20K pot yerine 10k pot kullansam sorun olur mu?

Affansen

Katılımcı Üye
Katılım
15 Ocak 2021
Mesajlar
501
Puanları
56
Bit pazarından direksiyon seti için pedal almıştım, geçen sene çalışıyordu bu sene Arduino'ya geçirdim 900 derece direksiyon için, sonuna kadar bassam bile yarıda kesiliyor. Yani sonuna kadar gitmiyor. Ayarlardan hassasiyeti yükseltsem bile bu sefer de pedalın ortasından başlayıp 1cm ile sona ulaşıyor. Bu da ETS2 gibi oyunlarda zevk vermiyor. Sonrasında dedim bir içini açıp kontrol edeyim. Açtım ölçtüğümde 4.60V çıkıyordu elektrik. Dedim acaba sorun bundan dolayı mı, sonrasında oradan olmadığını fark ettim. Gelen güç pinini sinyale değdirdiğimde çalışıyordu pedal. Dedim o zaman sorun kesin pot ile alakalı. Ölçtüm potu, tam orta noktada 6K sona doğru giderken direnci yine düşüyor. Yani sıfırdan başlayıp en fazla 6k oluyor ve yine en sonda 0,50K gibi bir şey oluyor. :D

Değiştirmeye karar vermiştim, ucunun farkı olduğunu fark ettim. Bunlar benim direksiyonun kendisinden söktüğüm gibi duruyordu. Yani yuvarlak başlı değildi.
1620371145546.png


Bunların ucu gibi. Benim elimdekilerin uçları ise normal yuvarlak.

Şimdi 2 ihtimal var:

  • Direksiyondan söktüğüm bunlar gibi 10K potanslar ile değiştirmek.
  • Potansların bulunduğu yuvayı havya ile genişletip yine yerine 20K takmak. Ama eritme yolunu pek tercih etmek istemiyorum.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Tepkisi iki kat artacağı için biraz titreme ya yapar ya yapmaz.
 
Tepkisi iki kat artacağı için biraz titreme ya yapar ya yapmaz.
Hocam ben de bunu hep merak ediyordum arduinolarda hep kontrol için 10K pot kullanıyorlar gerilim bölücü mantığında. 50K kullansak ne olur mesela bende vardı denedim aynı çalışıyor. Oransal olarak çalıştıkları için bir şey fark etmiyor evet, artınca akım daha az çekiyor hatta bu da iyi peki bir kaybımız yok mu? Neden daha hassas onu anlamadım denememde bana aynı gibi gelmişti.
 
Stabilite açısından pot çıkışında bir kondanstor vardır. Böylece RC low pass alçak geciren filtre oluşur. Atıyorum filtre frekansı 100 hz. Üstünü ise filtreliyor. Pot yarıya inerse frekans 200hz olur. Ve 200 üstü filtrelenir. Yani parazitlerin devreye ulaşması kolaylaştır.

Çok hızlı değişen sinyalin yoksa 50k kullanırsın ancak analog çeviricilerin içindeki küçük ornekleme kondanstorunun (5-10pf) dolma zamanı uzar. Örnekleme zamanını uzatirsan 100k da kullanırsın ama standart örnekleme zamanı için en fazla 10k. Yoksa kondanstor dolmadan ADC çevrimi yapar ve değer biraz az çıkar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst