz çalıştırdığımızda üçgene geçtiği esnada bi kıvılcım çıktı fakat çalışmaya devam etti onun üzerine sargıları ölçünce farketti bir sargının gövdeye temaslı olduğunu.
 
Bahsettiğiniz durum koruma topraklamasının neden yapıldığına güzel bir örnek aslında.

Elektrikle çalışan cihazın gövdesinde kaçak varsa, bu akım koruma iletkeni ile toprağa taşınır. Devreyi koruyan kaçak akım rölesi de, giren akım ile çıkan akımı kıyaslayıp insan için zararlı olabilecek akım seviyesinde kaçak varsa devreyi açar.

Bu durumda motorun çalışmasına gelince; gövde ile olan temas, faz sargılarının bağlantı biçimini bozmadığından bir şekilde manyetik alan oluşturup motorun milini döndürebiliyor demekki.

Ama riskli bir çalışma oluyor bu. (Örnek: Kıvılcım çıkması.)
 
ÖNCE EMNİYET... ÖNCE İNSAN SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ...

Thsn arkadaşım;
Gövdesine sargıdan elektrik kaçağı olan bir motoru bile bile devreye alıp çalıştırmak, başkasının o motorun bağlı olduğu tezgah/makine vs... ile çalışmasına izin vermek suçtur, cinayettir. Eğer ki sen teknik bir personel isen (yetkili elektrikçi) bir kere bu motoru/tezgahı/makineyi topraklamadan çalıştırman uygun ve yasal değil, topraklama yaptığında ise kaçaktan dolayı motorun koruma zincirindeki elemanlar motorun çalışmasına, enerjilenmesine izin vermeyecektir. İşgüzarlığın gereği yok, motoru kim (hatalı) sardıysa tekrar güvenli bir şekle getirmek onların görevi. "Bişey olmaz abi... topraklamasan bile ömür boyu çalışır..." gibi laflara da kanma. Başına iş alırsın.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar her şeyi çok güzel açıklamış.motoru hemen bobinajcıya geri gönderslm
 
digitalist arkadaşım açıklaman için teşekkür ederim, motor arızası tespit edildiği anda bobinajcıya gönderildi zaten, böyle tehlikeli bir şekilde calışmasına izin verilemezdi, uyarın için tekrar teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,144
Kullanıcılar
450,052
Son üye
Fatihkaya00

Yeni konular

Geri
Üst