18'lik klimaya 1.5mm TTR kablo kullanılır mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yukyoa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
konu sahibi arkadaşın iki yanılgısı var:

1- altıncı kattan sayaç panosuna kadar kablo çekerek müstakil linye yapılması gerektiğini düşünüyor. (kablo kesiti seçimi sonraki mesele)
2- klimayı bağlamayı düşündüğü prizden başka bi şeyin beslenmediğini ifade diyor. (ilgili linyeye başka prizlerin de bağlı olabileceğini muhtemelen bilmiyor)

bahsi geçen klimanın kullanım kılavuzunda tavsiye edilen kablo kesiti 1.5mm^2, minyatür kesici de 20A. güvenilirlik konusunu ise herkes kendi değerlendirsin.

on dördüncü mesajda dört soru sordum. mantık icabı bütün yolların roma'ya çıkması lazım. vahiy başka hadis başka şey söylüyorsa ortalık karışır.
1- Sayaca kadar inmesi gerektiğini düşünmüyorum iftira atmayın lütfen :)
2- Klima bahsi geçen linyeye bağlanmayacaksa bu klima direkt dairenin sigorta kutusundan mı alınmalı? Yoksa yanı başımızda ki 170kV'lık yüksek gerilim hattından manyetik akı yoluyla mı?

Son düzenleme:
Cevap vermek yerine okuyup bir şeyler öğrenmek istemem suç mu?

Cevap verip tartışmanızı bölmek istemeyip kimin haklı çıkacağına bakıyorum kim çıkarsa onun dediğini yapacağım :D
güzel insan, standart ne ise o geçerlidir. kötü örnek/iş, örnek değildir. 3x2,5 standarttır ve geçerlidir. ha sizde 3x1,5 kullanılmış. olmaz mı? olur. mesafe çok kısa. kullanmaya devam et. ama bir atalar sözü vardır, derler ya. sen eşeğini sağlam kazığa bağla da, kurt yerse sonra ağlarsın. anlayana gelsin.

Geçen sene yazın 18'lik klima taktırdık ve adam en fazla 2 metre uzunlukta 1.5'luk TTR kablo taktı bıraktı ve C25 sigorta koymamı istedi. Enerjiyi buat yerine malesef prizden almak zorunda kaldım. 1.5'luğunda 16 amperden fazla taşıyamayacağını bildiğim için B16 Siemens taktım. Prize hiç bir şey takmıyoruz veya sadece bir şarj aleti takıyoruz. Kablo mesafesi ise çok uzun değil, en fazla 2, bilemedin 2.5 metre falan. Normalde kabloyu değiştirirdim ama 6.kattayız ve üniteye sarkmak istemiyorum. Sizce 1.5'luk ile çalışsa bir sakıncası olur mu? Klimayı taktırdığımız vakit yaz bitmiş ve soğuklar gelmişti o yüzden pek deneyemedik.
1- Sayaca kadar inmesi gerektiğini düşünmüyorum iftira atmayın lütfen :)
2- Klima bahsi geçen linyeye bağlanmayacaksa bu klima direkt dairenin sigorta kutusundan mı alınmalı? Yoksa yanı başımızda ki 170kV'lık yüksek gerilim hattından manyetik akı yoluyla mı?

ilk mesajınızdaki ''Normalde kabloyu değiştirirdim ama 6. kattayız ve üniteye sarkmak istemiyorum'' cümlenizden ünite ile sayaç panosunu kasettiğinizi zannettim. son mesajınızı gördükten sonra tekrar başa dönüp yeni okuma yaptığımda klimanın dış ünitesini ifade ettiğinizi şimdi anlamış bulunuyorum. öncelikle bu yanlış anlama için özür dilerim. yardımcı olmaya çalıştığımı umursamamanızı anlarım fakat ''iftira'' ithamınızı kabul etmem mümkün değil. kınıyor ve bu platformda bi daha karşılaşmamak adına sizi 170kV'luk YS (yok say) hattına ışınlıyorum.

ilk mesajınızdaki ''Normalde kabloyu değiştirirdim ama 6. kattayız ve üniteye sarkmak istemiyorum'' cümlenizden ünite ile sayaç panosunu kasettiğinizi zannettim. son mesajınızı gördükten sonra tekrar başa dönüp yeni okuma yaptığımda klimanın dış ünitesini ifade ettiğinizi şimdi anlamış bulunuyorum. öncelikle bu yanlış anlama için özür dilerim. yardımcı olmaya çalıştığımı umursamamanızı anlarım fakat ''iftira'' ithamınızı kabul etmem mümkün değil. kınıyor ve bu platformda bi daha karşılaşmamak adına sizi 170kV'luk YS (yok say) hattına ışınlıyorum.
Yükseklik korkum var yapmayın :D

Yükseklik korkum var yapmayın :D
Bugün evimin karşisinda çatı yapan ustaları gördüm. Normal düz yolda yürür gibi yürüyor ve çalışıyorlar kiremitlerin üstünde. Hiç bir güvenlik önlemi de yok.Onlara baktıkça bana hafakanlar bastı. Kafamı çevirdim hemen.

Bugün evimin karşisinda çatı yapan ustaları gördüm. Normal düz yolda yürür gibi yürüyor ve çalışıyorlar kiremitlerin üstünde. Hiç bir güvenlik önlemi de yok.Onlara baktıkça bana hafakanlar bastı. Kafamı çevirdim hemen.
Ustam sen adamları düşünüyorsun, ben ise ayaklarının altındaki kiremitleri! Çünkü aynı şekilde bizim çatı da yol geçen hanına dönmüştü. En üst katta olduğumdan ceremesini ben çektim. Kiremit aralarından sızan su, üzerinde yürümeden kaynaklı alttaki membranı kesmiş/delmiş ve sızan su betondan yol bulup daireye iniyordu. Geçen sene komple aktarım yaptırdık, mevcut membran üzerini temizletip bir kat daha membran serdirdik kremit altında. Kiremit, şıngıl, membran derken şimdi kompozit çatı sistemleri daha sağlam ve dayanıklı görünüyor. Zamanla belli olur artık.
Seni düşünmeyeni, empati yapmayanı hiç düşünmeyeceksin!

hiç teknelerin direklerini nasıl dikerler bilir misiniz? eskiden o işte çalışmıştım. 25 metrelik bir direği karada dikerseniz tepe yüksekliği yaklaşık 5 katlı apartman yüksekliği oluyor ve en tepeye çıktığınızda insanlar karınca gibi görünüyor. hala yüksek yerleri sevmem.

Ustam sen adamları düşünüyorsun, ben ise ayaklarının altındaki kiremitleri! Çünkü aynı şekilde bizim çatı da yol geçen hanına dönmüştü. En üst katta olduğumdan ceremesini ben çektim. Kiremit aralarından sızan su, üzerinde yürümeden kaynaklı alttaki membranı kesmiş/delmiş ve sızan su betondan yol bulup daireye iniyordu. Geçen sene komple aktarım yaptırdık, mevcut membran üzerini temizletip bir kat daha membran serdirdik kremit altında. Kiremit, şıngıl, membran derken şimdi kompozit çatı sistemleri daha sağlam ve dayanıklı görünüyor. Zamanla belli olur artık.
Seni düşünmeyeni, empati yapmayanı hiç düşünmeyeceksin!
Sıfır çatı yapıyor benim ustalar :)

Merhaba,

Bir şekilde çalışıyor" diye 1.5mm2 kablo kullanmak, binayı ve klimayı riske atmaktır. Eğer tesisatınızda 1.5mm2 kablo varsa, özellikle yaz aylarında klimayı tam performansta uzun süre çalıştırdığınızda hattın ısınma ihtimali çok yüksektir.

Eğer imkanınız varsa kabloyu mutlaka 3x2.5mm² TTR (veya tesisat durumuna göre NYM) kablo ile değiştirin. Eğer kablo içinden geçtiği boru/kanal yapısı nedeniyle değiştirilemiyorsa, klimanın bulunduğu hattı mutlaka kontrol edin ve mümkünse bağımsız bir hat çekilmesini sağlayın.

Klimanın tasarruflu çalışması ve uzun ömürlü olması için doğru kesitte kablo, kurulumun en önemli parçasıdır.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri